Δημήτρης Ντάσιος: Ο πιο ξεχωριστός άνθρωπος της ελληνικής μόδας!

Κάππη Μελίνα
Δημήτρης Ντάσιος: Ο πιο ξεχωριστός άνθρωπος της ελληνικής μόδας!

Μια τόσο διαφορετική συνέντευξη!

Ένα υπέροχο βράδυ του Ιουλίου συνάντησα στη Μύκονο τον Δημήτρη Ντάσιο και η συνάντησή μας αυτή ήταν ορόσημο για εμένα!Όποτε κάποιος αναφερόταν στον Δημήτρη μιλούσε πάντα με τα πιο γλυκά και κολακευτικά λόγια και μετά από εκείνη τη μέρα κατάλαβα το γιατί! Ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που ξεκίνησε ως ηθοποιός της Λυρικής, έμαθε να κυνηγά τα όνειρά του και όχι την επιτυχία. Δοτικός, ευαίσθητος, φωτεινός, αυθεντικός. Δημιουργεί ως γνήσιος καλλιτέχνης γιατί αυτό ξέρει και έχει ανάγκη να κάνει. Εξαιρετικός με την έννοια της εξαίρεσης ενσαρκώνει όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπώ τόσο πολύ το χώρο της μόδας.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Στο δεύτερο show μου στην εβδομάδα μόδας βρίσκεται και το παρακολουθεί η Maria Luisa Poumaillou η οποία και αγοράζει όλη μου τη συλλογή για τα μαγαζιά της στο Παρίσι όπου τα κοσμήματα μου βρίσκονται στις βιτρίνες τους. Δύο σεζόν μετά βγάζω τα πρώτα denim τα οποία πήγαν κατευθείαν Μιλάνο και Παρίσι και μπαίνουν στις 50 καλύτερες boutique του κόσμου. Αυτό ακούγεται μυθιστορηματικό αλλά το εφέ πάνω μου ήταν πανικός! Η επιτυχία για εμένα ήταν ένας άγνωστος χώρος καθώς είχα μάθει σε πιο χαμηλούς τόνους και πιο ήρεμα πράγματα. Η επιμονή μου και η σκληρή δουλειά με κράτησε στο να μην τα παρατήσω και να μην γυρίσω στις safe καταστάσεις.

dimitris.dassios_45776029_1012639988937749_4250009915938402580_n.jpg

Πολλοί σχεδιαστές στην Ελλάδα ενώ έχουν ταλέντο δυσκολεύονται να το υλοποιήσουν επιχειρηματικά..

Η επιχειρηματική διαδικασία προυποθέτει μια δυναμική και μια ξεκάθαρη σκέψη και για εμένα το moto είναι ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω οπότε μπορώ να είμαι πολύ δυναμικός στις διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, αν ένα κατάστημα στο εξωτερικό δεν θέλει να ακολουθήσει τους δικούς μου όρους, όσον αφορά στα οικονομικά θέματα, δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω την παραγγελία γιατί μου είναι πολύ πιο επώδυνο το να με χειρίζονται μετά.

Με τους χειριστικούς ανθρώπους τι σχέση έχεις ;

Πολύ καλή! Εξαιρετική! (Γέλια) Μου δημιουργούν ένα καινούργιο ενδιαφέρον στην ημέρα μου, το πώς θα τους εξαφανίσω!Πως δεν θα τους επιτρέψω να με χειριστούν.Έχω υποστεί χειριστικές συμπεριφορές και ήταν πάρα πολύ επώδυνες αλλά ευτυχώς πλέον είμαι σε μια θέση ψυχολογικά που μπορώ και να αναγνωρίσω αυτές τις συμπεριφορές και να τις απομακρύνω.Για εμένα είναι το Α και το Ω να το κάνουμε αυτό γιατί από εκεί κατευθύνεται η καθημερινότητα και η ζωή μας.Είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να πεις έφταιγε ο τάδε αλλά δεν είναι έτσι,ουσιαστικά εμείς επιτρέψαμε να συμβεί οπότε πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να τον εξελίξουμε ώστε να μην ξανασυμβεί.

