Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου

Ερμιόνη Σαρρή
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου

Η έλευση του ξένου» είναι ο κοινός θεματικός άξονας που διατρέχει τις παραστάσεις που θα δούμε στη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, οι οποίες συνδέονται στενά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Λυκείου. Πρόκειται για μια θεματική που εμπνέεται από κείμενα της αρχαιότητας και σχετίζεται με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη υπό το πρίσμα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κάτω από αυτή λοιπόν την θεματική, διαρθρώθηκε το πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου που εκτείνεται από 30 Ιουνίου έως 5 Αυγούστου 2017 και περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις κορυφαίων έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Τρεις ταλαντούχοι σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, με αφετηρία και σημείο αναφοράς την ομηρική Οδύσσεια, μία τραγωδία και ένα σατυρικό δράμα του Ευριπίδη, καταθέτουν τις δικές τους πειραματικές αναγνώσεις, ενώ ο καταξιωμένος Γάλλος δημιουργός Ολιβιέ Πυ, παρουσιάζει δύο αμιγώς πολιτικές τραγωδίες του Αισχύλου σε μία κοινή παράσταση που έτυχε θερμής υποδοχής πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Παράλληλα, από φέτος το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου αξιοποιείται πολλαπλά δίνοντας νέα δυναμική στις εκπαιδευτικές μεθόδους, καθώς θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς χώρους του Λυκείου Επιδαύρου όπου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις και παραστάσεις.

Μια πλατφόρμα γόνιμου διαλόγου γεννιέται, ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το ιστορικό παρόν, στο παλιό και το σύγχρονο, που φέρει κάτι νέο και ελπιδοφόρο, με το όραμα να υπάρξει η συνέχειά της στα επόμενα χρόνια.