Πώς να τεμπελιάζεις… χωρίς τύψεις!

Πώς να τεμπελιάζεις… χωρίς τύψεις!

Μάθε την... τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα!

Η ζωή στην πόλη, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις μας γεμίζουν με ένταση, άγχος και στρες. Έτσι, δεν είναι πάντα εύκολο να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε στιγμές ηρεμίας, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα. Αρνητικές σκέψεις μας κατακλύζουν καθώς θεωρούμε πώς ποτέ δεν υπάρχει χρόνος να πραγματοποιήσουμε όλα όσα θέλουμε. Κάπως έτσι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν προλάβαμε να πάμε στο γυμναστήριο και νιώθουμε ενοχές που μας χαλούν τη διάθεση. Παραπονιόμαστε γιατί κάτσαμε περισσότερο μπροστά στην οθόνη μας παρακολουθώντας την αγαπημένη μας σειρά, γιατί αργήσαμε να κοιμηθούμε και γιατί δεν καταφέραμε να ξεκουραστούμε όσο θα θέλαμε…

Οι περισσότερες από εμάς πιστεύουμε ότι η τεμπελιά έχει μία λέξη με αρνητική χροιά. Πρέπει να είμαστε δραστήριες, δημιουργικές και να μη σταματάμε ποτέ! Ακόμα και όταν τελειώσουμε τις υποχρεώσεις μας, πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά παραγωγικές και δεν είμαστε σχεδόν ποτέ ευχαριστημένες με τα επιτεύγματά μας. Χαιρόμαστε για ελάχιστα λεπτά και στη συνέχεια αρχίζουμε να ανησυχούμε και σκεφτόμαστε το επόμενο «βήμα» μας.

Οι σύγχρονες γυναίκες δεν μπορούν να χαλαρώσουν εύκολα και αισθάνονται ενοχές κάθε φορά που κάθονται στον καναπέ. Πώς μπορείς λοιπόν να «τεμπελιάσεις» χωρίς να νιώθεις τύψεις; Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να αποβάλεις το άγχος και να ευχαριστηθείς το να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Οργανώσου!

Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούμε να απολαύσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο στο έπακρο είναι ότι θεωρούμε ότι δεν τον αξιοποιούμε πλήρως. Νιώθουμε ότι αν δεν κάνουμε κάτι δημιουργικό ή χρήσιμο δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά τον χρόνο μας. Προτιμάμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να χαλαρώσουμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι και η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική όχι μόνο για το σώμα μας αλλά και για το πνεύμα μας. Είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στον οποίο μπορούμε να σκεφτούμε όλα όσα μας απασχολούν, να κάνουμε την ανασκόπησή μας, να βάλουμε τη ζωή μας σε «τάξη» και να δούμε τι πραγματικά θέλουμε.

Αν δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει, θυμήσου απλώς ότι σου κάνει καλό. Ο χρόνος που τεμπελιάζεις θα σε βοηθήσει να γεμίσεις τις «μπαταρίες» σου έχεις καλύτερες αποδόσεις. Έτσι, δες το διάστημα αυτό ως μία ακόμη «δουλειά», αν δεν μπορείς να το δεις διαφορετικά. Άσε το μυαλό σου να «ταξιδέψει» και να ονειροπολήσει. Έτσι, έρχονται συνήθως οι καλύτερες ιδέες!

Προκειμένου να καταφέρεις να «τεμπελιάσεις», απλώς οργανώσου! Ενέταξε τη χαλάρωση ως μία ακόμη δραστηριότητα στο βεβαρυμμένο σου πρόγραμμα, κάπου ανάμεσα στο καθάρισμα του σπιτιού και στο γυμναστήριο…

Μην μπερδεύεις το «σημαντικό» με το «επείγον»

Μερικές φορές αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε γιατί πάντα υπάρχει κάτι ακόμα στην to-do list μας. Αυτό συμβαίνει γιατί μπερδεύουμε την έννοια του σημαντικού με την έννοια του επείγοντος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσουμε μία λίστα με τις διαφορετικές μας υποχρεώσεις και στη συνέχεια να χωρίσουμε σε τέσσερις κατηγορίες: Ασήμαντες και μη επείγοντες, ασήμαντες αλλά επείγοντες, σημαντικές αλλά μη επείγοντες και επείγοντες και σημαντικές.

Για αρχή, ξέχνα τις ασήμαντες υποχρεώσεις, δες τι μπορείς να αποφύγεις και κάνε καλύτερη διαχείριση του χρόνο σου. Αφού τελειώσεις με όλα όσα είναι σημαντικά και επείγοντα για εσένα, μπορείς να ασχοληθείς και με τα υπόλοιπα πράγματα που βρίσκονται στη λίστα σου σε μελλοντικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάς την ώρα σου ανησυχώντας για όσα έχεις γράψει στη λίστα που δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια.

Μην ξεχνάς ότι δεν είναι πάντα παραγωγικό να είμαστε πολυάσχολες. Αντίθετα, όταν χαλαρώνουμε μπορούμε να βρούμε τους σωστούς μηχανισμούς για να επιλύσουμε τα προβλήματά μας.

Επαναπροσδιόρισε την έννοια της τεμπελιάς

Αφιέρωσε χρόνο στα χόμπι και τις δραστηριότητες που σε «γεμίζουν». Δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνεις... μαραθώνιο σειρών, βλέποντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, αν αυτό σε ευχαριστεί και σε γεμίζει ενέργεια καθώς αισθάνεσαι ότι εμπλέκεσαι στην αφήγηση της ιστορίας. Είναι σίγουρα καλύτερο από το να κάνεις ζάπινγκ, που δεν σου προσφέρει τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για το Instagram. Αν σε γεμίζει έμπνευση, δεν υπάρχει πρόβλημα να χαζεύεις. Αν πάλι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και απλά σε κάνει να νιώθεις άσχημα και να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάθε μοντέλο, καλύτερα να σταματήσεις!

Είναι εντάξει να μην κάνεις τίποτα απολύτως. Θέλει λίγη δουλειά για να συμφιλιωθούμε με την ιδέα, αλλά μπορούμε να μάθουμε να αισθανόμαστε άνετα με αυτό. Είναι δύσκολο να μάθουμε να χαλαρώνουμε χωρίς να μας αποσπάσει την προσοχή ένα μήνυμα ή ένα mail. Όταν όμως τα καταφέρουμε θα είναι πιο εύκολο να αποκτήσουμε τον έλεγχο της προσοχής μας και του προγράμματός μας.

Μην ξεχνάς ότι η τεμπελιά και η βαρεμάρα ενισχύουν την δημιουργικότητά μας. Κάνε ένα διάλειμμα λοιπόν και θα δεις ότι θα γυρίσεις με περισσότερη όρεξη στη δουλειά. Άλλωστε, όταν βαριόμαστε, γινόμαστε πιο δημιουργικές, προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση!