Ραντεβού στα 30: Δέκα tips για να τη βγάλεις «καθαρή»

Ραντεβού στα 30: Δέκα tips για να τη βγάλεις «καθαρή»

Αν είσαι σε φάση… single and ready to mingle, πρέπει να τα "μελετήσεις"

Ήταν ένα ακόμη κυριακάτικο απόγευμα το οποίο με έβρισκε ξαπλωμένη στον καναπέ. Το προηγούμενο βράδυ είχα αποφασίσει να περάσω τον χρόνο στα μπαράκια του κέντρου. Οι ιστορίες με τις γνωριμίες που οι single, 30άρες φίλες μου έκαναν τριγυρνώντας στη νυχτερινή Αθήνα, είχαν κινήσει την περιέργειά μου. Για να περάσει η ώρα μου και να... ξεπεράσω το hangover, αποφάσισα να χαλαρώσω και να δω -για ακόμη μια φορά- τα «Φιλαράκια». Εκείνο που δεν μπορούσα να φανταστώ, ωστόσο, ήταν πως θα «έπεφτα» στο πιο… επίκαιρο επεισόδιο. Η Ρέιτσελ έκλεινε τα 30 (ναι, η Ρέιτσελ και εγώ τα έχω κλείσει εδώ και έναν χρόνο) και ένιωθε να χάνει τη Γη κάτω από τα πόδια της διότι -μεταξύ άλλων- δεν είχε μια σχέση η οποία θα μπορούσε να την οδηγήσει στα σκαλιά της εκκλησιάς.

Αφού παρακολούθησα το πώς βίωσε το «δράμα» των πρώτων «-άντα» όλο το παρεάκι (ούτε ο Τζόι το πήρε καλά το θέμα), αποφάσισα να κλείσω την τηλεόραση και να σκεφτώ ορισμένα πράγματα. Γιατί όλοι φρικάρουν όταν μπαίνουν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και γιατί -μα γιατί- είναι τόσο δύσκολο να βγεις μερικά επιτυχημένα ραντεβού και να βρεις έναν άνθρωπο που σου ταιριάζει μετά τα 30; Αλήθεια, ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί εκεί έξω; Διότι όταν όλη η παρέα μου αποτελείται από single άντρες και γυναίκες που κάθε Σαββατοκύριακο ξημεροβραδιάζονται (μάταια όπως φαίνεται) στα μπαρ και το Tinder για να βρουν τον έρωτα, τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και το σίγουρο είναι πως αλλιώς ήταν τα πράγματα στον ερωτικό τομέα όταν βρισκόσουν στα 20 και αλλιώς είναι τώρα που «πάτησες» τα 30. Αν λοιπόν, είσαι σε φάση… single and ready to mingle, τότε σίγουρα αξίζει να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω tips. Ίσως κάνουν λίγο πιο εύκολη για εσένα τη διαδικασία του dating και σε βοηθήσουν να καταλάβεις κάποια από τα λάθη που ενδεχομένως κάνεις όταν γνωρίζεις κάποιον και βγαίνεις μαζί του για πρώτη φορά.

Η ηλικία είναι ένας απλός αριθμός

Δεν χρειάζεται να φρικάρεις για τα χρόνια που ήρθαν και έφυγαν. Μεγαλώνεις, ωριμάζεις, ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, νιώθεις πιο σίγουρη για εσένα και αυτό είναι όμορφο. Χαλάρωσε, λοιπόν, και απόλαυσε αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής σου. Όλοι ανησυχούμε για τον χρόνο που περνάει και η αλήθεια είναι πως δεν καταλάβαμε πώς από τα 20 βρεθήκαμε ξαφνικά στα 30. Να θυμάσαι ότι το άγχος για τον χρόνο μας ωθεί συχνά σε βεβιασμένες και λανθασμένες επιλογές.

