Day of the Dead

Η μεγαλύτερη γιορτή της Μεξικανικής κουλτούρας, η Ημέρα των Νεκρών συναντά την αυθεντική τεκίλα του Μεξικό, με 100% μπλε αγαύη, Don Julio.

Λένε πως καμία γιορτή δεν ολοκληρώνεται χωρίς μία ξεχωριστή πρόποση και η αλήθεια είναι πως τα πιο σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα στη ζωή μας, τα γιορτάζουμε και τα τιμούμε, υψώνοντας τα ποτήρια μας και κερνώντας τους αγαπημένους μας.

Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις της ζωής μας, ένα κέρασμα, ή μία πρόποση αποτελούν έναν τρόπο για να εκφράσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες, τους πόθους μας και να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα που αποδεικνύει τη δύναμη μιας πρόποσης, από τον εορτασμό την Ημέρας των Νεκρών!

Ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, διακοσμητικά με σκελετούς, ψωμί πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη, πορτοκαλί λουλούδια, χρώματα, γέλια και τεκίλα. Αυτή η ημέρα είναι μια πραγματική γιορτή, μια γιορτή που ξεκινά και αρχίζει με μία πρόποση με την αυθεντική μεξικάνικη τεκίλα, Don Julio από 100% μπλε αγαύη.

Αυτή είναι η Ημέρα των Νεκρών ή Day of the Dead, αγγλιστί, μία γιορτή η οποία έχει ανακηρυχθεί μάλιστα από την Unesco το 2008, ως πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, και πλέον γιορτάζετε σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και αν δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ το Μεξικό ή δεν έχεις Μεξικανούς φίλους, λοιπόν, πιθανότατα έχεις δει, ακούσει, διαβάσει ή βιώσει τους εορτασμούς της Ημέρας των Νεκρών. Σήμερα πρόκειται για μία γιορτή που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται και στην Ελλάδα. Από την μεγαλύτερη γιορτή της μεξικανικής κουλτούρας, δεν θα μπορούσε να λείπει το εθνικό ποτό της, η τεκίλα. Και ποιος καλύτερος συνοδοιπόρος αυτής της γιορτής, από την πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, της ultra-premium τεκίλα Don Julio, με 100% μπλε αγαύη.

Διότι μπορεί η Ημέρα των Νεκρών να είναι ένα μεξικάνικο έθιμο, ωστόσο, ο πολύχρωμος και ταυτόχρονα ο εορταστικός της χαρακτήρας, έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Μεξικό και πλέον, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα.

Βλέπεις, στην πραγματικότητα, πολλές θρησκευτικές κοινότητες γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών. Είναι μία αφορμή για τους ζωντανούς να αντιμετωπίσουν τον θάνατο, όχι σαν κάτι αρνητικό αλλά σαν ένα επακόλουθο της ζωής και να τιμήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά τους.

Και οι εορτασμοί για τη Dia de los Muertos κρατούν αρκετές ημέρες πλέον και γιορτάζονται παγκοσμίως με τεκίλα, το παραδοσιακό μεξικανικό ποτό. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυτή την εποχή, το όνομα του Don Julio González-Frausto Estrada, του πρωτοπόρου εκείνου tequilero, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι η αγαύη που χρησιμοποιείται για την απόσταξη της Don Julio, καλλιεργείται στην ορεινή περιοχή Atotonilco στο Jalisco του Μεξικό; Πώς για την πρώτη ύλη, χρησιμοποιείται μόνο 100% μπλε αγαύη; Ότι κάθε φυτό χρειάζεται επτά χρόνια ωρίμανσης, ώστε να έχει όλα τα γλυκά αρώματα και γεύσεις και να είναι έτοιμο για συγκομιδή ή πως ακόμα και σήμερα, η συγκομιδή του γίνεται σε μικρές παρτίδες με τα χέρια;

Oι καινοτόμες και επαναστατικές μέθοδοι του Don Julio González-Frausto Estrada, από την καλλιέργεια της αγαύης μέχρι τη διαδικασία απόσταξης και ωρίμανσης της τεκίλας, έθεσαν τις βάσεις για την απόσταξη του παραδοσιακού αυτού ποτού, καθιερώνοντας την Don Julio, ως την πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό.

Για αυτό και πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε την αυθεντική χειροποίητη μεξικανική τεκίλα Don Julio και τις παραλλαγές της -Blanco, Reposado, Anejo, 70 Claro Anejo και 1942- στα ποτήρια μας.

Σήμερα, λοιπόν, η ultra-premium τεκίλα Don Julio, με 100% μπλε αγαύη, αποτελεί κομμάτι της «ιεροτελεστίας» των προπόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό, δεν είναι διόλου τυχαίο. Γιατί κανένας εορτασμός της Ημέρας των Νεκρών, δεν ολοκληρώνεται χωρίς μία ξεχωριστή πρόποση, με μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και ποιοτική τεκίλα, όπως η Don Julio.

