Γιατί μας αρέσουν τα Χριστούγεννα...

Χρόνια πολλά και πάλι αγαπημένα μου φιλαράκια... Χρόνια πολλά και πάλι...

Ελπίζω να περάσατε όμορφα και όπως είχατε ανάγκη... Για πολλούς από εσάς, μάθαινα νέα από το …twitter, και χαίρομαι που σχολιάζατε πόσο πολύ αγαπάτε τα χριστούγεννα και επεξηγούσατε καιμε επιχειρήματα για ποιό λόγο αυτή η περίοδος είναι λατρεμένη.

Όλους αυτούς τους λόγους, τους δικούς σας, που ωστόσο νομίζω αντιπροσωπεύουν όλους μας, τους συγκέντρωσα εδώ , θέλωντας να δώσω μία απάντηση στο ερώτημα : « γιατί μας αρέσουν τόσο τα χριστούγεννα.» Και τελικά τα χριστούγεννα μας αρέσουν τόσο γιατί....

 

- Είναι κάτι που περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά... Καμία έρευνα και κανένας ειδικός δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επεξηγήσει στο 100% τους λόγους για τους οποίους αυτή η προσμονή είναι τόσο γλυκιά...

- Είναι μία περίοδος που μας φέρνει κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα. Περνάμε χρόνο μαζί τους γύρω από το γιορτινό τραπέζι, και ερχόμαστε πιο κοντά χάρη στο ζεστό συναισθηματικό κλίμα που δημιουργούν τα χριστούγεννα.

- Ξυπνάνε αναμνήσεις και συναισθήματα. Τα Χριστούγεννα  έχουν την ικανότητα να μας φέρνουν στο νου αγαπημένες καταστάσεις και πρόσωπα. Είτε αυτά έχουν ακόμα ρόλο στη ζωή μας, είτε όχι, τα χριστούγεννα πάντα μας κάνουν πιο ευσυγκίνητους.

- Τρώμε χωρίς τύψεις. Ειδικά τις παραμονές και ανήμερα. Ξεκινάμε από το πρωί, έχοντας το ελαφρυντικό του οτι είναι ακριβώς ...χριστούγεννα, τσιμπολογώντας ότι υπάρχει σπίτι, είτε μπαίνοντας στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Συνεχίζουμε με τα επίσημα γεύματα της ημέρας τρώγοντας σαν να μην υπάρχει αύριο. Ακολουθεί μία παύση, λίγης ώρας για να πάρει τη σκυτάλη το απογευματινό τσιμπολόγημα του περισευούμεν ου γλυκού. Η μέρα θα τελειώσει με επιδρομή στα απομηνάρια ενός διατροφικού ρέκβιεμ  σε σημείο να μην μπορείς να αναπνεύσεις άλλο και πάντα κάνοντας το σχόλιο « ότι τελικά το φαγητό κρύο τρώγεται πιο ευχάριστα» Με την ίδια δικαιολογία, την άλλη μέρα το πρωί, ότι έχει περισσέψει από τα απομηνάρια θα γίνει το καλύτερο πρωινό.

- Μας πιάνει ξαφνικά μία τάση να αγαπάμε όλο τον κόσμο. Άτομα που μας την έσπαγαν στα νεύρα φαντάζουν για λίγο κάπως πιο συμπαθή... Για λίγο όμως, γιατί όπως όλα τα καλά έτσι και το πνεύμα των χριστουγέννων κρατά  τόσο όσο...

- Ανταλλάζουμε ευχές. Άλλες εγκάρδιες και εκ βαθέων , άλλες τυπικές , όλες όμως ευχές. Αυτές  οι ευχές μπορούν να σταθούν η αφορμή να έρθουμε σε επαφή με κάποιους που έχουμε χάσει , ή μας έχουν χάσει... Μπορεί να σταθούν η αφορμή να ξανασμίξουμε με φίλους ή αγαπημένους από το παρελθόν, μπορεί να σταθούν η αφορμή ωστόσο να θέλουμε και να πετάξουμε το κινητό , καθώς αυτό χτυπάει ασταμάτητα με ευχές από τους πλέον άσχετους που όμως στο πλαίσιο των πιο θλιβερών δημοσίων σχέσεων σε θυμούνται χωρίς να υπάρχει καν ένας έστω τυπικός λόγος.

- Κάνουμε ψώνια...Μην ακούσω πάλι για οικονομική κρίση γιατί είμαι στα όρια μου.

- Παίρνουμε δώρα. Αποτέλεσμα των ψώνιων που γενικώς κάνουμε, είναι και τα δώρα που λαμβάνουμε γιατί κάποιος πριν μας τα δώσει απλά τα είχε αγοράσει.

