Tι συμβαίνει στις 2 Φεβρουαρίου που δεν συμβαίνει τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου;

Tι συμβαίνει στις 2 Φεβρουαρίου που δεν συμβαίνει τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου;

Δεν μπορεί, κάτι σου θυμίζει η σημερινή ημερομηνία...

giphy
Groundhog Day quotes 3
tumblr nj4kerjd101sbv74go2 400

2 Φεβρουαρίου: Aπό το 1886 μέχρι και σήμερα πάνω από 40.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται το πρωί δίπλα στο ποτάμι του Punxsutawney της Πενσυλβάνια προκειμένου να παρακολουθήσουν το πιο γλυκό είδος σκίουρου, την μαρμότα, να προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες. Και πώς ακριβώς το κάνει αυτό το συμπαθές τρωκτικό; Σύμφωνα με την παράδοση αν η μαρμότα βγει από την φωλιά της και δεν καταφέρει να δει την σκιά της εξαιτίας του νεφελώδους καιρού, τότε ο χειμώνας θα διαρκέσει για περίπου άλλες έξι εβδομάδες. Αν δεν έχει συννεφιά και δεν μπορεί να τη δει, τότε η άνοιξη θα έρθει γρηγορότερα.
Η ελαφρώς αλλόκοτη αυτή παράδοση έφτασε στις ΗΠΑ από Γερμανούς μετανάστες τον 18ο αιώνα και σε εμάς εδώ στην Ελλάδα το 1993 μέσα από την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Bill Murray, «Groundhog Day» (aka «Η Ημέρα της Μαρμότας»). Στην εμβληματική ταινία των 90s παρατηρούμε την ιστορία του Φιλ Κόνορς, ενός αλαζονικού μετερεωλόγου της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Punxsutawney της Πενσυλβάνια στην ετήσια «Μέρα της Μαρμότας», βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα, την 2η του Φεβρουαρίου, ξανά και ξανά. Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και κάνει αμέτρητες –προδιαγεγραμμένα αποτυχημένες- απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του.

Το ύφος του Bill κάθε φορά που χρειάζεται να εξηγήσει σε κάποιον πως «έχει πέσει σε λούπα» και η σημερινή μέρα είναι ακόμα μία «2η Φεβρουαρίου» από τις άπειρες που έχει «αναγκαστεί» να ζήσει, δεν μπορεί να μην έχει αποτυπωθεί στο μυαλό σου αν είσαι και εσύ τίμιο τέκνο της δεκαετίας του 1980. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθείς τι σου θυμίζει αυτή η ημερομηνία… θα ξέρεις την απάντηση.

Δες επίσης: Εσύ ακόμα να δεις το τρέιλερ για το «Mamma Mia 2»;