Μια Ελληνίδα με διεθνή καριέρα: Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Χριστίνα Σούμπλη μιλά στο Queen

Μια Ελληνίδα με διεθνή καριέρα: Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Χριστίνα Σούμπλη μιλά στο Queen

Τη συναντήσαμε στο studio της στο Κολωνάκι και μας ξενάγησε στον υπέροχο κόσμο των κοσμημάτων της! 

Η Χριστίνα Σούμπλη είναι μια σχεδιάστρια κοσμημάτων που ξεχωρίζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, πράγμα καθόλου εύκολο. Με βάση της την Αθήνα, σπουδές στο κορυφαίο Central Saint Martin’s College of Art and Design και με τις δημιουργίες της να έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Σαντορίνη και την Καλαμάτα, μέχρι το Παρίσι, τη Σεούλ και τη Νέα Υόρκη, η ίδια έχει κάνει αίσθηση με τα πολυτελή κοσμήματα που δημιουργεί με προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα κοσμήματά της έχουν βρεθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εκθέσεις και τα πιο σημαντικά εμπορικά καταστήματα ανά τον κόσμο (Harvey Nichols, Electrum Gallery, Bergdorf Goodman), αλλά η ίδια δηλώνει ότι αγαπά πολύ την Ελλάδα, που είναι για εκείνη μόνιμη πηγή έμπνευσης και δε θα ήθελε να ζήσει μόνιμα στο εξωτερικό. Στην παραπάνω gallery μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τη συνάντησή μας μαζί της, στο ατελιέ της στο Κολωνάκι (Νεοφύτου Δούκα 5), αλλά και τις υπέροχες δημιουργίες της, που λατρέψαμε για την ανεπιτήδευτη κομψότητά τους.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Πιστεύω πολύ σε αυτό που κάνω.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Η Ελλάδα αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Η χώρα μας είναι μόνιμη πηγή έμπνευσης για μένα. Η ιστορία μας, η φύση, το κλίμα, είναι για μένα πολύ σημαντικά στοιχεία.

xeria new

Γιατί σχεδιάστρια κοσμημάτων και όχι κάτι άλλο;

Οι γονείς μου υπήρξαν στο χώρο του κοσμήματος με 2 καταστήματα και απο μικρή ήμουν σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς να ξέρω ότι θα το ακολουθήσω. Ήμουν καλλιτεχνική φύση και έφυγα για να σπουδάσω στην Αγγλία ζωγραφική, αλλά το κόσμημα βγήκε τόσο φυσικά από μέσα μου και απλά το ακολούθησα. Ήταν μονόδρομος!

Πώς φτιάχνεται ένα κόσμημα, ποια είναι δηλαδή η διαδικασία;

Από τη στιγμή που έχω την αρχική ιδέα, κάνω ένα απλό σκίτσο, ή προσπαθώ με απλά υλικά, όπως χαρτόνι, ή πλαστελίνη, να δώσω μια γρήγορη τρισδιάστατη εικόνα στην ιδέα μου. Το επόμενο βήμα είναι πολλή δουλειά στον πάγκο του εργαστηρίου, δουλεύοντας στο μέταλλο και αλλάζοντας τις περισσότερες φορές πολλά από την αρχική μου ιδέα, μέχρι να γίνει ένα κόσμημα που να με ικανοποιεί σε αρκετά επίπεδα, πρακτικά και αισθητικά.

soubli-christina

Δημιουργία της Χριστίνας Σούμπλη

Πότε και με ποιο τρόπο ξεκίνησε να απογειώνεται η καριέρα σας;

Όταν το 2001 έστειλα τη δουλειά μου στην Electrum Gallery στο Λονδίνο, μια από τις σημαντικότερες γκαλερί κοσμήματος στον κόσμο. Ως φοιτήτρια στο Saint Martins έβλεπα τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του κοσμήματος να εκθέτουν τη δουλειά τους εκεί και δέχτηκαν με χαρά να εκθέσουν τη δουλειά μου. Μετά ακολούθησαν κι άλλες εκθέσεις και συνεργασίες.

Ποιος είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος, που σας έχει στηρίξει περισσότερο στην καριέρα σας;

Η μητέρα μου είναι ο άνθρωπος που είναι δίπλα μου σε κάθε σημαντικό μου βήμα στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία.

Υπάρχει κάποια από τις δημιουργίες σας που ξεχωρίζετε;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια δημιουργία, γιατί όλες είναι εξίσου σημαντικές για μένα. Αυτό που μπορώ να πω όμως, είναι ότι κάθε φορά που κατασκευάζω ένα καινούριο σχέδιο, θέλω να το φοράω συνέχεια...

Αν σας παρουσιαζόταν κάποια ευκαιρία στο εξωτερικό, θα φεύγατε από την Ελλάδα;

Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και δε θα έφευγα για να μείνω μόνιμα στο εξωτερικό, αλλά μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το προσωπικό σας στυλ;

Είναι πολύ προσωπικό... ethnic, classic, modern και αρκετά bold, με δόσεις ρομαντισμού.

0421 1

Δημιουργία της Χριστίνας Σούμπλη

Έχετε αγαπημένα υλικά που προτιμάτε να φοράτε περισσότερο από τα άλλα; (π.χ. πολύτιμα μέταλλα, λίθοι, κλπ.)

Αγαπώ πολύ το χρυσό 22 καρατίων και τις πολύτιμες πέτρες, αλλά και υλικά όπως το γυαλί, το κόκκαλο, το ύφασμα, που έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και μου αρέσει να φοράω.

Τι tips θα δίνατε στις Ελληνίδες όσον αφορά τα αξεσουάρ τους; Ποια είναι δηλαδή τα dos και τα don’ts των αξεσουάρ;

Να φοράνε τα αξεσουάρ που τις κάνουν να νιώθουν χαρούμενες, γιατί αυτό φαίνεται. Επίσης, να μην το παρακάνουν με πολλά διαφορετικά υλικά μαζί, γιατί τελικά προσθέτει βάρος όλο αυτό.

Μια συμβουλή για τους νέους καλλιτέχνες που παλεύουν για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους;

Να πιστεύουν στον εαυτό τους και στα όνειρά τους.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου θα εκθέσω τα κοσμήματά μου μαζί με ακόμη 4 σχεδιαστές στο Hellenic Centre στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση για τον εορτασμό των 20 χρόνων. Στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου συμμετέχω σε μια ομαδική έκθεση «A jewel made in Greece», στο ίδρυμα Καρύδης στη Φιλοθέη. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου έχω το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στο ατελιέ μου στο Κολωνάκι. Αυτή η περίοδος είναι πολύ πιεσμένη. Γίνονται συζητήσεις για κάποιες εκθέσεις και συνεργασίες μέσα στον επόμενο χρόνο.

** Η Χριστίνα Σούμπλη φέτος προσφέρει για φιλανθρωπικό σκοπό το γούρι για το σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, "Φίλοι της Μέριμνας". Για να δείτε το πρόγραμμα της έκθεσης που διοργανώνει το Hellenic Centre, στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 20 χρόνων λειτουργίας του, όπου καλέστηκε να συμμετέχει η σχεδιάστρια, πατήστε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κοσμήματά της, επισκεφθείτε το www.christinasoubli.com.