Η άγνωστη ζωή του Νίκου Φώσκολου!

Η άγνωστη ζωή του Νίκου Φώσκολου!

Νίκος Φώσκολος : Όταν ένας θρύλος φεύγει

Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1927 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. Το σπίτι τους ήταν όλο κι όλο ένα δωμάτιο χτισμένο με πλίνθους. Η μάνα του η κυρία Εριφύλη ήταν πολίτισσα. Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας.
Όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον έστελνε στους παππούδες να ζητήσει λεφτά για να πάρουν ψωμί. Ντρεπόταν πολύ. Αυτό τον σημάδεψε και όπως συνήθιζε ο ίδιος να λέει του δημιούργησε ανασφάλεια, δεν το ξεπέρασε ποτέ.
Στα έντεκα του χρόνια έπιασε δουλειά σε ένα ξυλουργείο και με τα λεφτά που έβγαζε αγόραζε βιβλία. Το πρώτο που διάβασε ήταν ''το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα'' του Ο Νηλ. Τον γοήτευε και τον τρόμαξε ταυτόχρονα. Μετά διάβασε και άλλους θεατρικούς συγγραφείς και έτσι απέκτησε μόρφωση και μια βαθειά θεατρική παιδεία. Ξεκίνησε δειλά γράφοντας το πρώτο του ραδιοφωνικό έργο στα μέσα της δεκαετίας του '50 και κατάφερε να παιχτεί. Τότε άνοιξε ο δρόμος στην ΕΡΑ. Έκανε εκφωνήσεις, παρουσίαζε εκπομπές και περιέγραφε αθλητικούς αγώνες.
Το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ήταν ''ο θάνατος θα ξανάρθει'' το 1960 και η επιτυχία του ήταν τέτοια που έγινε ταινία με παραγωγό τον Φίνο την επόμενη χρονιά.
Από τότε άρχισε να γράφει σενάρια για το σινεμά. Έφτασε το 1966 στις υποψηφιότητες των Όσκαρ με το σενάριο της ταινίας '' το χώμα βάφτηκε κόκκινο''. Όταν πια καθιερώθηκε, ήθελε να μπαίνει πρώτο το όνομα του στους τίτλους. Οι μόνοι που άφησε να μπουν πάνω από τον ίδιο ήταν η Αλίκη και ο Κούρκουλος.
Η πιο εμπορική ταινία της Αλίκης ήταν αυτή που έκανε με τον Φώσκολο και ήταν η υπολοχαγός Νατάσα. Αρχές του εβδομήντα μπήκε στην τηλεόραση με τον ''άγνωστο πόλεμο'' και δημιούργησε ρεκόρ τηλεθέασης. Θα ακολουθήσουν και άλλα ρεκόρ με την ''Λάμψη'' και το ''Καλημέρα ζωή''. Θα γραφτεί και στο επίσημο βιβλίο των Γκίνες. Θα κατακτήσει επτά φεστιβαλικά βραβεία.
Ο Νίκος Φώσκολος θα κάνει 3 γάμους και θα αποκτήσει 2 παιδιά, τον Σπύρο και την Ντέλα.
Ήταν ένας άνθρωπος που διψούσε για την ζωή και ήταν παθιασμένος με την δουλεία του!
Ήταν ο εμπορικότερος σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.