- Βγαίνουμε έξω. Γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχει εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που την ημέρα της παραμονής , θα θέλει ντε και καλά να βγει έξω να διασκεδάσει και μάλιστα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως και δήποτε, και έχοντας ψυχαναγκάσει τον εαυτό του να περάσει και τέλεια, ενώ ουσιαστικά πριν πέσει στο κρεβάτι, μέσα του ξέρει καλά, όσο και αν δεν το παραδέχεται ότι τελικά η βραδυά ήταν φιάσκο. Αρκεί όμως ότι θα ξυπνήσει με το ζόρι μεσημέρι για να πει σε συγγενείς και φίλους με ύφος «τραβάτε με και ας κλαίω» ότι «άστα , βγήκαμε χθες και γυρίσαμε στις οκτώ» ( σας ορκίζομαι έχω κάνει ακριβώς το ίδιο και όχι μόνο μία χρονιά!)

- Πάμε απαραίτητα για μανικούρ πεντικιούρ μαλλί,  τις παραμονές, ειδικά πρωτοχρονιάς, έχοντας ραντεβού όσο πιο αργά γίνεται για να κρατήσει το χτένισμα! Μία πραγματικά απολαύστική ιεροτελεστία που αποτελεί must  σε όλη αυτή την ψυχαναγκαστική διαδικασία προετοιμασίας για την υποδοχή του νέου έτους, που ξυπνά μέσα μας όλο το μεγαλείο της εμμονής στην λεπτομέρια με στόχο όλο να είναι τέλεια για τη μεγάλη βραδυά.( επίσης έχω βιώσει την παραπάνω  περιγραφή με τόνους γλίτερ σε νύχι και μαλλί)

- Βάζουμε στόχους. Ορκιζόμαστε ότι δεν θα ξανακάνουμε τίποτα από αυτά που μισούμε στη συμπεριφορά μας. Σχίζουμε τα ρούχα μας ότι από τη νέα χρονιά θα αλλάξουμε και θα γίνουμε όπως έχουμε ονειρευτεί...Κάνουμε λίστα με όλα εκείνα που θέλουμε να πετύχουμε και φουσκώνουμε με αισιοδοξία πως θα τα κατακτήσουμε  όλα! Αυτό μπορώ να πω είναι και το πιο επικοδομητικό στάδιο των γιορτών !

- Βλέπουμε χριστουγεννιάτικες ταινίες. Όχι πείτε μου, ποιός έχει κάτσει να δει ταινίες χριστουγέννων αν δεν έχει μπει η Τρίτη εβδομάδα του Δεκέμβρη; Για φαντάσου να δεις το μόνος στο σπίτι, βράδυ, ανήμερα 15αύγουστου...

- Είμαστε όλοι καλοί! Δίνουμε ευχές, μοιράζουμε φιλιά, και πάνω από όλα τονίζουμε το πόσο αγαπάμε τα χριστούγεννα γιατί τα περνάμε όμορφα με την οικογένεια! Η οποία οικογένεια, μετά από λίγες μέρες θα είναι εκείνη που θα μας πιέζει για καλούς βαθμούς , θα μας κάνει έλεγχο τι ώρα θα γυρίσουμε, και θα μας εκνευρίζει γιατί δεν θα μας αφήνει να σερφάρουμε στο ίντερνετ και να αποβλακωθούμε μπροστά το pro.

- Απλά τα γουστάρουμε , γιατί έστω και για λίγο , ξεχνάμε τη μιζέρια της καθημερινότητας, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μικρές αποδράσεις, αληθινές ή νοερές, και να χαλαρώσουμε λίγο από το μοτίβο της ζωής μας θυμούμενοι ότι η αυτή είναι μιρκή.

Δεν ξέρω γιατί , αλλά τα Χριστούγεννα , έρχονται με ένα μαγικό τρόπο να μας θυμίζουν έστω και για λίγες μέρες το χρόνο, ότι αυτό που έχει ουσία, είναι τα απλά αληθινά πράγματα, οι αυθεντικές ουσιαστικές σχέσεις και η μαγκιά του να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος μακρυά απο επιβαλλόμενα κλισέ και κουραστικά πρέπει.

Τα Χριστούγεννα είναι όμορφα γιατί ξυπνάνε μέσα μας το παιδί που κρύβουμε ... Χαλαρώνουμε από ενοχές και εσωτερικές δεσμεύσεις... Τα Χριστούγεννα, μπορούμε ελεύθερα να πιστεύουμε πως ίσως τα μεσάνυχτα , πέσει από την καμινάδα ένας χοντρός κυριούλης γεμάτος δώρα και για μας, χωρίς φοβηθούμε ό τι θα μας απορρίψουν ή θα μας πάρουν για τρελλούς.

Σειρά έχει τώρα η πρωτοχρονία...

 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