Η μάχη κατά του πονόλαιμου μόλις ξεκίνησε!

Η μάχη κατά του πονόλαιμου μόλις ξεκίνησε!

Ήταν λίγο πριν τις 7 το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν το ένιωσα για πρώτη φορά. Το ξυπνητήρι χτύπησε, εγώ πετάχτηκα πανικόβλητη και ομολογουμένως νυσταγμένη από το κρεβάτι και ξαφνικά, αισθάνθηκα ότι κάποιος είχε πάρει ένα… γυαλόχαρτο και το έτριβε στον λαιμό μου! Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι λίγες μόνο ημέρες έπειτα από την επίσημη έλευση του Φθινοπώρου, είχα έναν φρικτό πονόλαιμο και μάλιστα, τη χειρότερη (για εμένα τουλάχιστον) ημέρα της εβδομάδας. Πότε έφυγε το Καλοκαίρι; Πότε τελείωσαν οι διακοπές; Πότε πήγα πίσω στο γραφείο; Πότε ήρθε η Δευτέρα και κυρίως, πότε πρόλαβα να αρρωστήσω; Ναι, ήμουν έξαλλη και με το δίκιο μου!

Για γιατροσόφια είμαστε τώρα;

«Υπέροχα. Δεν μπορούσα να ζητήσω καλύτερο ξεκίνημα», σκέφτηκα και «τα έβαλα» με την κακή μου τύχη. Προσπάθησα, βέβαια, να μην τα «βάψω σκούρα» από την αρχή αλλά να αντιμετωπίσω με θετική διάθεση το πρόβλημα. Ναι, πίστεψα πραγματικά ότι μπορούσα να «νικήσω» μόνη μου τον πονόλαιμο. «Ευκολάκι», είπα και κοιτάχτηκα με σιγουριά στον καθρέφτη. Δυστυχώς, όμως, όπως αποδείχθηκε, βρισκόμουν σε πλάνη, καθώς το βράδυ με βρήκε στο σπίτι, μόνη και απίστευτα εκνευρισμένη, να αναζητώ μανιωδώς συμβουλές στο Διαδίκτυο, να «βομβαρδίζω» τη μητέρα μου με μηνύματα στο Viber και το Messenger και φυσικά, να τηλεφωνώ στη γιαγιά μου στο χωριό για τα κλασικά γιατροσόφια. Μάταια, όμως. Αυτή τη φορά, τίποτα δεν «έπιανε».

Ναι, δυστυχώς, το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας έρχονται μαζί με πολλές ιώσεις, λοιμώξεις και φυσικά, πονόλαιμο για αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένη και να «εξοπλίσεις» το σπίτι και την τσάντα σου με τα κατάλληλα υλικά. Για να ξέρεις, λοιπόν, τι να κάνεις όταν νιώσεις κι εσύ αυτό το ενοχλητικό αίσθημα αλλά κυρίως, για να μην αναλωθείς σε αναποτελεσματικές συνταγές και homemade ιδέες που ενδέχεται να εξελιχθούν σε… φιάσκο, θα μοιραστώ μαζί σου όλα όσα λειτούργησαν στην περίπτωση μου. Μπορεί να καθυστέρησα να λάβω τα μέτρα μου και να ταλαιπωρήθηκα λίγο στην αρχή, αλλά τελικά τη βρήκα την άκρη μου (όπως πάντα, άλλωστε).

νννυυυυυυ

Μέλι και πάλι μέλι

Κλασική και «κλισέ» συμβουλή αλλά σίγουρα αποτελεσματική. Η σούπερ αυτή τροφή, η οποία έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, θα ανακουφίσει και θα «γλυκάνει» τον πονεμένο σου λαιμό. Το extra tip είναι πως αξίζει να προτιμήσεις μέλι θυμαριού το οποίο καταπολεμά τις φλεγμονές και τον βήχα και την ίδια ώρα, βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού. Όπως έγραψα, το έψαξα καλά το θέμα. Φάε σκέτο μέλι, βάλτο στο τσάι, άπλωσέ το στις φρυγανιές σου τα πρωί. Γενικά, τις μέρες που έχεις πονόλαιμο επιτρέπεται να κάνεις αυτή τη γλυκιά… υπερβολή.

0001111111

Μέντα

Μυρίζει υπέροχα και τη χρειάζεσαι για να δροσίζεις την αναπνοή σου. Ίσως, όμως, δεν γνώριζες ότι η μέντα μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο σου. Ετοίμασε, λοιπόν, ένα τσάι μέντας και χαλάρωσε. Ετοιμάζεται πανεύκολα και αρκεί ένα «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο για να βρεις πολλές συνταγές.

