Το να είσαι luminous είναι στάση ζωής, αρκεί να περάσεις στη φωτεινή πλευρά

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το να είσαι luminous είναι στάση ζωής, αρκεί να περάσεις στη φωτεινή πλευρά

Ο τρόπος που θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις είναι ο τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς.

Τον τελευταίο καιρό ξυπνάω καθημερινά με ένα αίσθημα κούρασης! Μη με ρωτάς τι φταίει, πολλά είναι εκείνα τα μικρά «αθώα» αγκαθάκια μέσα στην καθημερινότητα που δημιουργούν «ανεπαίσθητες εκδορές», ρίχνουν την ψυχολογία και τη διάθεσή μου. Δε βιώνουμε και την καλύτερη περίοδο της ζωής μας, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, πώς να κλείσεις τα μάτια σε όλες τις προσλαμβάνουσες -καλές ή δύσκολες- που έχεις από το περιβάλλον σου και να κοιτάς μόνο εκεί που σε βολεύει.

«Αφού έχουμε περάσει μια πανδημία, τι άλλο μπορεί να μας συμβεί;» αναρωτιόμαστε. Έχει γίνει συνήθειά μας να γκρινιάζουμε, να μονολογούμε, να καταδικάζουμε και να κουραζόμαστε -εν τέλει- ακόμη κι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είμαι από τους ανθρώπους που ακόμη και μέσα στη δυσκολία θα βρω εκείνο το ένα, το μοναδικό, το μικρό, το ασήμαντο «κάτι» που θα κάνει τη διαφορά και θα γεννήσει αισιοδοξία. Μη με ρωτάς γιατί το κάνω, έτσι είμαι από παιδί.

Ο τρόπος που θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις είναι ο τρόπος που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Αυτό πιστεύω, κι ας μην είναι ψυχολόγος. Για κάποιους η αισιοδοξία είναι άγνωστη λέξη (έχω πολλούς ανθρώπους στο μυαλό μου), για κάποιους άλλους μια αγαπημένη έννοια ενώ για εμένα … στάση ζωής! Όχι, δεν είμαι η γυναίκα που με το που ανοίγει τα μάτια της λέει καλημέρα στη ζωή και με το χαμόγελο των διαφημίσεων φτιάχνει πρωινό για την οικογένειά της, γυμνάζεται, βγάζει βόλτα τον σκύλο, ετοιμάζεται για τη δουλειά της, είναι παραγωγική (η super woman δηλαδή), γυρίζει σπίτι και περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά της. Όχι, δεν είμαι εγώ αυτή.

1651060101626-43958798-image003.jpg

Είμαι μια κανονική γυναίκα, που θέλει σαν τρελή να κλείσει το ξυπνητήρι το πρωί, να κουκουλωθεί κάτω από τα σκεπάσματά της μέχρι το άλλο πρωί, να πιει τον καφέ της στο κρεβάτι με τις πιτζάμες, να μιλήσει σε άνθρωπο μόνο όταν εκείνη θέλει, να πάρει Off από τη δουλειά, να δει ταινίες στο Netflix μέχρι τα μάτια της να κλείσουν απ’ τη νύστα, να παίξει επιτραπέζια με τα παιδιά της χωρίς να κοιτάει το ρολόι γιατί πρέπει να μαγειρέψει γι’ αύριο, να κάτσει στον καναπέ με τον σύντροφό της και να ακούσουν μουσική, να πιούν το αγαπημένο τους κρασί και να μένουν αγκαλιασμένοι μέχρι το πρωί μπροστά στο τζάκι….

Νομίζω πως είμαι όλα αυτά μαζί κι ακόμα περισσότερα. Ξέρεις γιατί; Επειδή καμία ημέρα δεν είναι ίδια με την άλλη, επειδή καμία διάθεση δεν κρατά για πάντα, καμία σχέση, καμία κατάσταση, κανένας άνθρωπος. Αυτή είναι η μαγεία της ζωής! Καμία καταιγίδα δεν διαρκεί για πάντα, θα έρθει η στιγμή που ο ήλιος θα ανατείλει. Και θα μείνει εκεί ψηλά να ζεσταίνει τις καρδιές μας. Οι δύσκολες στιγμές θα περάσουν και το δάκρυ θα δώσει τη θέση του στη χαρά, στο χαμόγελο. Αυτή η μεταστροφή κάνει τη ζωή μας σημαντική, γεμάτη απρόοπτα και εκπλήξεις. Υπάρχει το αλάτι αλλά υπάρχει και το πιπέρι, το yin και το yang, το μπαχάρι αλλά και η κανέλα…. Πόσο βαρετή θα ήταν η ζωή μας εξάλλου αν ήταν μονότονη!

image005.jpg

Αγαπώ το φως, την καθαρότητα και τους αληθινούς ανθρώπους. Αυτούς που χαμογελούν, λένε καλημέρα και σφίγγουν το χέρι. Με δύναμη! Ξέρεις γιατί; Γιατί μου επιτρέπουν να περνάω στην άλλη πλευρά της ζωής, τη θετική, την αισιόδοξη, εκείνη που βλέπει το καλό ακόμη και μέσα από το κακό. Αν ανατρέξεις στο λεξικό luminous σημαίνει φωτεινός, εκείνος που λάμπει, ο αυτόφωτος! Έτσι όπως πρέπει να είναι και η ζωή μας.

