Frances McDormand: Το βίντεο με την ομιλία από τα φετινά Oscars για την οποία μιλάνε όλοι

Frances McDormand: Το βίντεο με την ομιλία από τα φετινά Oscars για την οποία μιλάνε όλοι

Ο ευχαριστήριος λόγος της ηθοποιού που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και η σημασία του όρου «inclusion rider» που χρησιμοποίησε.

Αν υπάρχει μία στιγμή από την 90η απονομή των Oscars που θα μπορούσε από μόνη της να κερδίσει βραβείο, αυτή είναι σίγουρα η ομιλία της Frances McDormand μετά τη νίκη της στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».

Η 60χρονη ηθοποιός, που έχει επίσης κερδίσει Όσκαρ για την ερμηνεία της στο «Fargo» των αδερφών Cohen το 1997 και έχει βρεθεί άλλες τρεις φορές υποψήφια (για τις ταινίες «Ο Μισισιπής Καίγεται», «Σχεδόν Διάσημοι» και «Άνιση Μάχη»), ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της και, αφού ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της ταινίας, την αδερφή της, τον σύζυγο και τον γιο της, ανέφερε: «Αν μπορούσα, θα ήθελα να έχω την τιμή να δω όλες τις γυναίκες υποψήφιες, από όλες τις κατηγορίες, να σταθούν όρθιες. Meryl (σ.σ.: απευθυνόμενη στη Meryl Streep), αν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν όλες, έλα! Οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί, οι συγγραφείς, οι συνθέτες, οι σχεδιαστές… ελάτε, σηκωθείτε όλες! Εντάξει λοιπόν, κοιτάχτε γύρω σας. Κοιτάχτε, κυρίες και κύριοι, γιατί όλες αυτές οι γυναίκες έχουμε ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν και projects που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Μη μας μιλήσετε όμως για αυτά στα parties απόψε. Καλέστε μας στο γραφείο σας, σε μερικές μέρες- ή ελάτε στο δικό μας, ό,τι σας βολεύει- κι εμείς θα σας μιλήσουμε για όλα αυτά». Και, πριν κατέβει από τη σκηνή, κατέληξε: «Έχω δύο λέξεις να σας πω πριν σας αφήσω απόψε, κυρίες και κύριοι: inclusion rider»

oscras 2018 highlights

Η ομιλία, που συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε, τελείωσε με τη Frances McDormand να προτρέπει τους stars να θυμούνται την επιλογή του «inclusion rider» όταν υπογράφουν τα συμβόλαιά τους.

Η συγκεκριμένη φράση, που αμέσως μετά τον λόγο της McDormand άρχισε να γίνεται trending topic στα social media και να αναζητείται μανιωδώς στο Google, είχε αναλυθεί από την Stacy Smith, καθηγήτρια του University of Southern California, σε ομιλία της σε συνέδριο TED, το 2016. Στην ουσία, πρόκειται για έναν όρο που ένας ηθοποιός έχει δικαίωμα να διεκδικήσει να μπει στο συμβόλαιό του. Με τον συγκεκριμένο όρο, η παραγωγή δεσμεύεται για μεγαλύτερη «διαφορετικότητα» στους συντελεστές της ταινίας. Με άλλα λόγια, υποχρεώνεται να προσλάβει περισσότερες γυναίκες ή μέλη διάφορων φυλών, αν δεν θέλει ο συγκεκριμένος σταρ να αποχωρήσει από τα γυρίσματα. «Εγώ το έμαθα μόλις αυτήν την εβδομάδα. Μπορείς να διεκδικήσεις τουλάχιστον ένα 50% διαφορετικότητας όχι μόνον στο cast της ταινίας, αλλά και στο συνεργείο» ανέφερε η McDormand στη συνέντευξη Τύπου αργότερα.

Δες όλη τη συγκινητική ομιλία της:



Δες ακόμα: Oscars 2018 - Όλες οι εμφανίσεις από το πάρτι του Vanity Fair