Έχω μολυνθεί από HPV. Έχει νόημα να κάνω το εμβόλιο;

Έχω μολυνθεί από HPV. Έχει νόημα να κάνω το εμβόλιο;

Το εμβόλιο φυσικά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατευτούμε.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων που οι περισσότερες γνωρίζουμε ως HPV (Human Papilloma Virus) είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός, που προτιμάει το γυναικείο φύλο. Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις νεαρά κορίτσια, ενώ θεωρείται τόσο κοινός που υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον ένα τύπο του σε κάποια στιγμή της ζωής τους… Αυτό άλλωστε, φαίνεται να δείχνουν και τα εντυπωσιακά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών!

Μπορεί να τον γνωρίζεις από γνωστές ή φίλες σου ή να έχεις η ίδια κάποιον τύπο του. Επειδή αρκετές φορές τα συμπτώματά του δεν είναι εμφανή, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθουμε αν φέρουμε τον ιό είναι οι προληπτικοί έλεγχοι, όπως για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ, το οποίο μπορεί να δείξει τα προσβεβλημένα από τον ιό κύτταρα, και πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο φυσικά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατευτούμε. Συνίσταται σε κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών, και αυτό διότι ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Πιο συγκεκριμένα η εφηβική ηλικία και μέχρι τα 25 έτη, είναι ένα κρίσιμο χρονικά διάστημα για την εκδήλωση της HPVλοίμωξης, και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να κάνουμε το εμβόλιο ακόμα και αν είμαστε σεξουαλικά δραστήριες. Τι ισχύει όμως αν έχεις ήδη μολυνθεί από τον HPV;

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το εμβόλιο μπορεί να σε προστατέψει αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, το 9δύναμο εμβόλιο έναντι του HPV, προστατεύει από επτά «υψηλού κινδύνου» τύπους του ιού, οι οποίοι σχετίζονται με τη μεγάλη πλειοψηφία των προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής και από τους δύο «χαμηλού κίνδυνου» τύπους που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Προφανώς, όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα μικρά κορίτσια που κατά κανόνα δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη γυναίκα που έχει HPV έχει μολυνθεί υποχρεωτικά και μάλιστα ταυτόχρονα από όλους τους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο.

Ακόμα λοιπόν και αν έχεις μολυνθεί από έναν ή περισσότερους τύπους του ιού, σίγουρα δεν έχεις μολυνθεί από όλους! Με λίγα λόγια μόνο κερδισμένη θα βγεις κάνοντας το εμβόλιο, που θα σου προσφέρει πολλαπλά οφέλη και προστασία.

Επειδή μάλιστα η πιθανότητα να έχεις μολυνθεί ταυτόχρονα από όλους τους τύπους HPV που καλύπτουν τα εμβόλια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεν χρειάζεται να γίνει προηγουμένως καμία εξέταση για ανίχνευση των τύπων του ιού. Μπορείς να προχωρήσεις άμεσα στον εμβολιασμό, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη! Ενημερώσου για θέματα που αφορούν στην υγεία σου και μη διστάζεις να συζητήσεις τις απορίες σου με τον γυναικολόγο σου. Μίλα ανοιχτά μαζί του για κάθε σου πρόβλημα και μάθε πώς θα προστατευτείς αποτελεσματικά από τον HPV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο, μην το καθυστερείς: Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις λίγο πιο υπεύθυνη και να φροντίσεις για θέματα που αφορούν στην υγεία σου!