5 κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες παρέλαβαν τα διεθνή βραβεία L'Oreal-Unesco

5 κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες παρέλαβαν τα διεθνή βραβεία L'Oreal-Unesco

Κάθε χρόνο ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιβραβεύει την επιστημονική αριστεία και τα πρότυπα.

Τα τελευταία 14 χρόνια το Ίδρυμα της L'Oreal και η UNESCO συνεργάζονται για να προβάλουν και να υποστηρίξουν το έργο ξεχωριστών γυναικών επιστημόνων, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων και αποτελούν πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές. Τα Βραβεία L'Oreal - UNESCO που ξεκίνησαν το 1998 απονέμονται κάθε χρόνια σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε γεωγραφική περιοχή της Γης ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης.

Στο Παρίσι σε μια μεγάλη τελετή πέντε κορυφαίες γυναίκες Επιστήμονες – μία από κάθε ήπειρο – έλαβαν τιμητική διάκριση. Η Jill Farrant από τη Νότια Αφρική, η Suzana Lopez από το Μεξικό, η Bonnie Bassler από τις ΗΠΑ, η Ingrid Scheffer από την Αυστραλία και η Frances Ashcroft από τη Βρετανία τιμήθηκαν με το φετινό Διεθνές Βραβείο L'Οreal - UNESCO των Βιοεπιστημών. Με το έργο τους άνοιξαν νέους επιστημονικούς ορίζοντες και συνέβαλαν στο να γίνει καλύτερη η ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα και μια διεθνής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και της οποίας πρόεδρος είναι ένας επιστήμονας βραβευμένος με Νομπέλ, πραγματοποιεί την τελική Κρίση. Τα Βραβεία απονέμονται εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. «Για να επιβιώσει η ανθρωπότητα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε όλες τις καλές ιδέες όλων των μυαλών, ανεξαρτήτως φύλου. Και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης» σημείωσε ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τα Βραβεία L'Oréal - UNESCO στις Βιοεπιστήμες Ζωής, βραβευμένος με το Νομπέλ Ιατρικής του 1999 καθηγητής Gunter Blobel μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των φετινών τιμωμένων επιστημόνων.

Το μήνυμα με το οποίο έκλεισε η τελετή ήταν ότι κανείς δεν γεννιέται Ερευνητής, είναι κάτι που γίνεσαι. Η ικανότητα των νέων ανθρώπων να εξερευνούν το άγνωστο αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο των μελλοντικών γενιών.