H ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη επίσημο μέλος στην Επιτροπή Κουλτούρας & Εκπαίδευσης

H ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη επίσημο μέλος στην Επιτροπή Κουλτούρας & Εκπαίδευσης

Το FICTS FESTIVAL του Μιλάνου τελεί υπό την αιγίδα της διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ΔΟΕ-IOC και τον Πρόεδρο της, Thomas Bach

Φέτος ο μεγάλος guest του Φεστιβάλ που βραβεύτηκε με το βραβείο "Guirlande D' Honneur" ήταν ο σπουδαίος διεθνούς εμβέλειας τενόρος JOSE CARRERAS για την προσφορά του στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. Όπως ανέφερε ο διεθνής τενόρος με συγκίνηση στην απονομή, η σπουδαιότης αυτού του βραβείου για αυτόν είχε ειδική βαρύτητα λόγω της μοναδικότητας του «TEATRO ALLA SCALA» για έναν μουσικό σήμα κατατεθέν στην καριέρα του.

Την έναρξη του 33ου Φεστιβάλ Μιλάνο έκανε η καλλιτέχνις Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη επίσημο μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Festival FICTS που στο παρελθόν είχε βραβευθεί με το βραβείο GUIRLANDE D' HONNEUR για την εικαστική της πορεία και καριέρα της, με την μακροχρόνια σπουδή της στη θεματολογία «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ».

Το 2014 η καλλιτέχνις τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - ΔΟΕ «Τέχνη και Αθλητισμός-Arts and Sport» για την τέχνη της και την μακροχρόνια μελέτη στην αθλητική θεματολογία, έρευνα πάνω στην ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση-κατ' επέκταση αθλητική φιγούρα-. Το βραβείο δόθηκε πρώτη φορά σε καλλιτέχνη.

Στο πλαίσιο της MLANO EXPO έγινε η παρουσίαση των "SILK SCARVES"-φουλάρια και εσάρπες από μετάξι με prints την διεθνώς γνωστή θεματολογία της καλλιτέχνιδας έργων εμπνευσμένων από τη Formula 1. Οι μεταξωτές δημιουργίες έφτασαν μόλις από τις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου ξεκίνησαν να λανσάρονται με τo brand TDS+MINA P.V. USA (Drivers Society του James Hazen, Πρόεδρος της Aston Martin Club North America).

Οι εσάρπες και τα φουλάρια από μετάξι με τα έργα Formula 1 έκαναν το ντεμπούτο τους πριν λίγες ημέρες στο Εθνικό Μουσείο της Washington DC, National Museum of Women in the Arts. Επίσης πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε boutique και department stores, σε όλη την Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε λίγο στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς στο "Foundation of Music and Arts "στο Abu Dhabi με ιδρύτρια την HE Hoda Ibrahim Al Khamis Kanoo. Στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν να λανσάρονται στις 13 Νοεμβρίου από τη Gallery Artion της Βουκουρεστίου, την Gallery Artion της Θεσσαλονίκης και σε λίγο καιρό σε επιλεγμένες αθηναϊκές boutique και άλλες συνεργαζόμενες με την καλλιτέχνιδα γκαλερί.

Τα μαντήλια TDS + Mina P.V. όπως γράφει στον κατάλογο η ιστορικός Μαργαρίτα Δρίλλια «...αποτελούν ακριβείς αναφορές στα έργα F1 της Μίνας και στη μοναδική απόδοση μέσα από τον παλμό των χρωμάτων, αλλά όχι αντίγραφα. Δεν τίθεται ζήτημα μίμησης, καθώς δεν πρόκειται για απλή μεταφορά της εικόνας πάνω σε κάποιο υλικό. Είναι έργα σε μετάξι με οντότητα και υπόσταση, τα οποία πέρα από το ὁρῶ που συνήθως προσδιορίζει τη σχέση του ατόμου με τη ζωγραφική τέχνη διεισδύουν ‐μέσω της επ' ευθείας επαφής με το υλικό‐ και στην αίσθηση της αφής. Έτσι καταρρίπτεται –με την έννοια ότι εξ' αρχής δεν τίθεται καν‐ και το ερώτημα που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές όσους παθιάζονται με τη μόδα: το ρούχο είναι τέχνη; Εδώ δε διερευνάται το όριο μεταξύ τέχνης‐μόδας, και τούμπλαλιν, διότι η Μίνα αποδεικνύει πως δεν υπάρχει όριο στην ένταση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα τους».