Οι γυναίκες σήμερα δίνουν προτεραιότητα στο να εκπέμπουν έναν ερωτισμό που τονίζει την θηλυκότητα τους ή προτιμούν να εκπέμπουν δυναμισμό που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στην κοινωνία όπως έχει δημιουργηθεί;

Αυτό εξαρτάται από το πως έχει δομηθεί η προσωπικότητα μιας γυναίκας αν ένας άνθρωπος δεν δημιουργήσει έναν ισχυρό προσωπικό άξονα αλλά προσπαθήσει να πάρει ρόλους σε κανέναν από αυτούς τους ρόλους δεν θα είναι καλός.Η σοβαρότητα,το κύρος, η δυναμική έρχονται από μέσα και αμέσως ο άλλος το αντιλαμβάνεται.Η ανδροκρατούμενη κοινωνία δημιουργείται από τις γυναίκες όταν οι μητέρες μεγαλώνουν παιδιά δημιουργούν άντρες που θέλουν να είναι ηγέτες με συγκεκριμένες συμπεριφορές και επιβάλουν συγκεκριμένα στερεότητα με αποτέλεσμα να βγάλουν στην κοινωνία έναν άντρα όπως τον έχουν βιώσει από τον πατέρα τους, τον σύζυγο τους κτλ άρα εκπορεύεται όλο αυτό από τη γυναίκα για να καταλήξει στη γυναίκα.Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα είναι να επιβληθεί η ψυχοθεραπεία στα σχολεία.

dimitris.dassios_65110538_129568838250071_5962822160063319813_n.jpg

Είσαι ευαίσθητος;Θεωρείς ότι η ευαισθησία μας κάνει ευάλωτους;

Η ευαισθησία συνδέεται με το συναίσθημα εγώ μεγάλωσα σε μια άκρως συναισθηματική οικογένεια όπου δεν υπήρχε χώρος για λογική αυτό όμως είδα στην πορεία ότι δεν με συνέφερε καθόλου γιατί ερχόμουν αντιμέτωπος με πράγματα που δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω, ανέπτυξα διαταραχή άγχους και σωματοποιούσα όποια δυσκολία μου παρουσιαζόταν .Η ευαισθησία είναι κάτι αναντικατάστατο, που αν δεν υπάρχει δεν ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος αλλά πρέπει να είναι στοχευμένη, να ξέρουμε προς τα που απευθύνεται απλά σε ορισμένα θέματα πρέπει να μας κατευθύνει η λογική ώστε να επέλθει ισορροπία.Επίσης είναι αναπόσπαστο στοιχείο του καλλιτέχνη παρότι η καλλιτεχνική ζωή είναι πάρα πολύ δύσκολη!

Τι θυσίασες ως Δημήτρης για να γίνεις ο Ντάσσιος που γνωρίζουν όλοι ως διάσημο σχεδιαστή;

Τίποτα!

Τελικά πρέπει να συμβιβαζόμαστε;

Πρέπει να ελισσόμαστε γιατί το να είμαστε απόλυτοι είναι πολύ στείρο δεν μας πάει πουθενά, επίσης η γνώση είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ οπότε μια παγιωμένη άποψη και επιθετική, δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις και ενέχει εγωισμό ένα στοιχείο που μπλοκάρει πάρα πολύ τον άνθρωπο.

Στην ελληνική μόδα τι πιστεύεις ότι πηγαίνει λάθος;

Θεωρώ ότι οι Έλληνες σχεδιαστές φοβούνται σχεδιαστικά και οικονομικά, φοβούνται να βγούν έξω έχουμε μάθει να ζούμε πολύ προστατευμένα και να μην ρισκάρουμε.Εμένα έγινε τελικά χαρακτηριστικό μου το ρίσκο, έχω μια ανατρεπτική σκέψη όταν φτιάχνω κάτι θέλω να το κάνω όπως θέλω εγώ γιατί αυτό με εκφράζει και είναι κάτι στο οποίο επιμένω, να ρισκάρω δημιουργικά χωρίς να σκέφτομαι αν θα πουλήσει ή θα αρέσει.

