Τρεις τάσεις που πρέπει να υιοθετήσεις

Ερμιόνη Σαρρή
Τρεις τάσεις που πρέπει να υιοθετήσεις

Με λένε Σοφία, δεν τρώω κρέας και είμαι (πολύ) καλά. Για να το πιστέψεις, θα σου πω δύο λόγια για την πορεία αυτής μου της απόφασης, για να με νιώσεις.

Αρχικά, αγαπώ υπερβολικά τα ζώα. Σήμερα που μιλάμε έχω δύο σκυλιά, ενώ στο παρελθόν είχα από κουνελάκια και νεροχελώνες μέχρι γάτες και χρυσόψαρα (ταυτόχρονα). Αγαπώ τόσα τα ζώα που όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω κτηνίατρος (όνειρο απατηλό).

Έτσι, λοιπόν, είχα βαθιά αποφασίσει μέσα μου ότι κάποτε θα σταματήσω να τα τρώω. Σε αυτή μου την απόφαση με βοήθησαν πάρα πολύ τα διάφορα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Εκεί γνώρισα τη νέα τάση που φέρονταν ως «veganισμός». Τι εννοώ. Εκεί οι κατηγορίες των ανθρώπων είναι σαφώς δύο: Αυτοί που τρώνε και αυτοί που δεν τρώνε κρέας. Και αυτοί που δεν τρώνε κρέας αξίζουν το θαυμασμό των υπολοίπων, ενώ αρκετό μέρος των καταλόγων των εστιατορίων είναι αφιερωμένο σε vegan προτάσεις. Εδώ, στην Ελλάδα, είμαστε μόνο μία κατηγορία: Όλοι τρώμε κρέας (#not).

Με λίγα λόγια, στο εξωτερικό ο «veganισμός» είναι τάση, στην Ελλάδα θα το κάνω εγώ, εσύ, εμείς.

Σε αυτό το σημείο θέλω να μοιραστώ μαζί σου ένα «μυστικό». Για αυτό θα σου πω πως υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ανακάλυψα νέες γεύσεις και άλλαξα γενικότερα τον προσανατολισμό μου στις γευστικές προτάσεις που απολαμβάνω. Έβαλα στη διατροφή μου προτάσεις που ποτέ άλλοτε δεν έπεφτε το μάτι μου στον κατάλογο. Στην αρχή παραγγέλνοντας διάφορα πιάτα σε εστιατόρια και στη συνέχεια, δοκιμάζοντας διαφορετικές και νέες γεύσεις, πήρα ιδέες για να εμπνευστώ για τη μαγειρική μου.

Ζώντας ως vegan, αποφάσισα να βάλω στην καθημερινότητά μου και την καθημερινή γυμναστική και συγκεκριμένα μία ακόμη νέα τάση, το cross training. Γυμνάζεσαι με το βάρος του σώματός σου, απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, θέληση και υπομονή, για να δεις τα αποτελέσματα στο σώμα σου.

Και κάπως έτσι, για να αντέχω στο γραφείο και να πηγαίνω «καπάκι» γυμναστική, έπρεπε να τρώω τρία γεύματα και (στο διά ταύτα) ένα καλό πρωινό. Κάπως έτσι ανακάλυψα το Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου. Έχει κρεμώδη υφή, ιδανική για επάλειψη και μια μοναδική, εκλεπτυσμένη γεύση που ταιριάζει υπέροχα πάνω στο ψωμί, με μέλι. Και είναι τόσο δυναμωτικό που ξεκινάω κάθε πρωί τη μέρα μου σαν άλλη… survivor και νιώθω πως τα-πάντα-όλα-τα-μπορώ. Γιατί και σε αυτή την τάση υστερούμε ως χώρα: Δεν αναγνωρίζουμε όσο θα έπρεπε τη σημασία του πρωινού.

vitam karudas amygdalou

Καθημερινά στο γραφείο το «μενού» περιλαμβάνει ψωμάκι ολικής άλεσης, σε φέτες, και μια γενναία δόση Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου που δίνει μια μοναδική γεύση στο πρώτο γεύμα της ημέρας μου, κάνοντας με να πιστεύω πως και στην Ελλάδα μπορείς να δοκιμάσεις νέες τάσεις και να τις υιοθετήσεις!

Τα Σαββατοκύριακα, βέβαια, είναι το καλύτερό μου… Σηκώνομαι με το πάσο μου, παίρνω τηλέφωνο την Κατερίνα και μέχρι να έρθει ετοιμάζω τις πιο νόστιμες κρέπες. Στο διά ταύτα, brunch! Καφές, κρέπες και τα νέα της εβδομάδας είναι η καθιερωμένη μας «ιεροτελεστία». Ζήλεψες; Θα σου πω αμέσως πώς θα πετύχεις τις πιο εύκολες, γευστικές και vegan κρέπες (η συνταγή βγάζει 5 μέτριες κρέπες)!

Υλικά:

1 και 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/2 κούπα φυτικό γάλα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας (αν δεν έχετε, μία βανίλια σε σκόνη ή σπόρους βανίλιας)
1 πρέζα κανέλα
Μία κ.σ. Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου

Εκτέλεση:

-Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό.
-Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε μία κουταλιά σούπας Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου να κάψει και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι), και μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά τη γυρίζουμε και από την άλλη με τη βοήθεια φαρδιάς σπάτουλας.
-Αφήνουμε λίγα λεπτά να ψηθεί, σηκώνουμε λίγο την άκρη της κρέπας και αν έχει ψηθεί και έχει πάρει χρυσαφί χρώμα, τη γυρνάμε με μια φαρδιά σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη.
-Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
-Για μεγαλύτερη απόλαυση, γέμισε τις κρέπες σου με Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου και μαρμελάδα και είναι έτοιμες!

Στρέψου κι εσύ σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά σου και προσπάθησε τις παραπάνω τάσεις να τις κάνεις στάση και φιλοσοφία. Θα δεις πως θα νιώσεις πολύ… ανανεωμένη. Εμπιστεύσου με!