Πώς θα μάθεις να δέχεσαι κομπλιμέντα

Πώς θα μάθεις να δέχεσαι κομπλιμέντα

Το «μυστικό» για να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις αμήχανες στιγμές!

Υποτίθεται ότι τα κομπλιμέντα πρέπει να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και να μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά στη θεωρία, γιατί στην πραγματικότητα αρκετές δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τα θετικά σχόλια, κοκκινίζουμε και ερχόμαστε σε αμηχανία. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά facts για τα κομπλιμέντα, αλλά και συμβουλές για να αντιδράσεις λιγότερο «περίεργα» την επόμενη φορά που κάποιος θα σου κάνει ένα θετικό σχόλιο.

Γιατί δεν μας αρέσουν τα κομπλιμέντα;

Μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς να απαντήσουμε στα θετικά σχόλια. Από μικρές έχουμε μάθει ότι πρέπει να είμαστε ταπεινές και να μην καυχιόμαστε διαρκώς για τα επιτεύγματά μας. Σύμφωνα με τους γονείς μας, όλα τα παραπάνω δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, και μας κάνουν λιγότερο συμπαθείς. Έτσι, δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε με χαρά τα κομπλιμέντα που μας κάνουν.

Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να αμφισβητήσουμε, να αποκρούσουμε και τελικά να απορρίψουμε τα καλά λόγια που μας λέει κάποιος, διότι παρατήρησε κάτι αξιέπαινο σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο υπονοούμε όμως πως δεν έχει ορθή κρίση ή δεν είναι ειλικρινής. Έτσι, είναι σαν να τον προσβάλουμε.

Είτε αποδεχθούμε, είτε απορρίψουμε ένα κομπλιμέντο, μπορεί να νιώθουμε εξίσου άβολα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, θεωρούμε ότι η αμηχανία είναι η πιο κοινωνικά αποδεκτή απάντηση σε ένα κομπλιμέντο, καθώς καμία από τις δύο παραπάνω λύσεις δεν μας φαίνεται σωστή.

Αισθανόμαστε ότι μας κρίνουν

Τα κομπλιμέντα εκφράζουν οικειότητα και υπονοούν ότι εκείνος που τα κάνει γνωρίζει τον αποδέκτη αρκετά καλά, για να σχολιάζει τις επιδόσεις του, το ντύσιμό του, ή οτιδήποτε άλλο. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μόνο τότε ένας έπαινος έχει νόημα και αξία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο παραλήπτης δεν ξέρει πώς να ανταποδώσει τα καλά λόγια και μπορεί να μην ξέρει πώς να διαχειριστεί την κατάσταση και πώς να αντιδράσει.

Ένα κομπλιμέντο μπορεί να μας κάνει να θεωρούμε πως εκείνος που το κάνει έχει υψηλές προσδοκίες από εμάς. Μπορεί μάλιστα να το απορρίπτουμε, γιατί δεν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του και στον χαρακτηρισμό που μας απέδωσε. Ακόμη, μπορεί να μας μπλοκάρει η υπενθύμιση ότι μας κρίνουν διαρκώς και ο φόβος ότι μπορεί να έχουμε μία λιγότερο καλή αξιολόγηση στο μέλλον. Όταν βρισκόμαστε στο επίκεντρο, η προσοχή που λαμβάνουμε μας κάνει ευάλωτους στην κριτική.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανόμαστε πολύ μπερδεμένες όταν ακούμε ένα κομπλιμέντο, καθώς αμφιβάλουμε για το αν είναι αληθινό και ειλικρινές. Συνήθως, κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι οποίοι τείνουν να νιώθουν εξαιρετικά άβολα όταν τους επαινούν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Experimental Social Psychology.

Πώς θα αποδεχθούμε ένα κομπλιμέντο;

Ακόμα όμως και αν ένα κομπλιμέντο μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με εκείνον που μας το έκανε. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε θα πρέπει να αναλύσει τα προσόντα μας και να εξηγήσει πώς έφτασε στο συμπέρασμα, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη αυτή την εμπειρία για εμάς.

Άλλη μία συνηθισμένη αντίδραση είναι να αντιμετωπίζουμε ένα κομπλιμέντο σαν μία «καυτή πατάτα» και να αρχίσουμε και εμείς τους επαίνους για τον συνομιλητή μας. Ούτε αυτό βέβαια είναι η καλύτερη λύση, καθώς αρνούμαστε τα θετικά συναισθήματα και κάνουμε το άλλο άτομο να αισθάνεται εξίσου περίεργα και άβολα.

Στο βιβλίο Happy Together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love That Lasts, αναφέρεται ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αποδεχτούμε, να το ενισχύσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Αρκεί να πούμε «ευχαριστώ», προκειμένου να το δείξουμε ότι εκτιμάμε τα καλά λόγια κάποιου. Στη συνέχεια, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, κάνοντας σχετικές ερωτήσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί η πράξη μας εκτιμήθηκε και να πράξουμε ανάλογα σε αντίστοιχες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να μάθουμε να μην προσβάλλουμε εκείνους που μας «χαρίζουν» κομπλιμέντα και να μην τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε την εσωτερική μας αναζήτηση, προκειμένου να ανακαλύψουμε γιατί αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και αισθανόμαστε άβολα κάθε φορά που κάποιος μας κάνει ένα κομπλιμέντο. Μπορεί κάποιες παρελθοντικές εμπειρίες να μας κάνουν να υποτιμάμε τον εαυτό μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουμε για εμάς και να αποδεχτούμε ότι είμαστε περισσότερο ικανές από όσο μπορεί να πιστεύουμε. Με τον καιρό θα μπορέσουμε να δούμε και εμείς τα «δυνατά» μας σημεία και να αφεθούμε στην ευχάριστη αίσθηση ενός κομπλιμέντου.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αμφιβάλεις για κάποιο κομπλιμέντο, απλά σκέψου ότι το αξίζεις!