«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών έτσι όπως αυτός αναγράφεται στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (*).
woman arrow
*Τον Σεπτέμβριο του 1995 πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις γυναίκες, με την οποία εγκρίθηκαν η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου και ορίστηκε Πρόγραμμα Δράσης για δώδεκα τομείς ανάμεσα στους οποίους και για τις γυναίκες. Η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου υιοθετήθηκε από 189 χώρες- μέλη και παραμένει ακόμα και σήμερα το πιο αναλυτικό πλαίσιο χάραξης παγκόσμιας πολιτικής.
newspaper newspaper newspaper newspaper newspaper newspaper newspaper

Την ώρα που πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι κακοποιούνται καθώς η βία φέρει πολλές και ύπουλες μορφές, την ίδια ώρα κάποιες άλλες υποφέρουν «φανερά» και παράλληλα «κρυφά» πίσω από κλειστές πόρτες υπό τον φόβο του «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Η ανάγκη να σπάσουν οι τοίχοι της σιωπής και να μιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που βρίσκονται μπροστά αλλά και πίσω από αυτούς τους τοίχους δεν είναι απλώς επιτακτική αλλά παγκόσμια πρόκληση. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Queen.gr η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Στο ίδιο αφιέρωμα, ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, αναφέρεται στην παθογένεια της σιωπής και τους φόβους του, ενώ ο αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος, μιλάει για πρωτοσέλιδα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Η Εβελίνα Π. μοιράζεται όσα βίωσε με τον κακοποιητικό σύζυγό της, δύο δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Διοτίμα αναλύουν περιστατικά που έχουν αναλάβει και το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά ενώ η πρόεδρος της W.I.N. Hellas, Μάντα Παπαδάκου, εξομολογείται όλα εκείνα που έχει διδάξει στα 3 παιδιά της έπειτα από την εμπειρία που είχε εκείνη στο παρελθόν με κακοποιητικό σύντροφο.

Από το αφιέρωμα προκύπτει ότι από όποια πλευρά μιας κακοποιητικής ιστορίας κι αν είναι κάποιος «θεατής» ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης είναι κοινό και σαφές: «Μην αναπαράγεις τον ήχο της εκκωφαντικής σιωπής».

Η έμφυλη βία σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το αδίκημα του Ν.3500/06 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας.
Σύνολο γυναικών θυμάτων - Επικράτεια:
2020
4191
2021
7375
2022
7409