Έχεις «καθυστέρηση»; Δες τι μπορεί να συμβαίνει με την περίοδό σου

Ερμιόνη Σαρρή
Έχεις «καθυστέρηση»; Δες τι μπορεί να συμβαίνει με την περίοδό σου

Έχεις απορρίψει 100% το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης ε;

Και έρχεται η μέρα που περιμένεις πως θα πονάει η κοιλιά σου, που θα έχεις νεύρα, που θα θες απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό αλλά τελικά… ΔΕΝ. Μία, δύο, τρεις.. επτά, οχτώ ημέρες καθυστέρησης και τα πράγματα δεν σου φαίνονται και τόσο φυσιολογικά. Αν έχεις αποκλείσει εκατό τοις εκατό το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης έχω να σου αναφέρω μερικές πιθανές περιπτώσεις.

Πριν ξεκινήσω να σου αναλύω το τι ίσως να συμβαίνει και να έχεις «καθυστέρηση» στην περίοδο σου, να σου υπενθυμίσω πως δεν πρέπει να αμελήσεις το ραντεβού σου με το γυναικολόγο σου. Καθετί που σε προβληματίζεις πρέπει να το επικοινωνείς με τον ιατρό σου και να ακολουθείς τις δικές του συμβουλές.

  • Τα κιλά: Στην περίπτωση που τα κιλά σου είναι λιγότερα από αυτά που αναλογούν στο ύψος σου, ο οργανισμός δεν έχει αρκετό λίπος ώστε να παράγει οιστρογόνα ενώ στην περίπτωση που είσαι υπέρβαρη, ή για να είμαι πιο συγκεκριμένη, στα όρια της παχυσαρκίας, το επιπρόσθετο στρες είναι ικανό να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών! Τέλος, να θυμάσαι πως η πολύ απότομη αλλαγή κιλών μπορεί να επηρεάσει τον έμμηνο κύκλο σου.
  • Διατροφικές διαταραχές: Η κακή διατροφή και κυρίως η απότομη στροφή πως τις παχυντικές τροφές μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο σου.
  • Η έντονη γυμναστική: Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι οι μπαλαρίνες και οι γυμνάστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές στην περίοδό τους. Αυτό βέβαια μπορεί να επηρεάσει και μία κοπέλα που ξαφνικά μπήκε στη διαδικασία πολύ έντονης γυμναστικής και απαιτητικής. Μήπως δεν γυμναζόσουν καθόλου και ξαφνικά κάνεις τέσσερις φορές την εβδομάδα ξαφνικά «κυκλικό πρόγραμμα»;
  • Πρόβλημα στο θυρεοειδή: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι μία πολύ συχνή αιτία για την καθυστέρηση της περιόδου και γενικότερα τις ανωμαλίες του κύκλου.Καλό είναι να συμβουλευτείς τους ειδικούς θεράποντες ιατρούς.
  • Ψυχολογικά αίτια: Να ξέρεις πως τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο σου. Ψυχολογικά σοκ, όπως η ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου, είναι μία από τις πιο πιθανές αιτίες.