Πες μου πόσο γελάς να σου πω πόσες ρυτίδες θα κάνεις

Πες μου πόσο γελάς να σου πω πόσες ρυτίδες θα κάνεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, σου υπενθυμίζουμε δυο πραγματάκια…

Τη γιορτάζουμε την πρώτη Κυριακή κάθε Μάη και η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου είναι μία αφορμή για να αναλογιστείς πόσο γελάς καθημερινά. Είναι, άραγε ποτέ αρκετό το γέλιο; Και το πιο σημαντικό: Τι είδους γέλιο; Είναι από την καρδιά σου; Έχεις, άραγε, γελάσει ποτέ από την καρδιά σου;

Πρώτα από όλα ας δούμε πού κάνει καλό το γέλιο. Και ίσως το ξανασκεφτούμε. Και στο τέλος γελάσουμε. Ή (έστω) χαμογελάσουμε.

Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία μας

Το γέλιο είναι σημαντικό για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, ενώ μας βοηθά να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις και επιτυχία στη ζωή μας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε το γεγονός ότι το γέλιο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, αλλά λίγοι δίνουμε σημασία στα οφέλη μιας στιγμής που θα μας κάνει να γελάσουμε. Το γέλιο, εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνήθειες -μαζί με τη γυμναστική και την υγιεινή διατροφή- που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά για να έχουμε μια υγιή και ισορροπημένη καθημερινότητα.

Κάνει καλό στους κοιλιακούς και τις ρυτίδες

Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει 18 τύπους χαμόγελου, από το απλό μειδίαμα έως το νευρικό γέλιο (που κάποιους μας καταλαμβάνει επί πολλή ώρα). Επιπλέον, ενημερώνουν πως το γέλιο αποτελεί ένα είδος άσκησης για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το να γελάσει κανείς 100 φορές ισούται με 15 λεπτά άσκησης. Για κάθε λεπτό καίμε 1 θερμίδα, ενώ γυμνάζονται έντονα οι κοιλιακοί μύες!

Ακόμα παραπέρα, 17 λεπτά γέλιου ημερησίως θεωρούνται ικανά να αυξήσουν κατά μία ημέρα το προσδόκιμο ζωής, ενώ οι άνθρωποι που δεν χαμογελούν είναι περισσότερο επιρρεπείς σε καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά, τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Σύμφωνα με τον γιατρό Michael Miller του πανεπιστημίου Maryland μόλις 15 λεπτά γέλιου την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής.

Επιπλέον, το γέλιο μειώνει τη βουλιμία και κάνει τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον πόνο.

Το γέλιο, όπως είναι αναμενόμενο, μπορεί να κάνει καλό και στην ψυχική μας υγεία, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας απαλλάξει από το άγχος. Μειώνει την πίεση, το άγχος, το στρες και αυξάνει την ευκαμψία των μυών. Ειδικότερα, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της επινεφρίνης, των ορμονών που δημιουργούνται όταν αγχωνόμαστε.

Το χαμόγελο και το γέλιο, επίσης, αποτελεί το τέλειο αντιγηραντικό φάρμακο αφού για να κάνουμε μία ρυτίδα χρειάζεται να γελάσουμε 250.000 φορές ενώ με το κατσούφιασμα αρκούν οι μισές φορές!

Το γέλιο ως μέσο επικοινωνίας

Η συγγραφέας του βιβλίο "Laugh Your Way to Happiness", Lesley Lyle, δήλωσε στο ηλεκτρονικό έντυπο Natural Health πως "μπορεί να το έχουμε ξεχάσει, αλλά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το γέλιο ήταν το μόνο μέσο για να επικοινωνήσουμε την χαρά και την απόλαυση". Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ενηλίκων, σύμφωνα με έρευνες, γελούν 15 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο, αντίθετα με τα παιδιά που γελούν και χαμογελούν περίπου 300 και 500 φορές κάθε μέρα.

Σύμφωνα, μάλιστα με τον Γερμανό ψυχολόγο Michael Titze, πριν από 60 χρόνια γελούσαμε τρεις φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα. Σε 20 χρόνια το γέλιο, όπως λέει ο ψυχολόγος, μπορεί να είναι μια πρακτική που θα χαρακτηρίζει τους τρελούς! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που γελούν συχνά είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν υψηλούς μισθούς, να έχουν καλύτερες σχέσεις, καλύτερη υγεία και να θεωρούνται πιο γοητευτικοί.

Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου

Οι επιστήμονες, δυστυχώς, κρούουν τον κώδωνα, καθώς ως ενήλικοι φαίνεται ότι πλέον έχουμε ξεχάσει τι σημαίνουν οι λέξεις «χαμόγελο» και «γέλιο». Σίγουρα ένας ενήλικας αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες και αντιξοότητες από ένα μικρό παιδί αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμα και ένα «προσποιητό» γέλιο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας υγεία συγκριτικά με ένα θλιμμένο πρόσωπο.

Ξέχνα, λοιπόν, κι εσύ για λίγο την καθημερινότητα, αφιέρωσε κάποια στιγμή της ημέρας στον εαυτό σου όπου θα χαλαρώσεις και θα χαμογελάσεις! Μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως αυτό δεν είναι και το νόημα;

Προσπάθησέ το και σιγά σιγά θα σου γίνει συνήθεια να χαμογελάς... Μία μικρή καθημερινή συνήθεια με πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία σου!

FYI

γέλιο < μεσαιωνική ελληνική γέλιον < γελῶ < αρχαία ελληνική γελάω / γελῶ < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *ǵélh₂-, *ǵlh₂-

γέλιο ουδέτερο - αυθόρμητη ηχηρή έκφραση χαράς ή ευχαρίστησης, αντίδραση σε κάτι αστείο, η οποία παράγεται από γρήγορες κινήσεις του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών

Αρχαιοελληνικά και λατινικά γνωμικά

Αυτός που σε κάνει να γελάς, σε βοηθάει να ζεις - Μένανδρος

Γέλα πριν ευτυχήσεις, διότι υπάρχει φόβος να μην γελάσεις ποτέ - Πλάτων

Το γέλιο φανερώνει τον χαρακτήρα κατά αλάνθαστο τρόπο και καμία προσποίηση δεν μπορεί να ομορφύνει το γέλιο ενός κακού ανθρώπου - Πυθαγόρας

Αν γελάς με τον εαυτό σου, δεν θα γελούν με σένα - Lusius Seneca

Το γέλιο φανερώνει τον χαρακτήρα - Πυθαγόρας