Εργασιακό ghosting: Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσεις!

Εργασιακό ghosting: Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσεις!

Συμβουλές για να μη σε αγνοούν…  

Πατάς sent, το ευγενικό email σου αποστέλλεται, διαβάζεται και εσύ περιμένεις υπομονετικά μία απάντηση που δεν έρχεται ποτέ. Σε όλες έχει συμβεί… Ο πελάτης δεν σε πήρε ποτέ πίσω, δεν απάντησε στο μήνυμά σου, ακύρωσε ή δεν επιβεβαίωσε ποτέ την συνάντησή σας. Η επικοινωνία διακόπηκε «άγαρμπα» και εσύ έμεινες να αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά…

Το ghosting είναι όταν κάποιος συνάδελφός εξαφανίζεται ξαφνικά και σε αγνοεί παντελώς. Είναι δύσκολο να το αποφύγεις, για αυτό συγκεντρώσαμε μία λίστα με όλα όσα μπορείς να κάνεις προκειμένου να πάρεις την απάντηση που περιμένεις με ανυπομονησία!

Ο πολύ απασχολημένος ghoster

Πρόκειται για τον συνάδελφό που σε αγνοεί γιατί είναι πολύ απασχολημένος. Είναι λιγότερο ενοχλητικός από τους υπόλοιπους τύπους και αυτό γιατί έχει έναν καλό λόγο που το κάνει. Προφανώς, δεν είναι απασχολημένος κάθε λεπτό της ημέρας του, και αυτό ακριβώς το δεδομένο πρέπει να εκμεταλλευτείς προκειμένου να καταφέρεις να επικοινωνήσεις μαζί του. Αν σε αγνοεί ένας busy ghoster, δεν είσαι προτεραιότητα, άλλα βρίσκεσαι στο τέλος της λίστας με τις υποχρεώσεις του. Τα καλά νέα είναι ότι είσαι στη λίστα του, οπότε δεν θα μπορεί να σε αγνοεί για πολύ.


Η λύση

Ένας τρόπος για να αποφύγεις αυτή τη συμπεριφορά είναι να τον αντιμετωπίσεις, όπως θα αντιμετώπιζες οποιονδήποτε άλλον. Προσπάθησε να θέσεις ξεκάθαρα deadlines, ώστε να μπεις στη λίστα με τις προτεραιότητες και να έχεις άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματά σου. Εάν απαντήσουν μετά την προθεσμία, τότε το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι δικό σου.



via GIPHY

Ο ghoster που δεν μπορεί να πει «όχι»

Πρόκειται για τον συνάδελφό σου που λέει «ναι» σε όλα και σε διαβεβαιώνει πώς αυτό που ζήτησες θα πραγματοποιηθεί. Παρόλα αυτά, αγνοεί όλα σου τα email, γιατί φοβάται να σου εκφράσει αυτά που πραγματικά σκέφτεται για τις προτάσεις σου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ghoster δεν μπορεί να πει «όχι» ή καλύτερα δεν έχει το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να κάνει κάτι τέτοιο. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος ghoster. Πρόκειται για ανθρώπους που αισθάνονται άβολα να είναι εξαρχής ειλικρινείς. Προσπαθούν απλώς να είναι ευγενικοί με τον λάθος τρόπο.

Η λύση

Είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις, γιατί δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να σου πουν ανοιχτά ότι άλλαξαν γνώμη για κάτι που συζητήσατε. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι απλώς να μην ασχοληθείς περισσότερο με το θέμα. Μην το παίρνεις προσωπικά. Επέστρεψε με μία καλύτερη ιδέα ή πρόταση που δεν θα μπορούν να αρνηθούν!




via GIPHY

Ο αναποφάσιστος ghoster

Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, κυρίως σε όσους είναι νέοι στον χώρο. Αρχικά συμφωνούν με την πρότασή σου και ενθουσιάζονται, αλλά την επόμενη εβδομάδα έχουν αλλάξει γνώμη και δεν την θεωρούν και τόσο καλή ιδέα. Αυτός ο τύπος ghoster μπορεί να επικοινωνεί καλά μαζί σου, παρόλα αυτά μπορεί έχει δεύτερες σκέψεις για όσα συζητήσατε…