Η Susan Fisher Sterling, διευθύντρια του National Museum of Women in the Arts στην παρουσίαση της κριτικής της στο NMWA της Ουάσιγκτον DC για το έργο της Μίνας, αναφέρει τα ακόλουθα:

"Mina Papatheodorou-Valyrakis is a prolific and exciting expressionist painter who we have come to know well at the National Museum of Women in the Artsin Eashingthon DC. She is one of the first Greek artists represented in our collections and adds a new dimension to our international reputation. It is gratifying that Papatheodorou-Valyrakis's talent is now being fully recognized through this mid-career survey. Her art, which now spans three decades, shows a consistent vision dedicated to representing the rhythms and intensity of modern life. Whether she is painting cars, Olympian athletes, or the construction of 21st century cities, her subjects are vibrant, alive, forceful to the point of bursting from their canvases. Her art hearkens back to the Italian futurists' love of speed, and she stands shoulder-to-shoulder with an august cadre of artists who depict the sporting life. Her newest views of cities look forward with hope to a glorious future. Papatheodorou-Valyrakis's signature style uses bright color and strong line to their ultimate extension as she translates her subjects from reality to paint. Her bold vision shows that she has surpassed any traditional definition of a "lady painter" to move firmly into the realm of the dynamic modern artist. Her creative and inspired course has served her well, and we wish her many more years of accomplishment and success".

"Πριν από χρόνια, στο "National Museum of Women in the Arts" μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, το πλούσιο και συγκλονιστικό έργο της οποίας τοποθετείται στο χώρο του εξπρεσιονισμού. Πρέπει να πω είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα καλλιτέχνις που ανήκει στις συλλογές μας, και ότι τα έργα της προσδίδουν μια νέα διάσταση στην διεθνή μας φήμη.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι το ταλέντο της ζωγράφου έχει πλέον καταξιωθεί μέσα από αυτήν την αναδρομή στην καλλιτεχνική της πορεία-πρόκειται για μία διαπίστωση η οποία μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η τέχνη της, η οποία καλύπτει τρεις δεκαετίες, υποδηλώνει με απόλυτη συνέπεια την οπτική γωνία μέσα από την οποία βλέπει τα πράγματα, μια οπτική γωνία που στην ουσία αναπαριστά τους ρυθμούς και την ένταση της σύγχρονης ζωής. Είτε ζωγραφίζει αυτοκίνητα, είτε αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε ακόμα κατασκευές σε πόλεις του 21ου αιώνα, τα θέματα τις παραμένουν πάντα γεμάτα παλμό, ζωντάνια και δύναμη τόσο που θαρρείς ξεχύνονται έξω από τα όρια του καμβά. Η καρδιά της χτυπά ακόμα στο ρυθμό της αγάπης που έτρεφαν οι Ιταλοί φουτουριστές για την ταχύτητα, είναι προφανές ότι ανήκει σε ένα πολύ στενό κύκλο διακεκριμένων καλλιτεχνών που ζωγράφισαν θέματα σχετικά με τον αθλητισμό. Τα καινούρια έργα της που προσεγγίζουν το θέμα των μεγαλουπόλεων θα έχουν αναμφίβολα την ίδια αναγνώριση και στο μέλλον.
Το μοναδικό ύφος της Μίνας χρησιμοποιεί δυνατές γραμμές και την ένταση του χρώματος στο έπακρο καθώς μεταφράζει τα θέματά της από την πραγματικότητα στην γλώσσα της ζωγραφικής απεικόνισης. Ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα διακατέχεται από μια ζωντάνια και καταδεικνύει ότι έχει ξεπεράσει κάθε κλασσικό ορισμό της «γυναίκας ζωγράφου» καθώς το έργο της κινείται σταθερά στο χώρο του δυναμικού σύγχρονου καλλιτέχνη. Η πορεία της είναι αναμφισβήτητα μια πορεία δημιουργική και εμπνευσμένη και τις ευχόμαστε πολλά χρόνια επιτυχίας και καταξίωσης».