Μην συμβιβάζεσαι και μην τρελαίνεσαι με τα «κουτάκια»

Παραπονιέσαι ότι δεν μπορείς να βρεις έναν άνθρωπο που σου ταιριάζει, αλλά από την άλλη πλευρά, έχεις θέσει μια σειρά από κριτήρια τα οποία ο υποψήφιος σύντροφός σου πρέπει να πληροί, προκειμένου να είναι μαζί σου. Τα «κουτάκια» που πρέπει να «tickάρεις» μπορεί να αποδειχθούν άκρως καταστροφικά και πίστεψέ με, το έχω δει να συμβαίνει. Έχουμε γράψει ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχει το τέλειο. Φρόντισε, λοιπόν, να μην συμβιβάζεσαι και την ίδια ώρα χαλάρωσε και γίνε λίγο πιο διαλλακτική όσον αφορά στους άντρες που γνωρίζεις. Άλλωστε, αν ερωτευτείς παράφορα, με δυσκολία θα καταφέρεις να μείνεις πιστή στη λίστα με τα «πρέπει» που εσύ η ίδια δημιούργησες.

Κάνε (σιγάσιγά) στην άκρη το παρελθόν

Ένα από τα προβλήματα με τα ραντεβού στα 30 είναι ότι όσοι βρίσκονται σε αυτή την ηλικία, κουβαλούν ένα συναισθηματικό φορτίο μαζί τους. Όλοι έχουμε περάσει χωρισμούς ή δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει πληγωθεί και το πρόβλημα είναι πως όσο μεγαλώνουμε, τότε πιο επιφυλακτικοί γινόμαστε απέναντι σε κάτι καινούριο, όπως μια σχέση. Πώς μπορούμε να αφήσουμε έναν νέο άνθρωπο να μπει στη ζωή μας χωρίς να φοβόμαστε ότι δεν θα πληγωθούμε ξανά ή δεν θα καταλήξουμε σε μία -ακόμη- αποτυχημένη σχέση; Ναι, το παρελθόν σου σε έχει διαμορφώσει ως ένα βαθμό, αλλά τώρα πρέπει να εστιάσεις στο μέλλον. Ζήσε τη στιγμή, προσπάθησε να αφήσεις στην άκρη τα συναισθηματικά βάρη που σε ταλαιπωρούν και έχε λίγη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.

Μάθε τιείναι αυτό που πραγματικά θέλεις

Αλήθεια, ξέρεις τι είναι εκείνο που πραγματικά θέλεις από έναν σύντροφο; Αν όχι, τότε αυτή είναι η στιγμή να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και να αναλογιστείς ορισμένα πράγματα. Ποια ήταν τα στοιχεία που δεν άντεχες στον προηγούμενο σύντροφό σου; Τι σας οδήγησε στον χωρισμό; Ποιες είναι οι αξίες στις οποίες πιστεύεις; Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο ιδανικός για εσένα άντρας; Τι θέλεις εσύ η ίδια από τη ζωή σου; Πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο; Μπορεί τόσα χρόνια να έδινες σημασία στα λάθος άτομα διότι απλούστατα δεν είχες βρει τον εαυτό σου και δεν είχες καταφέρει να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου.Ττο να καταγράψεις τις σκέψεις σου, θα σε βοηθήσει πολύ. Πιάσε, λοιπόν, μολύβι και χαρτί και μην φοβηθείς να ξεκινήσεις το μακρύ και άκρως επιβραβευτικό ταξίδι της αυτογνωσίας.

Ψάξε στακατάλληλα μέρη

Αφού καταλάβεις τι είναι εκείνο που θέλεις από τη ζωή σου και τον σύντροφό σου, καλό είναι να αρχίσεις να κοιτάς στα κατάλληλα μέρη. Για παράδειγμα, αν πιστεύεις ότι ο κατάλληλος σύντροφος για εσένα είναι ένας άντρας με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, τότε αξίζει να ξεκινήσεις ένα νέο καλλιτεχνικό χόμπι ή να πηγαίνεις σε περισσότερες εκθέσεις και ανάλογα events στην πόλη. Με λίγα λόγια, φρόντισε να βρίσκεσαι στη σωστή τοποθεσία…

Κρύψε τοάγχος σου και μην τον φρικάρεις από το πρώτο ραντεβού

Ναι, έκλεισες τα 30 και αυτό σε αγχώνει. Γιατί; Διότι δεν έχεις βρει ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο, την ιδανική δουλειά ή τις κατάλληλες παρέες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείχνεις «ανοιχτά» σε όποιον γνωρίζεις το πόσο (μα πόσο) στρεσαρισμένη αισθάνεσαι και φυσικά, δεν χρειάζεται να του αποκαλύψεις από το πρώτο ραντεβού ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο θέλεις να έχεις παντρευτεί. Μπορεί και εκείνος να θέλει έναν σοβαρό δεσμό, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον βάλεις από την αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Φρόντισε, λοιπόν, να περνάς καλά και χαλάρωσε.

