Ιδρώνεις πολύ περισσότερο από τους άλλους; Δες γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ιδρώνεις πολύ περισσότερο από τους άλλους; Δες γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό

Μία απλή κίνηση θα σε «σώσει»

Έχεις παρατηρήσει πολλές φορές στο γυμναστήριο με την κολλητή σου να κάνετε το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων, αλλά εσύ να ιδρώνεις περισσότερο από αυτή; Μην αγχώνεσαι γιατί αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως εκείνη καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια απ’ ότι εσύ. Το πόσο ιδρώτα παράγουμε στην πραγματικότητα εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο μας, πόσους ιδρωτοποιούς αδένες έχουμε και αν νιώθουμε συχνά άγχος.

Το σώμα σου παράγει ιδρώτα με σκοπό να σε δροσίσει και να διατηρήσει υγιή τη θερμοκρασία του σώματος σου. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους άνδρες, αλλά οι αδένες τους δεν είναι τόσο δραστήριοι, γι’ αυτό και οι fit άντρες ιδρώνουν περισσότερο από τις fit γυναίκες.

Εάν ανησυχείς για το πόσο ιδρώνεις, υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορείς να αλλάξεις και να τις προσαρμόσεις έτσι ώστε να μην εκκρίνεις τόσο ιδρώτα. Η κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει υπερβολική έκκριση ιδρώτα, οπότε προσπάθησε να περιορίσεις την πρόσληψη. Μπορείς επίσης να αρχίσεις να φοράς ρούχα με αναπνεύσιμα υφάσματα αντί για συνθετικά υλικά που τείνουν να παγιδεύουν τη θερμότητα.