Καρκίνος του μαστού: 9 συμπτώματα που αν εμφανιστούν, πρέπει να ελέγξεις

Καρκίνος του μαστού: 9 συμπτώματα που αν εμφανιστούν, πρέπει να ελέγξεις

Μην αγχώνεσαι και εμπιστεύσου τον γιατρό σου.

Ο Οκτώβριος έχει οριστεί ανέκαθεν ως ο μήνας για την ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του μαστού και αυτό γνωρίζεις πολύ καλά πως δεν είναι κάτι που πρέπει ή μπορείς να αγνοήσεις. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Γι’ αυτό και η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Επειδή όμως ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν νοσείς ή όχι υπάρχουν μερικά σημάδια –ή συμπτώματα όπως θες πες το- τα οποία αν δεις πρέπει οπωσδήποτε να τα ελέγξεις και να μην τα αγνοήσεις. Φυσικά να θυμάσαι πως το άγχος και ο φόβος δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος σου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα ασυνήθιστο σημάδι μπορεί να σημάνει το καμπανάκι πως πρόκειται για καρκίνο του μαστού. Ήξερες όμως πως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν γνώριζες, όπως οι αλλαγές στο δέρμα ή τη θηλή; Γνωρίζοντας τι πρέπει να ψάξεις και που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην έγκαιρη διάγνωση.

Παρακάτω σου επισημαίνουμε τα σημάδια κλειδιά και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και δεν εννοούμε τους θρόμβους.

Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στο στήθος μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι, συμπεριλαμβανομένων νέων αλλαγών στο μέγεθος ή το σχήμα του. Ο ασυνήθιστος πόνος στο μαστό ή στις θηλές μπορεί επίσης να δικαιολογεί έλεγχο, όπως και μια θηλή που ξαφνικά αρχίζει να γυρίζει προς τα μέσα.

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι το δέρμα στο στήθος μπορεί να προσφέρει και σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Αν το δέρμα γίνει κόκκινο, φολιδωτό, παχύ, κοκκώδες, με ραγάδες ή με ανωμαλίες, ζήτα από το γιατρό σου να ρίξει μια ματιά στο στήθος σου. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε αποβολή υγρού από τις θηλές (εκτός από το μητρικό γάλα) για κάποιο οίδημα, κάποια πολύ ζεστή περιοχή ή υπερευαισθησία. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από την μασχάλη σου.

Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα δεν υποδηλώνουν πάντα πως νοσείς από καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, μπορεί απλά να έχουν σχέση με το που ακριβώς βρίσκεσαι στον εμμηνορροϊκό σου κύκλο . Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος αξίζει να ελεγχθεί από έναν ειδικό. Εάν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο - είτε πρόκειται για το μέγεθος του, την εμφάνιση θηλών, την υφή ή ευαισθησία- μίλα στο γιατρό σου το συντομότερο δυνατό.

Τα καλά νέα; Ενώ πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές ή αισθητές, όταν αυτές διαγιγνώσκονται νωρίς, είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμες.