H εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική περίοδος στη ζωή της κάθε γυναίκας, αφού κάθε μία μας περνάει από αυτό το στάδιο. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι το taboo γύρω από την εμμηνόπαυση παραμένει, καθώς εξακολουθούμε να αισθανόμαστε άβολα ή ακόμα και δυσάρεστα, επειδή βιώνουμε αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό μας.
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΡΧΗ

Μαρία Καβογιάννη: Το δικό μου ταξίδι στην εμμηνόπαυση (Podcast)

Think positive! Εμμηνόπαυση είναι ένα τέλος, αλλά και μία υπέροχη αρχή!

H διατροφή της εμμηνόπαυσης και πώς θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα

Εμμηνόπαυση και ποιότητα ύπνου: Τι συμβαίνει τελικά στο σώμα σου;

Brain Fog: Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο

Ορμόνες: Ο ρόλος στην εμμηνόπαυση και οι επιπτώσεις στο δέρμα σου

Γιατί συσσωρεύεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μετά την εμμηνόπαυση;

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση και πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

Εμμηνόπαυση & επιδερμίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις για να την φροντίσεις

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το σεξ;

More than skin deep: Ένα podcast για τo δέρμα και τις ανάγκες του στην εμμηνόπαυση (Podcast)

Τα συμπτώματα

Χαμηλή Λίμπιντο

Χαμηλή Λίμπιντο

Χαμηλή Λίμπιντο

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα σεξουαλικά κίνητρα και την ορμή, αλλά και να επηρεάσει τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ανωμαλίες Κύκλου

Ανωμαλίες Κύκλου

Ανωμαλίες Κύκλου

Καθώς μία γυναίκα περνά στην εμμηνόπαυση, αρχίζει να παρατηρεί αλλαγές στην έμμηνο ρύση της. Αυτές περιλαμβάνουν: Μείωση του κύκλου, μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου, αραιά διαστήματα ανάμεσα στις περιόδους, αυξημένη απώλεια αίματος, μικροαιμορραγίες, συχνές αιμορραγίες.
Νευρικότητα

Νευρικότητα

Νευρικότητα

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι τα "κλειδιά" του νευρικού συστήματος. Καθώς μειώνονται τα επίπεδά τους, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες παρατηρούν αλλοιώσεις στη συμπεριφορά τους και νευρικότητα, η οποία προκαλείται χωρίς να το θέλουν.
Ομίχλη εγκεφάλου

Ομίχλη εγκεφάλου

Ομίχλη εγκεφάλου

Πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποιείται συχνά από τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, για να περιγράψει προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Είναι ένα από τα συμπτώματα και μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν να οφείλεται στις διαταραχές ύπνου που -επίσης- προκύπτουν αυτή την περίοδο.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πιο συχνές. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων, τα οποία προκαλούν αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα και το καθιστούν πιο ευάλωτο στις ουρολοιμώξεις.
Εξάψεις

Εξάψεις

Εξάψεις

Οι εξάψεις είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια μίας έξαψης η γυναίκα νιώθει έντονη ζέστη στο στήθος, τον λαιμό και το πρόσωπο, το δέρμα κοκκινίζει, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, υπάρχει έντονη εφίδρωση, αίσθηση κρύου (καθώς περνά η έξαψη) και αίσθημα άγχους.
Αύξηση βάρους

Αύξηση βάρους

Αύξηση βάρους

Στην εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες βιώνουν αύξηση βάρους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά. Αυτό οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, την απώλεια μυϊκού ιστού που σχετίζεται με την ηλικία και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η έλλειψη άσκησης.
Θέματα ύπνου

Θέματα ύπνου

Θέματα ύπνου

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κατά την χρονική περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση όταν τα επίπεδα ορμονών και οι περίοδοι εμμήνου ρύσεως γίνονται ακανόνιστα. Συχνά, ο ακανόνιστος ύπνος επιμένει καθόλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση.
Επώδυνο σεξ

Επώδυνο σεξ

Επώδυνο σεξ

Η πτώση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επηρεάζουν τη φυσική διαδικασία λίπανσης του κόλπου. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δυσκολία στη σεξουαλική επαφή, αλλά και ερεθισμούς ή αίσθηση κνησμού που με τη σειρά τους προκαλούν δυσφορία.
Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και οι αρρυθμίες δεν συζητούνται ευρέως ως σύμπτωμα, επομένως είναι πιο πιθανό να αιφνιδιάσουν τα άτομα που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Είναι ωστόσο κάτι το φυσιολογικό που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.
Πόνος στις αρθρώσεις

Πόνος στις αρθρώσεις

Πόνος στις αρθρώσεις

Τα οιστρογόνα προστατεύουν τα οστά και βοηθούν στη διατήρηση της φλεγμονής των αρθρώσεων σε χαμηλά επίπεδα. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, οι αρθρώσεις μπορεί να επηρεαστούν και να παρουσιαστεί πόνος ή δυσφορία.
Οξυθυμία

Οξυθυμία

Οξυθυμία

Κατά την εμμηνόπαυση, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε νευρικότητα, κόπωση, άγχος, προβλήματα ύπνου και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση.