Χριστουγεννιάτικες συνταγές, πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα

Αν δεν θέλεις για μία ακόμη φορά να φτιάξεις γαλοπούλα και αναζητάς ένα πιο πρωτότυπο μενού, εμπνεύσου τις δικές σου πρωτότυπες συνταγές ή πάρε μία ιδέα από αυτές που συγκεντρώσαμε για εσένα. Ξεκίνα από νωρίς, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους σου με gingerbreads και glühwein, το ζεστό κόκκινο κρασί με τα μπαχαρικά και την πλούσια γεύση που θα τους μυήσει αμέσως στο γιορτινό κλίμα. Όταν περάσετε στο γιορτινό τραπέζι εντυπωσίασέ τους ξεκινώντας με μία βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας και συνεχίζοντας με πικάνια, που ταιριάζει ιδανικά με ένα εύκολο και γρήγορο γιορτινό ρύζι με ρόδι. Ολοκλήρωσε προσφέροντας πολύχρωμα cake pops φτιαγμένα από βασιλόπιτα.

Ζεστό αρωματικό glühwein για το καλωσόρισμα 

Υλικά

1 1/2 φιάλη κόκκινο ξηρό κρασί
4-6 κ.σ. μπράντι
40 γρ. ζάχαρη
1/2 μοσχοκάρυδο
1 ξυλάκι κανέλα
6 γαρίφαλα
Φλούδα από 1 λεμόνι
Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με 300 ml νερό, τοποθετούμε τα μπαχαρικά και τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, χωρίς να κοχλάσει το νερό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το σημείο του βρασμού.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το μπράντι και σουρώνουμε το κρασί μας σε ζεσταμένα ποτήρια με προστατευτικό.

Τα gingerbreads είναι το ιδανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό

Υλικά

100 γρ. μέλι
100 γρ. μελάσα
70 γρ. ζάχαρη μαύρη
100 γρ. βούτυρο
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. κακάο
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. μίγμα μπαχαρικών
1 αυγό
Μίγμα Μπαχαρικών
Κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γλυκάνισο, σε ίσα μέρη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη μελάσα, τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας διαρκώς.
Αφήνουμε το μίγμα για 10' να κρυώσει και το αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μίγμα μπαχαρικών και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκατ. σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε διάφορα σχήματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 20'!

Σούπα γλυκοπατάτας βελουτέ για «προθέρμανση» πριν το πλούσιο γεύμα

Υλικά

½ κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κύβος κότας ή λαχανικών
1½ καρότο κομμένο σε μεγάλους κύβους
1½ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα σκεύος, διαλύουμε τον ζωμό σε 1½ λίτρο νερό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 30΄-35΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός, πολτοποιούμε τη σούπα, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. 
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε τη σούπα αμέσως γαρνίροντας με 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος.

Γιορτινό ρύζι με ρόδι

Yλικά

1 1/2 φλ.τσ. ρύζι μπασμάτι
3/4 φλ.τσ. σπόροι ροδιού
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 σκ. σκόρδου λιωμένη
2 1/2 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
9-10 κλωστές σαφράν
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. ανθό αλατιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Όταν κάψουν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να μυρίζει ελαφρώς.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το ζωμό, προσθέτοντας το σαφράν. Έπειτα βάζουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, για δύο περίπου λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει τα υγρά, για περίπου 16'.
Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, σπόρους ροδιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, αφού πασπαλίσουμε με τον μαϊντανό.

Πικάνια, το κυρίως πιάτο που θα εντυπωσιάσει

Υλικά

50 γρ. καπνιστή πάπρικα
10 γρ. μπούκοβο σε σκόνη
10 γρ. μπαχάρι τριμμένο
1 κύβο ζωμό κότας
10 γρ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
60 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. αλάτι
1 κιλό πικάνια μόσχου

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C στον αέρα.
Παράλληλα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, το μπαχάρι, τον ζωμό, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Περιχύνουμε την πικάνια (προέρχεται από το κιλότο -το τμήμα της λεκάνης του μοσχαριού) με το μείγμα και μαρινάρουμε για μια ώρα.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε την πικάνια, από την πλευρά του λίπους για περίπου 20'.
Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί και από τις υπόλοιπες μεριές για ένα λεπτό ακόμα.
Έπειτα τοποθετούμε την πικάνια πάνω σε μία σχάρα, με ένα ταψί από κάτω, με το λίπος προς τα επάνω και την βάζουμε στο φούρνο για μία ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κρέας μας να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά. Σερβίρουμε σε λεπτά κομμάτια.

Cake pops με βασιλόπιτα, το πιο γλυκό κέρασμα για το τέλος

Υλικά

500 γρ. κέικ – βασιλόπιτα
100 γρ. τριμμένη σοκολάτα
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
50 ml κρέμα γάλακτος
½ φλιτζ. τσαγιού λικέρ βύσσινο
½ φλιτζ. καρύδια ή φουντούκια (χοντροκοπανισμένα)
Kουβερτούρα λευκή ή μαύρη, σκόνη κακάο, τρούφα πολύχρωμη ή μαύρη, ζάχαρη χρωματιστή κ.ο.κ.

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε το κέικ σε μικρά κομμάτια.
Στη συνέχεια, σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Έπειτα, ρίχνουμε το μίγμα στο μπολ με το κέικ. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ποτό και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Φτιάχνουμε μικρά τρουφάκια και τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 20' περίπου να σφίξει το μίγμα.
Όταν κρυώσουν, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα και τα τοποθετούμε και πάλι στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Εναλλακτικά, τα πασπαλίζουμε με τρούφα, κακάο ή χρωματιστή ζάχαρη.

Φόρα το πιο γλυκό σου χαμόγελο και υποδέξου τα αγαπημένα σου πρόσωπα στο σπίτι με απολαυστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Μην ξεχνάς πως ό,τι και αν επιλέξεις για το μενού, αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα το μοιραστείς με φίλους και συγγενείς. Οι όμορφες γιορτινές στιγμές είναι οι αναμνήσεις που θα θυμάσαι, όσα χρόνια και αν περάσουν…