Να γιατί δεν πρέπει να πίνεις αλκοόλ όταν παίρνεις αντιβίωση

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Να γιατί δεν πρέπει να πίνεις αλκοόλ όταν παίρνεις αντιβίωση

Το γνώριζες;

Σίγουρα έχει τύχει πολλές φορές να ακούσεις πως όταν είσαι άρρωστη και παίρνεις αντιβίωση δεν πρέπει να πίνεις αλκοόλ, ωστόσο ποτέ δεν έμαθες για ποιον λόγο γίνεται αυτό και τι μπορεί να προκαλέσει. Πολλοί λένε πως αν το κάνεις θα ζαλιστείς και θα μεθύσεις πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αν δεν έπαιρνες αντιβίωση, ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφύγεις το αλκοόλ ενώ παίρνεις αντιβίωση. «Υπάρχει πιθανότητα αυξημένων παρενεργειών και το αλκοόλ θα μπορούσε να αλληλοεπιδράσει με την ικανότητα του φαρμάκου για να κάνει τη δουλειά του», εξηγεί ο Stephen Ferrara, κοσμήτορας για κλινικές υποθέσεις στο Columbia University School of Nursing, ο οποίος επιβλέπει την πρακτική των διδασκόντων της, Columbia Doctors Primary Care Nurse Practitioner Group. Και αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ χειρότερες από ό, τι το τυπικό hangover.

Εάν αποφασίσεις να πιείς μερικά ποτά ενώ παίρνεις αντιβίωση, τότε να είσαι έτοιμη να βιώσεις κάποιο (ή και περισσότερα) από τα παρακάτω συμπτώματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, ναυτία, έμετο, διάρροια, γαστρεντερικό πόνο και δυσφορία, πονοκεφάλους, ερυθρότητα του δέρματος , ζάλη, υπνηλία και ζημιά στο συκώτι, λέει ο Dr. Ferrara.

Υπάρχουν ορισμένα αντιβιοτικά που σίγουρα θα προκαλέσουν μια έντονη και σημαντική αντίδραση στο αλκοόλ, οπότε πραγματικά δεν πρέπει να πιείς. Βέβαια, ένα ή δύο ποτά μπορεί να μην προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες, ωστόσο η πιθανότητα πάντα υπάρχει. Γι’ αυτό καλύτερα να είσαι ασφαλής, παρά να «τρέχεις» μετά.