Πώς το Ikigai θα σε βοηθήσει να βρεις την ευτυχία και τον σκοπό της ζωής σου

Πώς το Ikigai θα σε βοηθήσει να βρεις την ευτυχία και τον σκοπό της ζωής σου

Από την Ιαπωνία με αγάπη!

Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να μπορούσες να βρεις τον σκοπό της ζωής σου; Πόσες ακόμη ονειρεύτηκες ότι θα μπορούσες να ανακαλύψεις εκείνο το "κάτι" που θα σε έκανε να νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένη; Μπορεί να έχεις όλα όσα πίστευες ότι ήθελες να αποκτήσεις στη ζωή σου, ωστόσο, μέσα σου αισθάνεσαι πως υπάρχει ένα μεγάλο κενό και το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρεις πώς να το «γεμίσεις».

Αν μπορείς να ταυτιστείς με όλα όσα περιγράφουμε, τότε μάθε πως δεν είσαι η μόνη που αισθάνεται έτσι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται ότι μας έχει αποπροσανατολίσει και μας έχει απομακρύνει από τα πράγματα και τις αξίες που έχουν πραγματικά σημασία για τη ζωή μας. Τα καλά νέα είναι ότι το Ikigai θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου, να ανακαλύψεις έναν σκοπό για τον οποίο αξίζει να ζεις και να νιώσεις ευτυχισμένη. Ναι, μετά το hygge που κάνει τους Δανούς να χαμογελούν, ήρθε το Ikigai για να σου αποκαλύψει τα «μυστικά» των Ιαπώνων.

Μα τι είναι, τέλος πάντων, το Ikigai;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από τι είναι το Ikigai. Πρόκειται για μια «φιλοσοφία» που έρχεται από την Ιαπωνία για να μας δείξει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Στην ιαπωνική γλώσσα, το Ikigai ερμηνεύεται ως «ένας λόγος για να ζεις» αφού προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «Iki» που σημαίνει ζωή και «gai» που σημαίνει τρόπος, σκοπός.

Η κεντρική ιδέα πίσω από το Ikigai θέλει να να βρεις την ισορροπία στη ζωή σου και να ανακαλύψεις ένα σκοπό πίσω από το κάθε τι που κάνεις: Από τα χόμπι και τις φιλίες μέχρι την κοινωνική σου ζωή, τα ταξίδια και φυσικά, την εργασία σου. Εύκολα τα πράγματα ως εδώ!

Πώς θα σε βοηθήσει να «ξεμπερδέψεις» τοκουβάρι της ζωής σου

Η ισορροπία που θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη και εσένα περισσότερο ευτυχισμένη βρίσκεται εκεί που τα ταλέντα και τα πάθη σου «συναντούν» την πρακτική πλευρά της ζωής σου. Ναι, θέλεις να «κυνηγήσεις» το πάθος σου αλλά παράλληλα, κάθε πρωί πρέπει να ξυπνάς και να πηγαίνεις στο γραφείο!

Η αλήθεια είναι πως τα όνειρά σου είναι μεγάλα αλλά συχνά δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Θέλεις να ζεις πιο απλά και ουσιαστικά, να είσαι ευτυχισμένη με τα μικρά πράγματα στη ζωή, να γίνεις η «ζεν» γυναίκα που πάντα ήθελες. Από την άλλη πλευρά, όμως, ονειρεύεσαι μια επιτυχημένη καριέρα και φυσικά, εύχεσαι να δεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια. Ξέρεις πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία αλλά σίγουρα, μπορούν να σου εξασφαλίσουν μια πιο άνετη ζωή.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, λοιπόν, για να πετύχεις τα παραπάνω, πρέπει να κάνεις έναν ισορροπημένο συνδυασμό και για να τα καταφέρεις, αρκεί να βρεις το δικό σου (και μόνο δικό σου) Ikigai.

Πώς θα βρεις το δικό σου Ikigai

Αφού κατανόησες τα πάντα για τη φιλοσοφία του Ikigai, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς θα ανακαλύψεις το δικό σου. Το Ikigai του καθενός διαφέρει διότι απλούστατα, όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά θέλω.

Ψάξε για το πάθος σου: Το πρώτο βήμα για να βρεις το δικό σου Ikigai είναι να ξεκαθαρίσεις κάποια ζητήματα μέσα σου, ξεκινώντας με το να βρεις τα πράγματα που σε κάνουν να παθιάζεσαι. Είναι η δουλειά σου; Είναι το χόμπι σου; Είναι κάτι που συλλέγεις εδώ και χρόνια; Είναι το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου; Είναι οι φίλοι σου; Είναι κάποια συγκεκριμένο φαγητό; Είναι κάτι που αγαπούσες όταν ήσουν στην εφηβεία και το εγκατέλειψες μεγαλώνοντας; Τι είναι εκείνο που σε παθιάζει και σε εξιτάρει;

Βρες πώς θα το εκφράσεις: Η δεύτερη κίνηση που καλείσαι να κάνεις είναι να εντοπίσεις το μέσο με το οποίο θα μπορέσεις να εκφράσεις το πάθος σου. Σίγουρα υπάρχει γύρω σου κάποιος ή κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου ή να σου ανοίξει μια «πόρτα» ώστε να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Αν δεν υπάρχει, τότε θα κάνεις ό,τι μπορείς για να το ανακαλύψεις μόνη σου.

Σίγουρα αξίζει να το ψάξεις

Με απλά λόγια, σύμφωνα με το Ikigai, πρέπει να καταφέρεις να βρεις τη χαρά, την ολοκλήρωση και την ισορροπία μέσα στη ρουτίνα της καθημερινής σου ζωής. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και αυτό πρέπει να το κατανοήσεις: Η εργασία σου, η οικογένειά σου, τα πάθη σου και οι επιθυμίες σου. Αυτό είναι το «μυστικό» του Ikigai. Υπάρχει ένα σημείο στα οποίο όλα ενώνονται και αυτό ακριβώς το σημείο, είναι το δικό σου Ikigai.

Το «κλειδί» είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς, να ακολουθείς εκείνο στο οποίο ξέρεις πως είσαι καλή, να εργάζεσαι για να κερδίζεις τα προς το ζην και αν μπορείς, να προσφέρεις. Το επάγγελμά σου, η κλίση σου, το πάθος σου θα σε οδηγήσουν στο Ikigai σου. Το θέμα είναι να βρεις τη δική σου ισορροπία, τον δικό σου «τρόπο ζωής», να ανακαλύψεις το σημείο στο οποίο όλα αλληλοσυνδέονται και επιτέλους, βγάζουν νόημα για εσένα.

Το Ikigai υπόσχεται να σου προσφέρει ένα συναισθήματα διαρκούς ευτυχίας που θα διαρκέσει όλη σου τη ζωή. Σίγουρα αξίζει να το ψάξεις. Βρίσκεται κάπου μέσα σου και περιμένει να το βρεις. Δες το παρακάτω σχεδιάγραμμα και θα καταλάβεις!