Από τον Ελύτη στον Κούνδουρο, μια ιστορία πολιτισμού στη Μυτιλήνη

Από τον Ελύτη στον Κούνδουρο, μια ιστορία πολιτισμού στη Μυτιλήνη

Μια ιστορία πολιτισμού ριζωμένη στα χώματα της Ελλάδας μας υπενθυμίζει ότι η απώλεια του Νίκου Κούνδουρου δεν αφορούσε μόνο την έβδομη τέχνη αλλά τον πολιτισμό της χώρας εν γένει. Πνευματικός άνθρωπος και με σεβασμό στο παρελθόν και τη στόφα της ανθρωπιάς ο Κούνδουρος είχε βλέμμα γερακίσιο που διέκρινε το μέλλον και ήθελε να το διαμορφώσει, καλύτερο.

Ο Νίκος Κούνδουρος αγάπησε τη Μυτιλήνη και τα ερείπια της. Τόσο πολύ που αποφάσισε να φέρει στη ζωή ένα από τα πιο γοητευτικά ερείπια του νησιού παρέα με τον Νίκο Σηφουνάκη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Άγγελο Δεληβορριά, τον Μάνο Ευστρατιάδη, τον Ζιλ Ντασέν, την Ευρυδίκη Σιφναίου.

Όταν αυτή η παρέα βρέθηκε μπροστά σε ένα από αυτά τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Λέσβου που σε ταξιδεύουν στο τι είναι Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία της πολιτιστικής εταιρείας Αρχιπέλαγος με ισόβιο όπως αποδείχθηκε πρόεδρο τον Νίκο Κούνδουρο.

Από τον πρόγονο του Οδυσσέα Ελύτη στο σήμερα

Το ερειπωμένο ελαιοτριβείο στον Παπάδο της Γέρας, που δημιούργησε το 1887 ο παππούς τού Οδυσσέα Ελύτη, Νικόλαος Βρανάς, αναστυλώθηκε, με τον Νίκο Κούνδουρο να παρακολουθεί συχνά πυκνά τις εργασίες, πάντα με αυτό το γερακίσιο βλέμμα. Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου.

Την 1η Αυγούστου του 2009 το εγκαινίασε ως Μουσείο της βιομηχανικής ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου.

Κοιτάζαμε το Αιγαίο που χανότανε και αναρωτιόμασταν τι να σώσουμε..." ξεκινούσε την αφήγησή του ο Νίκος Κούνδουρος σε μικρή ταινία που προβλήθηκε στην αρχή της τελετής των εγκαινίων του μουσείου. Τόνισε την πανταχού παρουσία της ελιάς στα νησιά του Αιγαίου και δικαιολόγησε την επιλογή της αναστήλωσης του ελαιοτριβείου από την εταιρεία Αρχιπέλαγος λέγοντας ότι "δόξασε τα νησιά όσο κανένα άλλο μέσο...". Κι ύστερα ανέβηκε στη σκηνή για να χαιρετήσει ο ίδιος τη γιορτή "...γιατί γιορτή θέλαμε να είναι η σημερινή μέρα που η Εταιρία Αρχιπέλαγος παρέδωσε στους φυσικούς του αποδέκτες το νεκραναστημένο αυτό εργοστάσιο...".

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr