To Queen.gr στην κριτική επιτροπή του AXDW: New Designers Awards

To Queen.gr στην κριτική επιτροπή του AXDW: New Designers Awards

Πώς ήταν η εμπειρία μας επιλέγοντας τους καλύτερους νέους σχεδιαστές;

Εννέα νέοι σχεδιαστές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής, στα πλαίσια της 14ης διοργάνωσης της AXDW. Ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής κι εμείς.

1378427 10202167421367520 1703713290 n

Είδαμε μία μία τις συλλογές και αναδείξαμε τρεις νικητές για τα New designers awards.

Οι σχεδιαστές που διαγωνίστηκαν στα NDA ήταν οι:
*Katerina Papagianni, Anastasia Dosi, 360 Project

*180 Degrees, Bold & Locked, Ellen S & F. Erotokritos,

*και στο τρίτο group Nicolaos, Aida και LKC by Loukia Kyriakou.

Οι νέοι σχεδιαστές αυτοί παρουσίασαν από 10 δημιουργίες της κολεξιόν τους σε τρία group.

3 σημαντικά έπαθλα τους περίμεναν:

-Best New Designer: Ο νικητής θα σχεδιάσει μία capsule συλλογή για το label Underground, η οποία θα φωτογραφηθεί από γνωστό φωτογράφο μόδας και θα πωλείται στις μπουτίκ Underground και στο online shop του label, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-Best Trendsetter: Ο νικητής κερδίζει ένα μοναδικό αφιέρωμα σε γνωστό Μέσο Ενημέρωσης.

-Best Catwalk: Με έπαθλο μια πλήρη ετήσια υποτροφία από το IEK AKMH.

1382893 10202167420727504 1491531685 n

Τι είδαμε;

Μήκη μέχρι το γόνατο, κρόσσια, γεωμετρικές διαφάνειες και διχρωμίες από την Katerina Papagianni, με έμφαση στα κοντά τοπ και τις λεπτομέρειες από δίχτυ-σε τόνους του off white, ροζ, μαύρου. Ολοκληρωμένο concept με εντυπωσιακές φούστες και καλοραμμένες, που όμως έρχονταν συχνά σε αντίθεση με τα τοπ.

Έμπνευση από την Anastasia Dosi, με βάση τη διχρωμία πετρόλ-σάπιο μήλο, σε βραδινές και κόκτεηλ τουαλέτες με πολλά απλικαρισμένα λουλούδια, στρας, πλισέ μουσελίνες, ντραπαρίσματα και διαφορετικά μήκη. Κυρίαρχο ύφασμα το κρεπ σατέν, ενώ τα ενισχυμένα μπούστα είχαν την τιμητική τους. Ολοκληρωμένη άποψη, παρότι κάπως απηρχαιωμένη αισθητική για μία νέα σχεδιάστρια.

Κάτι διαφορετικό και άκρως καλοκαιρινό από το 360 Project. Τρεις κοπέλες δημιουργούν ορμώμενες από το καλοκαίρι και την αίσθηση ελευθερίας, δίνοντας έμφαση στο έθνικ στοιχείο. Φτερά, τσουβάλια, βελονάκι και άγρια- ακατέργαστα σχεδόν υφάσματα-κατεφέρνουν να μας μεταφέρουν σε κάποιο εξωτικό νησί.

Περνώντας στο δεύτερο group είδαμε

Ευφάνταστες δημιουργίες με prints και φερμουάρ ή κουμπιά σε σύχρονη αισθητική. Ο πολυμορφικός χαρακτήρας των ρούχων έδινε σε κάθε κομμάτι τουλάχιστον δύο διαφορετικές χρήσεις και αρκετές παραλλαγές! Η σχεδιάστρια πίσω από το 180 Degrees, δημιούργησε μία ολοκληρωμένη και πρωτότυπη συλλογή.

Bold & Locked, και έμπνευση από το βυθό. Κρόσσια, σκληρά υφάσματα, πέρλες, στρας και διαφάνειες. Δεν θα χαρακτηρίζαμε την παρουσίαση αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης συλλογής η αλήθεια είναι.

Ellen S & F. Erotokritos. Αέρινα υφάσματα και απόλυτα φορέσιμες δημιουργίες με έντονο το print από λαχούρι, σε ροζ, μάυρο, off white και γκρι. Ψηλόμεσα παντελόνια, σορτς και φούστες, ανοιχτές πλάτες και κουμπιά που θύμιζαν στρατωτική στολή- κατάφεραν να απογειώσουν τη γυναικεία σιλουέτα. Θα τα επιλέγαμε και θα τα συνιστούσαμε

Nicolaos. Αρκετά δυναμική παρουσίαση με ίσως ροκ και κατά κάποιο τρόπο punk χαρακτήρα. Ενδιαφέρουσες περσόνες και celebrities παρέλασαν με μπρίο, παρότι ελάχιστες δημιουργίες ξεχωρίσαμε. High lights ο σχεδιαστής Δημήτρης Στρέπκος και ο Κώστας Φραγκολιάς που τίμησαν το σχεδιαστή σε ρόλο μοντέλου! Κυρίως αντρική συλλογή.

Aida και τα λόγια είναι περιττά. Μερικές φορές πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο πριν επιχειρήσει να 'εκφραστεί' με το δικό του τρόπο. Όμορφα μοντέλα περπάτησαν, παρόλα αυτά οι δημιουργίες δεν είχαν συνοχή ή καλές ραφές. Ίσως υπήρχε δυναμική, όμως δεν κατάφερε να περάσει προς τα έξω...

LKC by Loukia Kyriakou. Ξεκινώντας από το συγκινητικό βίντεο που έδειχνε την σχεδιάστρια παιδί να παίζει στην Νότιο Αφρική με τα θηρία και να τρέχει στο αχανές τοπίο μέχρι να μεγαλώσει, καταλάβαμε πως κάτι διαφορετικό μας περιμένει. Η μουσική επιβλητική, το ίδιο και η πρώτη ακόμη δημιουργία. Αψεγάδιαστες ραφές και ιδιαίτερα, δυναμικά μεν αλλά άκρως θηλυκά κοψίματα- έδεναν το safari look με το minimal chic σε ταμπά, μπεζ, λαδί, μαύρες και ζαχαρί αποχρώσεις. Βαθιά ντεκολτέ, κρεπ σατέν, λινό, χρυσό και δέρμα, αποθέωσαν τη σύγχρονη γυναίκα σε κάθε εκδοχή της. Είδαμε με λίγα λόγια μια συλλογή ενός καταξιωμένου σχεδιαστή και όχι μιας πρωτοεμφανιζόμενης.

Από το τέλος προς την αρχή - όπως θα καταλάβατε τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

Best Designer: LKC by Loukia Kyriakou

Best Trendsetter: 180 Degrees

Best Catwalk: 360 project

Δείτε τις φωτογραφίες, στην παραπάνω photo gallery

Όσο για την εμπειρία μας ως κριτική επιτροπή; Δεν συγκρίνεται. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να μπορείς να έρθεις σε επαφή με τις δημιουργίες και το ιστορικό του κάθε δημιουργού. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που με χαρά θα ξαναζούσαμε, ελπίζοντας πως κάναμε καλή επιλογή!

1383166 10202167421687528 1340031742 n

Ως εκ τούτου, αυτά!

Διαβάστε ακόμη:

AXDW: Τα shows των Apostolos Mitropoulos και Underground

Μάκης Τσέλιος: Tι παρουσίασε στην 14η AXDW; Backstage & catwalk report