Θα βρεθείς μόνο για τρεις μέρες στη Βαρκελώνη; Δες πώς να τις περάσεις σαν ντόπιος!

Διονυσία Καλαποθαράκου
Θα βρεθείς μόνο για τρεις μέρες στη  Βαρκελώνη; Δες πώς να τις περάσεις σαν ντόπιος!

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι υπέροχη (και) το φθινόπωρο.

Barcelona Museu dArt Contemporani de Barcelona MACBA

Θα μπορούσα να σου γράψω για την «μυστική» Βαρκελώνη, αλλά όταν μιλάμε για μία πόλη που σε ετήσια βάση υποδέχεται τόσους τουρίστες όσους συνολικά η χώρα μας, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά τα «μυστικά» όχι μόνο δεν μένουν «μυστικά» για πολύ, αλλά μέσα σε έξι μήνες έχουν έρθει νέα να τα αντικαταστήσουν. Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάς ότι στη Βαρκελώνη είσαι και τα πάντα ορίζονται από τον άξονα της Las Ramblas (ναι, δεν είναι χαζοί όλοι αυτοί που σουλατσάρουν πάνω κάτω).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν γειτονιές και μέρη, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ακτίνα από το φασαριόζους τουρίστες, που αξίζει να επισκεφθείς. Πλάι λοιπόν στην Barri Gotic, σημείωσε και το όνομα του Born που, μετά την εκτεταμένη ανάπλαση της περιοχής, ζει ξανά τις ένδοξες μποέμ μέρες του παρελθόντος. Εκεί μπορείς να επισκεφτείς τα πιο ψαγμένα wine bars και να δοκιμάσεις ό,τι πιο «φρέσκο» στο «κεφάλαιο tapas». Για το Raval θα ακούσεις πολλά και διφορούμενα. Δεν είναι ασφαλές, λέει. Είναι βρώμικο, λέει. Και αλλά τέτοια. Μην δώσεις σημασία. Ειδικά το τμήμα γύρω από το MACBA (το Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης με το πιο cool πωλητήριο ever) είναι από τα πιο ζωντανά και ανήσυχα (πρόσεξε μόνο τους ορκισμένους skaters στην μεγάλη πλατεία μπροστά από το μουσείο), ενώ στην περίφημη Rambla del Raval πέρα από τον γλυπτό γάτο του Botero θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και τα πιο νόστιμα «βρώμικα» από τα παρακείμενα αραβικά γυράδικα.


Εννοείται, επίσης, ότι θα ανέβεις μέχρι το Montjuic είτε για να κάνεις έναν ωραιότατο περίπατο μέσα στο δάσος είτε για να δεις το Ολυμπιακό Στάδιο (εκεί που πήρε η Πατουλίδου το χρυσό το 1992) και να επισκεφθείς το Fundacio Miro είτε για όλα αυτά (άνετα μπορείς να περάσεις ολόκληρη τη μέρα σου εκεί ανακαλύπτοντας όλα τα έργα του Miro αλλά και άλλους μικρότερους καλλυτεχνικούς θησαυρούς όπως, πχ, από πού πήρε το όνομά του το αγαπημένο μας Yves Klein Blue χρώμα). Κατεβαίνοντας, όμως, κάνε μια στάση στην πιο «τώρα συμβαίνει» γειτονία, το Poble Sec. που βρίσκεται στα πολύ πάνω του με πολλά μικρά μπαρ και εστιατόρια να ξεχωρίζουν. Μια βόλτα στην κεντρική Avinguda del Parallel (στο κομμάτι ανάμεσα στις στάσεις Poble Sec. και Parallel της L3 του μετρό, θα σε πείσει).

ggr54t copy


Αν πάλι θες να μυρίσεις πιο local αέρα τότε έχει δύο επιλογές. Είτε θα ανηφορίσεις την πανέμορφη και επιβλητική Passeig de Gràcia
μέχρι να φτάσεις στην ομώνυμη συνοικία (στάσεις Fontana και Lesseps της L3) είτε θα αφήσεις πίσω σου την κάπως υπερτιμήμενη Barceloneta και θα κατευθυνθείς προς το Poblenou κάνοντας την απαραίτητη στάση για δροσιστική orxata στην ομώνυμη Rambla del Poblenou. Ναι το ξερω, τρεις μέρες δεν είναι ποτέ αρκετές για τη Βαρκελώνη, αλλά αν έχει μόνο τόσες στη διάθεσή σου φρόντισε να τις περάσεις σαν local... σου λέμε και σου κλείνουμε το μάτι ενώ ονειρευόμαστε ατελείωτες βόλτες στην -ακόμα- ηλιόλουστη Barceloneta.

Kαι επειδή εμείς εδώ δεν θέλουμε μόνο να τα γράφουμε, αλλά και να τα ζεις, σου δίνουμε την ευκαιρία να βρεθείς σε αυτή την μαγευτική πόλη.... το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις κλικ εδώ. Καλή επιτυχία!