Εσύ έχεις γνωρίσει από κοντά τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα;

Γωγώ Φούντα
Εσύ έχεις γνωρίσει από κοντά τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα;

Όταν μία καινούργια ταινία αναμένεται να βγει στις μεγάλες αίθουσες, ψάχνω σαν να μην υπάρχει αύριο να μάθω τα πάντα γι’ αυτή. Σινέφιλ ή... cine freak; Απαντάω και στα δύο! Η αλήθεια είναι πως δεν φτάνω μέχρι το κατώφλι του σινεμά για να δω όλες τις ταινίες- αν και πολύ θα το ήθελα. Οι επιλογές μου εξαρτώνται από τη διάθεσή μου για να καθίσω αναπαυτικά απέναντι από την οθόνη του κινηματογράφου. Διότι αυτή η διαδικασία είναι μία ιεροτελεστία που εξαρτάται από το δίπτυχο: Υπόθεση ταινίας και ψυχολογία.

Σε κάθε περίπτωση παραμένω πιστή φαν των ταινιών που με μεταφέρουν σε άλλους κόσμους, μαγικούς, μυθικούς, σε κόσμους που το μυαλό ταξιδεύει και το πνεύμα τρέφεται. Τότε διάβασα για τη νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που αποφάσισε να μεταφέρει στο σινεμά την ομώνυμη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ, του μεγάλου παραμυθά που έχει μαγέψει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. Μια ταινία για όλη την οικογένεια που θα αγαπήσουμε μικροί και μεγάλοι! Ο «Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» είναι μια ιστορία για δύο μοναχικές ψυχές που, βρίσκοντας η μία την άλλη, δημιουργούν το δικό τους σπίτι στον κόσμο, μια δική τους οικογένεια.

2 1f55a

‘Έτσι, μέσα στη νύχτα, όταν όλα τα παιδιά και οι μεγάλοι κοιμούνται πολύ βαθιά, όλα τα σκοτεινά πλάσματα βγαίνουν από τις κρυψώνες τους και έχουν τον κόσμο για τον εαυτό τους. Αυτό πιστεύει και σκέφτεται η 10χρονη Σόφη, όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί και στριφογυρίζει στο κρεβάτι της σε ένα ορφανοτροφείο του Λονδίνου. Ένα βράδυ, η Σόφη παραβαίνει τους κανόνες και βγαίνει από το κρεβάτι της, βάζει τα γυαλιά της και σκύβει έξω από το παράθυρο για να δει πώς είναι ο κόσμος στο φως του φεγγαριού. Ξάφνου, η Σόφη βλέπει κάτι να έρχεται προς το μέρος της – κάτι πολύ ψηλό και μαύρο και λεπτό. Αυτό το κάτι είναι ένας Γίγαντας που κλέβει την Σόφη και την φέρνει στην πατρίδα του, την Γιγαντοχώρα.

Ευτυχώς, αυτός ο... χορτοφάγος Γίγαντας έχει μια καρδιά από χρυσάφι και δεν μοιάζει καθόλου με τους συμπατριώτες του. Η Σόφη θα τον γνωρίσει καλά και θα του δώσει το όνομα Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, ενώ θα μάθει τα πάντα για τους Γίγαντες και την συνήθειά τους να τρώνε ανθρώπους. Οι δύο φίλοι, μόνοι τους στον κόσμο μέχρι να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα καταστρώσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο και θα αναχωρήσουν για το Λονδίνο για να σταματήσουν για τα καλά τους ανθρωποφάγους Γίγαντες.

4 cdad3

Και κάπου εδώ έρχεται η ταύτιση. Ναι, εξαιτίας του ονόματος της πρωταγωνίστριας. Και εξαιτίας της χορτοφαγίας του Γίγαντα. Οι φίλοι με φωνάζουν Σόφη και, ναι, είμαι χορτοφάγος. Ήδη περιμένω πως και πως για να βάλω μία αφίσα της ταινίας στο δωμάτιό μου...
Η ικανότητά του Νταλ να συνδυάζει φανταστικά με τρομακτικά στοιχεία και να τοποθετεί τα παιδιά στην καρδιά των ευφάνταστων ιστοριών του, δεν έχει όμοιά της στον λογοτεχνικό κόσμο, όπως και η άρνησή του να αποκρύψει από τους μικρούς αναγνώστες του μια βασική αλήθεια: ότι ο κόσμος κρύβει το κακό μαζί με το καλό, ότι η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη και τρομακτική. Ο Σπίλμπεργκ εξηγεί: «Είναι πολύ γενναίο να συνδυάσεις το φως με το σκοτάδι, το να πεις μια τρομακτική ιστορία με μια αχτίδα φωτός, να διδάξεις κάτι τόσο αβίαστα - ο Νταλ το κάνει υπέροχα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να πω αυτήν την ιστορία. Χωρίς το σκοτάδι, πώς θα μπορούσες να βρεις τη λύτρωση; Πώς θα μπορούσες να ξεφύγεις από το βάθος του εφιάλτη και να βρεθείς στο πιο όμορφο, στο πιο μαγευτικό όνειρο;».

5 66f4a

Πρόκειται για μια ιστορία που μιλά για τη φιλία, την αφοσίωση, την προστασία των αγαπημένων σου. Μια ιστορία που δείχνει ότι ακόμη και ένα μικρό κορίτσι μπορεί να λύσει τα προβλήματα ενός γίγαντα, και να βρει σε αυτόν την οικογένεια που δεν είχε ποτέ...
Ακόμη να σε πείσω να τον γνωρίσεις από κοντά;
Από 30 Ιουνίου στους κινηματογράφους

Μπορείς να δεις το trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=AvzFMNSrxwA
https://www.youtube.com/watch?v=mAO5kCWSPNg