Πόση σοκολάτα προλαβαίνεις να φας;

Πόση σοκολάτα προλαβαίνεις να φας;

Ίσως όχι πολύ ακόμη... Απόλαυσε τον γλυκό πειρασμό όσο ακόμα προλαβαίνεις!

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Όσο η επιθυμία σου για σοκολάτα μεγαλώνει και οι σπόροι κακάο κοντεύουν να εξαφανιστούν χάρη σε εσένα και τις φίλες σου, οι επιστήμονες βρίσκονται σε συνεχείς διαμάχες για το εάν «Η τροφή των Θεών» (με επίσημη ονομασία «Theobroma cacao» και ανεπίσημη «Σοκολάτα») κάνει καλό στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία των ανθρώπων. Είναι κάτι που λατρεύουν καθημερινά οι γυναίκες, ενώ έχει παρατηρηθεί πως στην έλλειψή της, «βγαίνουμε εκτός εαυτού». Εξάλλου, δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία αυτή η έκφραση σε μια σχετική διαφήμιση πριν μερικά χρόνια.

Η ιστορία της σοκολάτας

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το 1502, με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ανακαλύφθηκαν και οι πρώτοι σπόροι κακάο. Παρόλα αυτά, όταν γύρισε στην Ισπανία, ο βασιλιάς Φερδινάνδος και η βασίλισσα Ιζαμπέλα, απέρριψαν αμέσως τους εισαγόμενους αυτούς σπόρους καθώς δεν μπορούσε να τους δεχτεί η γευστική τους παλέτα. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα και το 1519, ο Hernan Cortes ήταν αποφασισμένος να καταλάβει τη γενέτειρα των Αζτέκων και εντελώς τυχαία, εμφανίστηκε ακριβώς σε εκείνο το σημείο από το οποίο λέγεται πως χάθηκε ο Θεός τους. Με την πλούσια γούνα του και τα χρυσά του κοσμήματα, θύμισε στους Αζτέκους τον Θεό τους. ‘Ετσι, ο Montezuma, αρχηγός της φυλής, πρόσφερε στον Cortes ολόκληρο το χωράφι με το κακάο κι εκείνος με τη σειρά του, μετέφερε ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς του στην Ευρώπη. Το 1674 όμως, ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά η σοκολάτα πήρε στερεά μορφή σε ένα παραδοσιακό καφέ του Λονδίνου, το «Μύλο του Καφέ».

Η άποψη των επιστημόνων και το διαχρονικό τους debate

Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της επιστήμης έχουν αποδείξει πως η σοκολάτα έχει διάφορες ευεργεσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες οφείλονται στις ιδιότητες που έχουν οι σπόροι του κακάο. Για παράδειγμα, η φυλή των Μάγια χρησιμοποιούσε σκόνη κακάο πάνω σε πληγές ώστε να επουλωθούν. Κάτι που στήριξαν οι επιστήμονες όταν ανακάλυψαν πως όντως η σοκολάτα έχει κάποιες χημικές ουσίες που είναι ενεργητικές σε πολλές ιατρικές θεραπείες σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε στην Ιταλία το 2017, επιβεβαιώθηκαν σχεδόν όλα τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας. Φυσικά, θα πρέπει να επιλέγουμε σοκολάτες οι οποίες έχουν μεγάλο ποσοστό σε κακάο και όχι σε γάλα ή ζάχαρη, καθώς εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα, εάν τρώμε καθημερινά από 50 γραμμάρια από μια σοκολάτα με περισσότερο από 70% κακάο, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι σπόροι του κακάο καταπολεμούν το άγχος αλλά και βοηθούν στη μνήμη αλλά και στην καλύτερη συγκέντρωση του ατόμου, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Η "χρυσή" τριάδα ανάμεσα στα οφέλη της σοκολάτας

Ανάμεσα στα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία μας, είναι και η «χρυσή τριάδα» που βρίσκεται στο μυαλό κάθε γυναίκας: Το δέρμα, το σώμα, και το χαμόγελό της!

