Τετάρτη η 69η Μόστρα στην Βενετία, με φτώχεια και λιτότητα

Τετάρτη η 69η Μόστρα στην Βενετία, με φτώχεια και λιτότητα

Μέσα στην κρίση, η Ευρώπη επιμένι να βλέπει κινηματογράφο ποιότητας

Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μαν, γνωστός απ τον εικαστικό και παθιασμένο «Τελευταίο των Μοϊκανών» και το παράφορο «The Insider» είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Μέλη της επιτροπής; Η εικαστικός και ζάμπλουτη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η Λετίσια Κάστα, μοντέλο, σύγχρονη Μαριάν της Γαλλικής Δημοκρατιάς και ψευδοηθοποιός, αλλά και ο Μισέλ Δημόπουλος στην κριτική επιτροπή της «αυτόνομης» Διεθνούς Εβδομάδας Κριτικών που βραβεύει πρωτοεμφανιζόμενους κινηματογραφιστές.

40 χώρες συμμετέχουν σε όλα της τα τμήματα, και μόλις 18 ταινίες για να προβληθούν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Μεγάλες προσδοκίες για τον Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνο και το «Outrage Beyond», τον Τέρενς Μάλικ και το φιλμ του «To the Wonder», τον Πολ Τόμας Άντερσον με το «The Master» του. Μοναδική δική μας συμμετοχή (και πολύ μας πέφτει) οι «Τίτλοι τέλους» του Γιώργου Ζώη, που θα προβληθεί στο τμήμα μικρού μήκους των «Οριζόντων».

Χαμηλότερος ο προϋπολογισμός της όλης διοργάνωσης και χαμηλοί τόνοι. Η Ευρώπη της κρίσης συνεχίζει να βλέπει σινεμά, να λατρεύει την εικόνα, αλλά να είναι πληγωμένη βαθιά...