Φάε το πόριτζ σου

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που δεν αγαπούν τη βρώμη, τότε… σε καταλαβαίνω απολύτως. Ωστόσο, το μικρό αυτό διατροφικό «μυστικό» για τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα -το οποίο λατρεύουν οι Βρετανοί- με βοήθησε πολύ για αυτό και στο προτείνω. Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και κάλιο για αυτό και θα συμβάλλει στην ανάρρωσή σου. Βράσε, λοιπόν, νιφάδες βρώμης σε νερό ή γάλα, πρόσθεσε μέλι, κανέλα και μπανάνα (επειδή δεν θα δυσκολευτείς να την καταπιείς) και έτοιμο το πρωινό σου.

prwinooooooo

Οι παστίλιες οι καλές

Και αφού φτάσαμε στο σημείο αυτό, αξίζει να αναλύσουμε το «κεφάλαιο» παστίλιες. Διότι όταν έχεις πονόλαιμο, δεν πας πουθενά χωρίς τις παστίλιες σου. Οι οκτώ βασανιστικές ώρες πάνω από τον υπολογιστή με το ενοχλητικό τσούξιμο και τα «αγκάθια» στον λαιμό την περασμένη εβδομάδα, με βοήθησαν να το καταλάβω!

Σίγουρα, υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά καλό είναι να φροντίσεις ότι το προϊόν που θα πάρεις θα περιέχει βενζυδαμίνη, όπως οι παστίλιες Tantum Verde. Τουλάχιστον, αυτή ήταν η λύση στη δική μου περίπτωση). Στις προτείνω, λοιπόν, για να τις έχεις στην τσάντα σου κάθε ώρα και στιγμή. Θα τις βρεις σε τρεις υπέροχες γεύσεις (πορτοκάλι, μέλι, λεμόνι και μέντα). Και όχι, δεν περιέχουν ζάχαρη, αν ανησυχείς για τη δίαιτα που μόλις ξεκίνησες!

5454545454

Κάνε γαργάρες

Ναι, μη γελάς. Οι γαργάρες με ένα καλό στοματικό διάλυμα θα σε βοηθήσουν πραγματικά. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι ο πονόλαιμος προκαλείται συνήθως από φλεγμονές στις αμυγδαλές ή και τον φάρυγγα.

Η καλή μου η γιαγιά μου πρότεινε να δοκιμάσω αλατόνερο, ωστόσο, όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά -για κάποιον λόγο- χειροτέρεψε την κατάσταση. Πήγα, λοιπόν, στο φαρμακείο και ζήτησα τη βοήθεια της φαρμακοποιού η οποία μου είπε να «τσεκάρω» το στοματικό διάλυμα Tantum Verde (δεν υπάρχουν μόνο οι παστίλιες). Οι γαργάρες «πέτυχαν» και -ευτυχώς- ανακουφίστηκα.

zzccccc

Νερό και ξεκούραση

Για να γίνεις, όμως, καλά πρέπει επίσης να πίνεις πολύ νεράκι και να ξεκουράζεσαι. Ναι, η συμβουλή μου είναι απλή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν την ακολουθούμε. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωσή μου. Πόσες φορές, άραγε, πήγες στο γραφείο και πιέστηκες να δουλέψεις σκληρά, ενώ αισθανόσουν άρρωστη; Πιες, λοιπόν, περισσότερο νερό, κοιμήσου περισσότερες ώρες, ξάπλωσε στον καναπέ και ηρέμησε. Αν χρειαστεί, πάρε και μια ημέρα άδεια από τη δουλειά! Δεν θέλεις να «κολλήσεις» όλο το γραφείο και να σε δείχνουν με το… δάχτυλο οι συνάδελφοί σου! Να θυμάσαι πως πρέπει να δώσεις στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τον ιό.

iooooooo

Στο γιατρό

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι κάποια πράγματα δεν λύνονται μόνα τους και επειδή με την υγειά σου δεν μπορείς να παίζεις, καλό είναι να επισκεφτείς έναν γιατρό αν δεις ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή αν από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο πόνος είναι ανυπόφορος.

Καλό Φθινόπωρο, λοιπόν, και να θυμάσαι να πλένεις συχνά τα χεράκια σου! Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Tο Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ συνιστούν: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης - Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.