Βέβαια, δεν είναι ορθό να... γενικοποιούμε πράγματα και καταστάσεις. Δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να παντρεύουν και να κάνουν παιδιά για αυτό, αν βαθιά μέσα σου νιώθεις ότι δεν θέλεις να ανεβείς τα σκαλιά της εκκλησιάς, να είσαι ξεκάθαρη για τις προθέσεις σου (και φυσικά να μην επηρεάζεσαι από τα όσα λένε οι φίλοι και οι συγγενείς σου). Η ευτυχία είναι μια έννοια υποκειμενική και όσο πιο σύντομα κατανοήσεις τι είναι εκείνο που θέλεις από τη ζωή σου, τόσο πιο εύκολα θα φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πλασμένοι για τον ίδιο σκοπό.

Μηνσπαταλάς τον χρόνο σου αν έχεις αμφιβολίες

Και από το κομμάτι του άγχους για το «πού θα πάει αυτή η γνωριμία», πάμε στο θέμα της αξίας του χρόνου σου. Στη φάση που βρίσκεσαι δεν μπορείς να σπαταλάς τα πολύτιμα λεπτά της ζωής σου συνεχίζοντας να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον ο οποίος δεν σου ταιριάζει αλλά ούτε σε ενθουσιάζει. Το γεγονός ότι μεγάλωσες δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστείς σε μια μέτρια και χλιαρή σχέση. Δεν χρειάζεται να χάσεις και άλλον χρόνο από τη ζωή σου με έναν άντρα ο οποίος δεν σε κάνει να αισθάνεσαι... «πεταλούδες στο στομάχι» (ε,ναι)!

Εμπιστεύσουτο ένστικτό σου

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν πρέπει να σπαταλήσεις τον χρόνο σου με έναν άντρα; Ακούγοντας απλώς το ένστικτό σου. Πολλές φορές το ένστικτό μας μας «μιλά» και μας στέλνεις μηνύματα αλλά εμείς, αρνούμαστε να το ακούσουμε. Η διαίσθησή σου θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα νέα λάθη στον ερωτικό τομέα. Εμπιστεύσου τη, λοιπόν, και πες «όχι» στο τρίτο ραντεβού με τον τύπο που γνώρισες στο αγαπημένο σου στέκι. Αν κάτι δεν σου «κολλάει», τότε πιθανότατα δεν είναι αυτός που περιμένεις.

Έχε κατάνου πως η επικοινωνία είναι το «κλειδί»

Γνωρίζεις καλά πως η ουσιαστική επικοινωνία είναι ιδιαιτέρα σημαντική για κάθε σχέση της ζωής σου και όσο μεγαλώνεις το στοιχείο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Στα 30 σου, λοιπόν, πρέπει να είσαι σε θέση να μιλάς «ανοιχτά» και ειλικρινά στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Μίλησε για όσα σε ενοχλούν και κυρίως, μη διστάσεις να εκφράσεις την άποψή σου, ακόμη και αν έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα εκείνος πιστεύει. Αν σε κρίνει ή απορρίψει αμέσως τα λεγόμενά σου, θα καταλάβεις πως ενδεχομένως δεν είναι το σωστό άτομο για εσένα.

Να είσαι οεαυτός σου

Για το τέλος σου άφησα την καλύτερη συμβουλή και αυτή δεν είναι άλλη από το να είσαι ο εαυτός σου. Μην προσποιείσαι πως είσαι κάποια άλλη, κάποια που ίσως αρέσει στον άντρα που μόλις γνώρισες. Να έχεις αυτοπεποίθηση και να είσαι εσύ κάθε στιγμή. Το dating στα 30 δεν είναι εύκολο, είναι όμως πολύ πιο ουσιαστικό από ότι ήταν σε κάθε άλλη δεκαετία της ζωής σου.