Το savoir vivre της καλής γειτονιάς

Μίκα Χατζηδάκη
Το savoir vivre της καλής γειτονιάς

«Μένω σε κάποια γειτονιά, φτωχική γειτονιά που ’χει σπίτια χαμηλά. Όλοι οι άνθρωποι εκεί έχουν πάντα γιορτή και μοιράζουνε φιλιά…»

Γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

Μας χωρίζουν λίγες λεμονιές, ίσως και ένα πεζοδρόμιο, κάποιες φορές μας χωρίζουν μόνο δύο τοίχοι. Είμαστε «συγκάτοικοι» σε κάποιο οικοδομικό τετράγωνο ή σε κάποια πολυκατοικία και, ναι, μπορεί να μην γνωρίζουμε τα μικρά ονόματα από όλους όσοι ζουν δίπλα μας και δεν κάνουμε high five στους δρόμους όταν συναντιόμαστε, αλλά… ζούμε μαζί! Αλήθεια, πόσο καλοί γείτονες είμαστε και τι ακριβώς σημαίνει να είσαι καλός γείτονας; Υπάρχει άραγε Savoir Vivre καλής γειτνίασης;

Ο ΚΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ, Ο ΚΑΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ!

Ο σοφός λαός μίλησε! Γιατί τον κακό γείτονα δύσκολα μπορείς να τον αποφύγεις. Εάν νοικιάζεις διαμέρισμα, τότε ίσως να είσαι τυχερή και να μπορέσεις να ξεφύγεις από το κακό που σε βρήκε, αλλά αν το σπίτι είναι δικό σου δυστυχώς αναγκάζεσαι να ανεχτείς τον οποιονδήποτε βρεθεί στη γειτονιά σου.

Ο κακός γείτονας κάνει φασαρία:

- Βάζει Πάνο Κιάμο λούπα στη διαπασών «Στο τρελοκομείο» στις 3 το πρωί
- Έχει κατοικίδιο ελέφαντα που μάλλον του μαθαίνει σάμπα πάνω από το δωμάτιό σου τη στιγμή που πέφτεις για ύπνο
- Κάνει μετακίνηση επίπλων στις 7 το πρωί και αποκλειστικά τα Σάββατα
- Όλα τα τρυπάνια και τα δραπανοκατσάβιδά του λειτουργούν μόνο καταμεσήμερο και minimum 2 ώρες τη φορά
- Μαθαίνει φλογέρα, ντραμς, μπάσο, πιάνο και τύμπανο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
- Βάζει ηλεκτρική σκούπα τα πρωινά κατά τις 8 και το βράδυ κατά τις 11.

Ο κακός γείτονας είναι απερίσκεπτος και περίεργος:

- Τινάζει τα χαλιά του προς τα απλωμένα πεντακάθαρα ρούχα των αποκάτω
- Διαθέτει μόνιμο σκαμπό παρακολούθησης στην άκρη της βεράντας. Γνωρίζει ποιος μπήκε, ποιος βγήκε, τι ώρα γύρισε, τι μαγειρεύει, πού πάρκαρε και αν χθες που έμπαινες στο σπίτι σου κρατούσες τυρόπιτα με 4 τυριά ή κουρού.

*μικρό ευχάριστο διάλλειμα για τραγουδάκι και θα συνεχίσουμε:

- Ανοίγει όλους τους λογαριασμούς στην είσοδο και μετά κάνει χαμό γιατί κάποιος άνοιξε όλους τους λογαριασμούς στην είσοδο
- Σου χτυπάει τα κουδούνια έξαλλος για να ρωτήσει ποιος άφησε την είσοδο ξεκλείδωτη χτες βράδυ (με ύφος ΕΣΥ την άφησες και το ξέρω)
- Κολλάει χαρτιά με παρατηρήσεις για τα σκουπίδια στο ασανσέρ…
- Αφήνει τα σκουπίδια του όλη νύχτα έξω από την πόρτα, στο διάδρομο, για να μην μυρίζει το διαμέρισμά του
Ο κακός γείτονας είναι κακός, στριφνός, κάνει παρατηρήσεις, τον ενοχλούν όλοι και τελικά ενοχλεί πιο πολύ από όλους…

ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ

Μεγάλη αλήθεια. Μακάρι να γνωρίζαμε τους γείτονες μας, όταν ψάχναμε για το νέο μας διαμέρισμα. Βρίσκεις το τέλειο σπιτάκι έτσι ακριβώς όπως το φανταζόσουν και την ημέρα της μετακόμισης ανακαλύπτεις ότι ο απέναντι έχει 45 κλουβιά με παπαγαλάκια που φωνάζουν ασταμάτητα (εμότικον ραγισμένης καρδιάς και κλάμα).

ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ…

Εσύ δηλαδή, πόσο καλός «συγκάτοικος» είσαι; Ας μην μιλάμε μόνο για τον κακό και περίεργο της πολυκατοικίας ή της γειτονιάς και το τι κάνει ή δεν κάνει, διότι κι εμείς ίσως να μην είμαστε παράδειγμα προς μίμηση ως γείτονες. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες άγραφοι και μη, που πρέπει να ακολουθούμε όλοι, ακόμα και αν μας «ξεβολεύουν».

Την ώρα που εσύ πέφτεις για ύπνο (μετά από ξενύχτι στο Ρέμο) ο άλλος μπορεί να ξυπνάει για να πάει στη δουλειά του, δεν μπορείς να απαιτείς ησυχία επειδή αποφάσισες να κοιμηθείς στις 8 το πρωί. Το ότι εσύ ξυπνάς στη 1 τα μεσημέρια του Σαββάτου (ναι, ναι, ήσουν στο Ρέμο) δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι στις μύτες μέχρι να ξυπνήσεις. Οι ώρες κοινής ησυχίας είναι: Τη θερινή περίοδο 15:00 με 17:30 και 23:00 με 07:00 και τη χειμερινή: 15:30 με 17:30 και 22:00 με 07:30.

Όταν οργανώνεις πάρτι στο σπίτι σου (φυσικά με τα άπαντα του Ρέμου) καλό είναι να ειδοποιείς λίγες μέρες πριν τους γείτονες σου με ένα ευγενικό σημείωμα, να χαμηλώνεις τη μουσική μετά τις 12 και να το λήγεις κατά τις 2. Επίσης, θα μπορούσες να τους καλέσεις (δουλεύει).

ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΡΙΞ’ ΤΟ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ

Δεν είπαμε ξαφνικά να έχεις στο μυαλό σου μόνο στο καλό της γειτονιάς και τίποτα άλλο, ούτε να γίνεις διαχειρίστρια στην πολυκατοικία σου, αλλά μπορείς να κάνεις μερικά μικρά πραγματάκια που θα βελτιώσουν τη σχέση σου με τους γείτονες και θα σε καθιστούν ως μία υποδειγματική και καλή γειτόνισσα!

- Φροντίζουμε για την κοινή καθαριότητα του κτιρίου και της γειτονιάς
- Δεν κάνουμε φασαρία και δεν ενοχλούμε
- Υπάρχει νόμος για το τίναγμα των χαλιών (ναι, το γκούγκλαρα) που μας επιτρέπει να το κάνουμε, από το ξημέρωμα έως τις 8 το πρωί, όταν δηλαδή οι γείτονες δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα παράθυρά τους
- Δεν κρεμάμε τα ρούχα έξω από τα κάγκελα του μπαλκονιού μας, διότι δεν πρωταγωνιστούμε στους… Ψίθυρους Καρδιάς.
Είναι θέμα αισθητικής.
- Δεν κρατάμε το ασανσέρ 2 ώρες για να εξυπηρετηθούμε
- Βοηθάμε τους ηλικιωμένους στην πολυκατοικία μας
- Δεν ποτίζουμε/ πλένουμε τις βεράντες μετά τις 8 το πρωί
- Δεν κλέβουμε wifi κατεβάζοντας 3 σειρές και 4 ταινίες καθημερινώς
- Αν έχουμε κατοικίδιο, φροντίζουμε να μην ενοχλεί.

Γενικά και με απλή κοινή λογική, δεν κάνουμε αυτά που δεν θέλουμε να μας κάνουν. Δύσκολο πράγμα η συγκατοίκηση και οι σχέσεις με άγνωστους αλλά να θυμάστε: Ο καλός γείτονας είναι κάτι σαν τον… Αντώνη Ρέμο, όλοι τον αγαπούν (και τα Σάββατα)!