Γιατί απαντάμε πάντα ότι είμαστε καλά;

Γιατί απαντάμε πάντα ότι είμαστε καλά;

Ακόμα και όταν δεν είμαστε….

Γιατί δεν μπορούμε ποτέ να αποφασίσουμε σε ποιο εστιατόριο θα πάμε; Γιατί πάμε δύο- δύο στο μπάνιο; Γιατί απαντάμε ότι είμαστε καλά ακόμα και όταν δεν είμαστε; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνήθειες και τις αντιδράσεις του γυναικείου φύλου. Μερικά από αυτά θα μείνουν για πάντα αναπάντητα…

Είμαστε καλά τελικά; Αρκετές φορές, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε και να κρύψουμε το γεγονός ότι ενοχλούμαστε από κάτι με αποτέλεσμα η αντίδρασή μας να «μαρτυράει» τα πραγματικά μας συναισθήματα. Τι σημαίνει λοιπόν το «είμαι καλά» και γιατί το λες ακόμα και όταν δεν το αισθάνεσαι;

Γιατί σε έχουν κάνει να πιστέψειςότι αντιδράς υπερβολικά

Συχνά, όταν εκφράζουμε έντονα τα συναισθήματά μας, μπορεί να μας χαρακτηρίσουν αρνητικά. Μας βάζουν την ταμπέλα της «τρελής» όταν προσπαθούμε να θέσουμε τα όριά μας και να εκφράσουμε τις σκέψεις μας. Δεν είσαι τρελή επειδή τον ρώτησες γιατί δεν έμεινε σπίτι του κολλητού του χωρίς να σε ενημερώσει, ούτε «πιεστική» επειδή παραπονέθηκες που διαρκώς κοιτούσε το τηλέφωνό του.

Συνεχώς μας λένε ότι αντιδράμε υπερβολικά, ενώ όλοι προσπαθούν να μας υποδείξουν πώς θα μετατραπούμε σε χαλαρά κορίτσια που ποτέ δεν συζητούν τα προβλήματά τους. Έχουμε μάθει λοιπόν να περιορίζουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες και να έχουμε χαμηλές προσδοκίες προκειμένου να μην μας χαρακτηρίζουν «υπερβολικές», «τρελές» και «πιεστικές» . Έτσι, αντί να εκφραζόμαστε προτιμάμε να απαντήσουμε απλώς «καλά»…

Γιατί δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα τι συμβαίνει

Μερικές φορές απλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε προλάβει να το σκεφτούμε και να το αναλύσουμε. Οι υποχρεώσεις, οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά δεν μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε χρόνο στην επίλυση των προσωπικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε. Όταν επιστρέφουμε κουρασμένες στο σπίτι δεν έχουμε τη δύναμη και την ενέργεια για να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από το πως θα χαλαρώσουμε στο κρεβάτι μας, διώχνοντας μακριά τις αρνητικές σκέψεις… Κάπως έτσι αργούμε να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα πραγματικά μας προβλήματα, να τα συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε…

Γιατί απλώς δεν έχεις τηνενέργεια να το κάνεις

Σίγουρα πρέπει να εκφράζουμε τα προβλήματά μας όταν αυτά προκύπτουν. Μερικά από αυτά όμως απλώς εξαφανίζονται ή ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστούν διά μαγείας… Οπότε όταν λέμε ότι είμαστε καλά, αρκετές φορές ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Μπορεί να μην έχουμε διάθεση να έρθουμε σε αντιπαράθεση. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να συζητήσουμε κάτι, όπως για παράδειγμα γιατί ο σύντροφός μας δεν έβαλε τα πιάτα στο πλυντήριο και απλώς τα άφησε στο τραπέζι. Δεν χρειάζεται πάντα να εξηγούμε τα αυτονόητα, καταναλώνοντας ενέργεια για να επαναλάβουμε τα ίδια, χωρίς αποτέλεσμα. Ένα «καλά» μπορεί να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη.

Γιατί έχεις ήδη συζητήσει το ζήτημα

Μπορεί να έχουμε αναλύσει χιλιάδες φορές σε κάποιον το πρόβλημά μας, να του έχουμε ζητήσει επανειλημμένως βοήθεια και να έχουμε εκφράσει όλα όσα σκεφτόμαστε σχετικά με κάποιο θέμα. Παρόλα αυτά εκείνος μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και να μην είναι διατεθειμένος να σταθεί στο πλευρό μας και να μας στηρίξει. Τότε, επέρχεται η κούραση και απλώς τα παρατάμε. Είναι λογικό να μην θέλουμε να εξηγήσουμε για μία ακόμη φορά τα ίδια σε κάποιον που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Απλά αποδεχόμαστε την κατάσταση και προχωράμε παρακάτω.

Γιατί ο συνομιλητής σου είναι κακός ακροατής

Μπορεί ο φίλος σου να είναι πολύ απορροφημένος από τα δικά του προβλήματα. Είναι εκεί και κάνει πως ακούει αλλά στην πραγματικότητα το μυαλό του ταξιδεύει κάπου αλλού γιατί δεν αντέχει να ακούσει για μία ακόμη φορά για τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Βαριέται, δεν ξέρει τι να πει και απλώς κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Μπορεί επίσης να σε πιέζει να ακολουθήσεις πιστά τις συμβουλές του χωρίς να προσέχει τι πραγματικά λες, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ότι δεν σε καταλαβαίνει στον εν λόγω τομέα. Κάπως έτσι θα πιάσεις τον εαυτό σου να υποστηρίζει ότι όλα πάνε μια χαρά, όταν στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τίποτα δενπάει στραβά...

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φίλοι μας μπορεί να νομίζουν ότι είμαστε θυμωμένες. Αυτό δείχνει ότι νοιάζονται για εμάς και ότι θέλουν να ξέρουν ότι είμαστε χαρούμενες. Παρόλα αυτά, μερικές φορές απλώς μπορεί να μην έχουμε όρεξη για κουβέντα ενώ στην πραγματικότητα είμαστε μια χαρά.