Η λύση

Προκειμένου να βοηθήσεις τον αναποφάσιστο ghoster να καταλήξει κάπου, πρέπει να τον πιέσεις με τον τρόπο σου. Είναι σημαντικό να δράσεις γρήγορα, πριν αλλάξει γνώμη. Προσπάθησε να ενισχύσεις τα επιχειρήματά σου και να προβάλεις να «πουλήσεις» σωστά τις ιδέες σου, έτσι ώστε να μην ακούσεις «όχι». Δοκίμασε να τον συναντήσεις, προκειμένου να τον πείσεις και να τον αντιμετωπίσεις face to face! Έτσι, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις!




via GIPHY

Ο κατά συρροή ghoster

Δεν μπορείς να του θυμώσεις γιατί είναι πολύ συμπαθητικός, παρά το γεγονός ότι αγνοεί τα email σου και ακυρώνει τις συναντήσεις σας. Θέλει να δουλέψει μαζί σου, ενθουσιάζεται με την επόμενη συνάντησή σας, αλλά τελικά την ακυρώνει μία ημέρα πριν! Το πιθανότερο είναι ότι όντως θέλει να σε συναντήσει, αλλά μάλλον όπως και στην περίπτωση του απασχολημένου ghoster, δεν αποτελείς προτεραιότητα…

Η λύση

Αφού, λοιπόν, δεν είσαι ψηλά στη λίστα του, προκειμένου να πετύχεις τον σκοπό σου, πρέπει να καταφέρεις να τον δεις από κοντά. Πρέπει να τον πείσεις με κάποιον τρόπο ότι είναι σημαντικό να βρεθείτε, ότι πρόκειται για κάτι υποχρεωτικό που δεν μπορεί να αποφύγει. Είναι απλό, κάνε την έρευνά σου, ακολούθησε μία συγκεκριμένη στρατηγική και τα κατάλληλα ψυχολογικά κόλπα που θα τον πείσουν!

Για παράδειγμα, μπορείς να επηρεάσεις την απάντησή του, απλώς προσφέροντας βοήθεια ή τις υπηρεσίες σου. Έτσι, θα τον κάνεις να νιώσει υποχρεωμένος να σου ξεπληρώσει την χάρη που έκανες. Όταν σε ευχαριστήσει για τη βοήθειά σου μπορείς να απαντήσεις κάτι όπως «Μην ανησυχείς, έτσι κάνουν οι συνάδελφοι»….




via GIPHY

Ο μόνιμος ghoster

Είναι ο χειρότερος τύπος, γιατί θα συνεχίσει να σε αγνοεί. Είναι μία «πόρτα» που παραμένει κλειστή, και όσο και αν χτυπάς δεν πρόκειται να ανοίξει. Γνωρίζει πολύ περισσότερα για εσένα από όσα μπορεί να πιστεύεις. Ίσως θεωρείς ότι δεν σου δίνει μία ευκαιρία, αλλά σου έδωσε την πρώτη φορά που διάβασε το mail σου. Από αυτό το πρώτο μήνυμα σε έκρινε και αποφάσισε ότι δεν του κάνεις. Θυμήσου ότι λαμβάνουμε πολλά mail καθημερινά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και όπως φαίνεται δυστυχώς είσαι απλώς μία ακόμη υποχρέωση για εκείνον…

Η λύση

Έχεις μόνο μία ευκαιρία να δράσεις. Θα κριθείς από το mail σου και εσύ και ολόκληρη η εταιρεία σου. Σε αυτό λοιπόν πρέπει να είσαι ξεκάθαρη και να εκφράσεις σύντομα και περιεκτικά όλα όσα θέλεις. Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και προσπάθησε να σκεφτείς πώς θα απαντούσες εσύ στο mail που στέλνεις.

Βάλε έναν «δυνατό» τίτλο που θα τραβήξει την προσοχή. Στη συνέχεια, μη διστάζεις να κάνεις bold λέξεις η φράσεις που είναι σημαντικές. Κάνε μία πρόταση που θα αξίζει τον χρόνο κάποιου. Αφιέρωσε χρόνο για να συνθέσεις το mail σου…




via GIPHY