Μήπως τελικά είναι μύθος το ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή στο δέρμα μας; Διότι έρευνες έχουν αποδείξει πως η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων μιας σοκολάτας με υψηλό ποσοστό σε κακάο, οδηγεί σε ένα πιο υγιές και λαμπερό δέρμα, ενώ σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του European Journal of Nutrition, διαπιστώθηκε πως το κακάο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Παρατήρησαν λοιπόν, πως όσοι κατανάλωναν κακάο για 12 εβδομάδες κατάφερνα να καταπολεμήσουν τη ξηρότητα του δέρματος και να διατηρήσουν την επιδερμίδα τους ενυδατωμένη.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό όφελος της σοκολάτας είναι η βοήθειά της στην απώλεια βάρους. Ολλανδοί επιστήμονες, παρατήρησαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα με 85% κακάο στη σύστασή της, ανέφεραν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα όρεξης τους κατά 50%. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει, εάν απολαμβάνεις την λευκή σοκολάτα ή τη σοκολάτα γάλακτος. Αντίθετα οι σοκολάτες γάλακτος και περισσότερο οι λευκές δεν περιέχουν όλα τα ευεργετικά στοιχεία που μπορεί να περιέχει μια σοκολάτα με πάνω από 70% κακάο, καθώς έχει υποστεί χημική επεξεργασία και έχει χάσει όλα τα ίχνη των ενώσεων που περιέχουν οι κόκκοι του κακάο.

Το τρίτο αγαπημένο χαρακτηριστικό μιας γυναίκας πάνω της, είναι το χαμόγελό της. Διότι, όλες μας θέλουμε να έχουμε ένα λαμπερό, λευκό και υγιές χαμόγελο. Με τη σοκολάτα να είναι -για ακόμη μια φορά- με το μέρος μας, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Από μικρά παιδιά μας μαθαίνουν ότι οι πολλές σοκολάτες χαλούν τα δόντια μας, για αυτό και μεγαλώνουμε με έναν μικρό περιορισμό στην κατανάλωση αυτών. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που χαλάει τα δόντια μας είναι η ζάχαρη και όχι το κακάο. Αντιθέτως, ο φλοιός του κακάου περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις που αναστέλλουν το σχηματισμό της πλάκας και ενισχύουν την υγεία των δοντιών.

via GIPHY

Τελικά πόση σοκολάτα πρέπει να καταναλώνουμε;

Όπως όλα τα παραπάνω σημάδια δείχνουν, η σοκολάτα όχι μόνο δεν κάνει κακό στην υγεία μας αλλά βοηθά τον οργανισμό μας στην καταπολέμηση διάφορων προβλημάτων από τα οποία μπορεί να υποφέρουμε την σύγχρονη εποχή. Προβλήματα που μπορεί να εντείνουν οι ψηφιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως η απόσπαση προσοχής και τα δερματικά προβλήματα από το «Blue Light», έρχεται να λύσει το κακάο μέσα από 50 μόνο γραμμάρια καθημερινά. Εξάλλου, δεν ανήκει άδικα το κακάο, στην ομάδα των superfoods.

Όμως τα νέα, δεν είναι μόνο καλά, καθώς η αύξηση της «αγάπης» μας για τα superfoods και τις σοκολάτες έχουν οδηγήσει στην μείωση μεγάλης ποσότητας παραγωγής σπόρων κακάο. Έρευνες υποστηρίζουν πως αν συνεχίσει να αυξάνεται αυτή μας η επιθυμία με τους ρυθμούς των τελευταίων χρόνων, ίσως να μην υπάρχει κακάο ούτε για δείγμα μέχρι το 2060.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σωστή ποσότητα κατανάλωσης σοκολάτας καθημερινά, διότι το ατομικό όφελος στην υγεία έρχεται σε σύγκρουση με το όφελος του συνόλου και τις επιπτώσεις που έχουν οι δικές σου καταναλωτικές συνήθειες στο περιβάλλον. Η δική μας συμβουλή, είναι να μην στερείσαι τίποτα και κυρίως κάτι τόσο απολαυστικό όσο η σοκολάτα. Όμως, την επόμενη φορά που θα θελήσεις λίγη σοκολάτα, σκέψου εάν την χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός σου. Τώρα που λύσαμε τους μύθους της σοκολάτας γύρω από τα δερματικά προβλήματα και την αύξηση λίπους στο σώμα, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πέρα από το συμφέρον του εαυτού μας. Θυμήσου μόνο να προτιμάς τις σοκολάτες με πάνω από 70% κακάο!

via GIPHY