O Martin Katz δημιουργεί και σχολιάζει το DKNY Million Dollar Bottle και τα κοσμήματα

O Martin Katz δημιουργεί και σχολιάζει το DKNY Million Dollar Bottle και τα κοσμήματα

Μία συνέντευξη με τον Martin Katz αποκαλύπτει πολλά για το πιο ακριβό άρωμα στον κόσμο και για τον χώρο των κοσμημάτων.

Τι σας έδωσε την έμπνευση για να σχεδιάσετε το μπουκάλι του αρώματος DKNY Million Dollar;
Η DKNY μου ζήτησε να σχεδιάσω το μπουκάλι, και μου άρεσε η ιδέα να σχεδιάσω αυτό το μοναδικό, εμπνευσμένο από τη Νέα Υόρκη κομμάτι, οπότε συμφώνησα αμέσως να συνεργαστώ. Η DKNY εκφράζει απολύτως τον τρόπο ζωής και το στιλ της Νέας Υόρκης, γι' αυτό αποφάσισα να αναπαραστήσω τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης με διαμάντια.

Πώς αποφασίσατε τι λίθους να χρησιμοποιήσετε για το μπουκάλι και από ποια μέρη του κόσμου να τους προμηθευτείτε;
Αφού το άρωμα θα έχει διεθνή παρουσία, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσω «πολύτιμους λίθους» από τις χώρες της προέλευσής τους. Το άρωμα κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο, και γι' αυτό ήθελα το σχέδιό μου να έχει κάτι από διάφορες πόλεις του κόσμου.

Μας αρέσει να θεωρούμε το άρωμα ως προέκταση της γυναικείας γκαρνταρόμπας, και ως κάτι που φοριέται κάθε μέρα. Πιστεύετε ότι τα κοσμήματα θα πρέπει να φοριούνται επίσης κάθε μέρα;
Τα κοσμήματα θα πρέπει, ασφαλώς, να φοριούνται κάθε μέρα. Είναι αξεσουάρ που μιλάνε για την προσωπικότητα και το στιλ μιας γυναίκας... όπως και το άρωμά της.

Ποιο είναι το κόσμημα που πιστεύετε ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει;
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει ένα ζευγάρι λευκά διαμαντένια σκουλαρίκια. Είναι το καλύτερο κομμάτι που πρέπει να υπάρχει σε κάθε συλλογή κοσμημάτων.

Πότε καταλάβατε ότι θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το κόσμημα;
Όταν ήμουν 10 χρονών, γνώρισα και αγάπησα τα διαμάντια από μια θεία μου που δούλευε σε ένα κοσμηματοπωλείο πολυτελείας στο Σικάγο. Αργότερα, στο κολέγιο, πούλαγα κοσμήματα στις συμφοιτήτριές μου για να βγάζω κάποια χρήματα. Τελικά, όταν μετακόμισα στο Λος Άντζελες, προσλήφθηκα ως βοηθός πωλητή στην ίδια αλυσίδα κοσμηματοπωλείων όπου δούλευε η θεία μου πριν από 10 χρόνια. Έμαθα την αγορά του κοσμήματος σε αυτήν την επιχείρηση και ξεκίνησα τη δική μου εταιρία κοσμημάτων το 1988.

Πότε καταλάβατε ότι έχετε το ταλέντο που απαιτεί αυτή η δουλειά;
Ήμουν πωλητής παλιών και σπάνιων κοσμημάτων τότε. Άρχισα να σχεδιάζω κομμάτια που δεν μπορούσα να βρω πια, αλλά τα χρειαζόμουν για πελάτες μου που ήθελαν να συμπληρώσουν κάποιο σετ. Λίγο μετά άρχισα να σχεδιάζω τις συλλογές που ονόμασα «νεανικά διαμάντια» και καλλιτεχνικά χρωματιστά κοσμήματα. Αυτά άρχισαν να κάνουν μεγαλύτερες πωλήσεις από τα παλιά κοσμήματα. Έπειτα ο οίκος Christies με επέλεξε ως έναν από τους 10 κορυφαίους σχεδιαστές κοσμημάτων, και έδωσα προς πώληση μία καρφίτσα σε σχήμα τουλίπας που είχα σχεδιάσει. Η καρφίτσα πουλήθηκε σε τιμή τρεις φορές υψηλότερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί και κάποιος που είχε κάνει μια χαμηλότερη προσφορά μου παράγγειλε μια δεύτερη. Νομίζω πως εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχα βρει τον δρόμο μου.

Σχεδιάζετε κοσμήματα πάνω από δύο δεκαετίες. Τι είναι αυτό που εξακολουθεί να σας εμπνέει στη δουλειά σας;
Η φύση και το χρώμα έχουν πάντα κυρίαρχη θέση στο μυαλό μου. Ταυτόχρονα, μου αρέσει να δανείζομαι στοιχεία από παλιά κοσμήματα, πράγμα που δίνει στις συλλογές μου «νεανικό και μοντέρνο» χαρακτήρα που κρατάει κάτι από την «ψυχή του παλιού».

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας λίθοι;
Λατρεύω πάντα τα διαμάντια όλων των χρωμάτων, αλλά κάθε φορά που βλέπω έναν γνήσιο λίθο (ένα ρουμπίνι, ένα σμαράγδι ή ένα ζαφείρι, ας πούμε) με μαγεύει η ομορφιά του. Δεν μπορώ, λοιπόν, να διαλέξω έναν, επειδή χρησιμοποιώ πάντα όλους τους πολύτιμους λίθους στα κοσμήματά μου.

Στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, υπήρχε το έθιμο να προσφέρουν στη νύφη ένα τσαντάκι, έναν δίσκο ή ένα σετ με κοσμήματα για διάφορες περιστάσεις, αντί για δαχτυλίδι. Συμφωνείτε ότι θα πρέπει να αναβιώσουμε αυτό το έθιμο, και πώς θα ήταν το ιδανικό σετ για εσάς;
Θα μου άρεσε πολύ να αναβιώσει αυτό το έθιμο! Εγώ θα διάλεγα ένα πλήρες σετ από μονόπετρα διαμαντένια σκουλαρίκια και ένα μικρό διαμαντένιο σκουλαρίκι-«δάκρυ» για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, ένα επίσημο δείπνο, ας πούμε. Έπειτα θα έφτιαχνα ένα κρεμαστό μενταγιόν, γιατί είναι κάτι που μια νέα γυναίκα μπορεί να φοράει πολύ συχνά, ένα σετ από βραχιόλια και φυσικά ένα υπέροχο δαχτυλίδι για το δεξί χέρι με χρωματιστή πέτρα που θα μπορεί να φοράει σε κοινωνικές εκδηλώσεις.