Πώς θα γιορτάσουμε και εμείς τη φετινή, ξεχωριστή Ημέρα των Νεκρών;

Μπορεί, λοιπόν, τα δεδομένα στη ζωή μας να είναι διαφορετικά φέτος όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στην Ημέρα των Νεκρών, με την αυθεντική ultra-premium μεξικάνικη τεκίλα Don Julio, ακόμα και στο σπίτι μας.

Ειδικότερα αυτή τη χρονιά, όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε τη δική μας πρόποση για ό,τι και αν είναι αυτό και κυρίως, να βάλουμε λίγο χρώμα και χαρά στη νέα μας καθημερινότητα.

Με λίγα λόγια, θέλουμε να γιορτάσουμε, ακόμη και αν φέτος ξέρουμε πως θα χρειαστεί να το κάνουμε από το σπίτι. Από τη στιγμή που μπορούμε να υψώσουμε τα ποτήρια μας και να κάνουμε τη δική μας πρόποση για το σήμερα και το αύριο… έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε. Διότι μία γιορτή, είναι μία ευκαιρία για μία ακόμη πρόποση, ακόμη και αν η γιορτή αυτή μας έρχεται από μακριά, ακόμη και αν πρόκειται για την Ημέρα των Νεκρών!

Και μπορεί η τεκίλα να αποτελεί βάση, για πολλά cocktails εμείς επιμένουμε «παραδοσιακά» και προτείνουμε την διαχρονική Tommy’s Margarita με Don Julio Blanco, την βασίλισσα των longdrinks, Paloma με Don Julio Reposado και για τις πιο μυημένες στον κόσμο του bartending, το White Negroni με Don Julio 70 Añejo Claro.

Μπορεί τα αγαπημένα μας μπαρ να είναι δυστυχώς κλειστά, και να μην μπορούμε να απολαύσουμε τις παραπάνω προτάσεις cocktails από τα χέρια επαγγελματιών, αλλά με υλικά και πρώτες ύλες που μπορούμε να βρούμε εύκολα σε κάβες, σούπερ μάρκετ και στα ντουλάπια μας, αρκούν για να απολαύσουμε ποιοτικά ποτά στο σπίτι μας.

Για την Τommy’s Margarita, θα χρειαστείς

  • 50 ml από την ultra-premium τεκίλα με 100% μπλε αγαύη, Don Julio Blanco. Την οποία μπορείς να βρεις εδώ
  • 25 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
  • 15 ml σιρόπι αγαύης (από το ράφι με τα βιολογικά)

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ (ή ένα βαζάκι ερμητικά κλειστό) με άφθονο πάγο. Ανακινούμε έντονα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει η εξωτερική επιφάνεια. Διπλοσουρώνουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι γεμάτο με πάγο ή σε ποτήρι τύπου coupette χωρίς πάγο.

Γαρνίρουμε με μια ροδέλα λάιμ.

Ναι μεν η Margarita είναι το πιο γνωστό cocktail με βάση την τεκίλα, αλλά το ήξερες ότι η Paloma, είναι η Νο.1 προτίμηση των Μεξικανών, και αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των ποτών που φτιάχνονται στο Μεξικό με βάση την τεκίλα;

Ο συνδυασμός φρεσκάδας από τις μπουρμπουλήθρες της γκρέιπφρουτ σόδα, με την σπιρτάδα της Don Julio Reposado, αλλά και το πόσο εύκολο είναι να την φτιάξεις, καθιστούν την Paloma, το λαχταριστό long drink για να απολαύσεις στο σαλόνι σου, παρέα με λίγους και καλούς αγαπημένους φίλους.

Θα χρειαστείς μόνο 3 υλικά:

  • 50 ml (ποσότητα όσο ένα σφηνάκι) από την ultra-premium τεκίλα με 100% μπλε αγαύη, Don Julio Reposado, η οποία ξεκουράζεται για 8 μήνες σε δρύινο βαρέλι - Την οποία μπορείς να βρεις εδώ
  • Σόδα με ροζ γκρέιπφρουτ
  • Αλάτι, Πάγος και γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα

Βρέχουμε το χείλος ενός ψηλού ποτηριού με νερό και το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιατάκι με αλάτι. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε 50ml τεκίλα Don Julio Reposado και απογεμίζουμε με τη ροζ γκρέιπφρουτ σόδα. Γαρνίρουμε με μισή φέτα από γκρέιπφρουτ και απολαμβάνουμε μαζί με τους αγαπημένους μας.

Διαλέγουμε λοιπόν το Don Julio κοκτέιλ μας και συμμετέχουμε -πάντα με ασφάλεια- στη μεγαλύτερη φιέστα της μεξικανικής κουλτούρας, ακόμα και από το σπίτι μας. Πώς μπορούμε να πούμε «όχι», άλλωστε, σε μία γιορτή που αποτελεί πολιτιστική κληρονομία της ανθρωπότητας;

Δες εδώ τη λίστα με τις συνεργαζόμενες κάβες και σημεία πώλησης, παρήγγειλε την ultra-premium τεκίλα Don Julio, με 100% μπλε αγαύη, της επιλογής σου, και απόλαυσε το δικό σου homemade Don Julio cocktail.

#DonJulioTequila #DayofTheDead2020 #ForThoseWhoKnow