Μήπως όμως είναι δικαιολογημένος ο φόβος στο σχεδιαστικό κομμάτι;Υπάρχει το αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα;

Τις δεκαετίες του 70 και του 80 υπήρχε μεγάλο αγοραστικό κοινό. Με το εισαγόμενο ρούχο άρχισε η γυναίκα να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα brands και ξεκίνησε ο πόλεμος στην ελληνική παραγωγή με αποτέλεσμα ο Έλληνας σχεδιαστής να υποβιβάζεται.Εξαιρετικές συλλογές Prêt à Porter βρήκαν τις πόρτες των ελληνικών καταστημάτων κλειστές.

dimitris.dassios_106498331_585394142403532_7848973024480302806_n.jpg

Ποιο είναι το νέο σου βήμα-πρόκληση;

Θα εμπλακώ στις θεατρικές παραγωγές!Πέρυσι έγινε η Μήδεια του Ευριπίδη το οποίο σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Γεωργαλάς στο Μπάγκειον θέατρο, ένας συγκλονιστικός χώρος που όμως είναι κακοπαθημένος φέτος λοιπόν που ήθελαν να ανέβει ξανά ήρθαν αντιμέτωποι με εξαιρετικά κακές και χειριστικές συμπεριφορές και έτσι αποφάσισα να αναλάβω εγώ την παραγωγή.Τον Φεβρουάριο θα ανεβάσουμε και τον Μάκβεθ όπου μάλλον θα τον σκηνοθετήσω μαζί με τον Δημήτρη και συγχρόνως θα βελτιώσουμε τον χώρο ώστε να αναδειχθεί αυτό το αριστούργημα που είναι!

Τι θα δούμε στις συλλογές του 21;

Τα ίδια και τα ίδια!(Γέλια).Πάντα κάτι πάει παραπέρα απλά κάθε φορά με έναν τρόπο που είναι ασυνείδητος και μαγικός, καταφέρνω να δείχνω πράγματα που είναι σαφώς εγώ αλλά είναι καινούργια και δημιουργούν την ίντριγκα και την επιθυμία να θέλουν να τα αποκτήσουν.Έχει την ταυτότητα μου αλλά είναι πιο φορέσιμη χωρίς να της λείπουν όλα εκείνα που με χαρακτηρίζουν.Επίσης έχω δημιουργήσει την πρώτη αντρική συλλογή!

Πιστεύεις στην ευτυχία;

Ναι!Η ευτυχία προέρχεται από εμάς τους ίδιους όχι από το περιβάλλον.Είναι τρομερά δύσκολο να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει πραγματικά, να αποδεχθεί αυτό που είναι, να αγαπήσει αυτό που είναι και αυτό που κάνει.Η ευτυχία προέρχεται από πολλή αγάπη που πρώτα έχεις προσφέρει στον εαυτό σου.Χρειάζεται να αγαπήσεις το μικρό παιδί που έχεις μέσα σου,να μοιραστείς μαζί του τα τρομερά άγχη που φέρει και του έχουν μεταδώσει, να το καθησυχάσεις, να το ηρεμήσεις, να του αλλάξεις τις σκέψεις που θεωρεί δεδομένες από την παιδική του ηλικία και αφού αγαπήσεις το εσωτερικό σου περιβάλλον η αγάπη αυτή θα μεταφερθεί στο σύμπαν!

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για αυτή μας τη συζήτηση ραντεβού στη Μύκονο!

Για ό,τι θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου με βρίσκετε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram! <3

Διάβασε ακόμα: O αέναος ρομαντισμός του Jacquemus μέσα από το τελευταίο του show για τη σεζόν S/S 2021