Αν η δική σου ζωή δεν είναι όπως την θέλεις, άλλαξέ την. Δεν υπάρχει δικαιολογία πως απέτυχες, πως προσπάθησες και δεν τα κατάφερες. Η δύναμή σου μπορεί να κινήσει γη και ουρανό. Η ενέργειά σου να φέρει τα πάνω κάτω και να αφυπνίσει ανθρώπους, συνειδήσεις, να δώσει έμπνευση…

5 πράγματα κάνουν τη δική μου διάθεση luminous. Δοκίμασέ τα όταν νιώθεις απογοητευμένη ή όταν θέλεις να πάρεις δύναμη για να σταθείς στα πόδια σου για να σε εμπνευστείς…

1.Μίλα με τον εαυτό σου

Όχι, δεν θα σε περάσουν για τρελή. Άκου τι έχει να σου πει. Πες του όσα σε απασχολούν, όσα σε ενοχλούν, όσα σε πονάνε… Στάσου και στα θετικά, όχι μόνο στα άσχημα. Το να ακούς τη φωνή σου βοηθά τον εγκέφαλο να καταγράψει συναισθήματα και γεγονότα. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι στο μυαλό σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν στον εγκέφαλό σου (αν έχεις δει την ταινία Inside Out της Pixar καταλαβαίνεις απόλυτα τι εννοώ).

2.Σχεδίασε την ημέρα σου

Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Το να θέτεις στόχους σε βγάζει από το πρόβλημα και σου δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας. Βάλε πρόγραμμα, τι θέλεις να κάνεις, ποιον να συναντήσεις και με ποιον να έρθεις σε επαφή. Ξεκίνα αμέσως, μην κάθεσαι…

1651060144779-764440515-image007.jpg

3.Χαμογέλα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο φάρμακο από το χαμόγελο. Είναι η απόλυτη θεραπεία, είναι ψυχοθεραπεία, είναι απόλαυση. Αν δυσκολεύεσαι να χαμογελάσεις, μπες στο διαδίκτυο και βρες βιντεάκια με ανθρώπους που χαμογελούν. Όπως είχε πει εξάλλου κάποτε και ο Μικρούτσικο… χαμογελάτε είναι μεταδοτικό! (ποιες είμαστε εμείς που θα το αμφισβητήσουμε;)

4.Περιποιήσου τον εαυτό σου

Η αυτοφροντίδα, το self-care που ακούς και διαβάζεις παντού, δεν είναι απλά μία τάση. Είναι αυτό που οφείλουμε στον εαυτό μας καθημερινά. Έτσι ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα μας, έτσι μαθαίνουμε να ακούμε την επιδερμίδα μας και έτσι ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο φώς, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η NIVEA. Η αγαπημένη μου σειρά περιποίησης αυτό τον καιρό, η NIVEA LUMINOUS630® αποτελείται από έναν ενισχυμένο ορό, μία κρέμα ημέρας με SPF, μία κρέμα ματιών και μία κρέμα νύχτας.

Copy of Copy of Copy of Unnamed Design

Όλα τα προϊόντα μαζί λειτουργούν ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις κηλίδες και να επαναφέρουν την ομοιομορφία αλλά και τη φωτεινότητα στην επιδερμίδα μου. Στοχεύουν σε κάθε είδος κηλίδας (ορμονικές, από ακμή, από τον ήλιο και την ηλικία) και σε μόλις 4 εβδομάδες, βελτιώνουν ορατά την ομοιομορφία της επιδερμίδας και επαναφέρουν τη λάμψη της. Είναι αυτό το επιπλέον βήμα που με βγάζει από τη σκιά στο φως και η αγαπημένη στιγμή στην κάθε ημέρα μου.

5.Ξάπλωσε στο κρεβάτι και κλείσε τα μάτια

…ακόμη κι αν δεν θέλεις να κοιμηθείς. Προσωπικά, όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα που με απασχολούν τις έχω βρει όταν κλείνω τα μάτια. Όταν θέλω να κάνω σχέδια, όταν αναζητώ την τέλεια ιδέα ή ψάχνω τον ιδανικό τρόπο για να πετύχω κάτι, απλώς ξαπλώνω και κλείνω τα μάτια. Αλήθεια σου λέω: είναι η πιο luminous στιγμή της ημέρας μου!