Πώς άλλαξε η ζωή μας όταν αρχίσαμε να ξυπνάμε νωρίς κάθε μέρα

Πώς άλλαξε η ζωή μας όταν αρχίσαμε να ξυπνάμε νωρίς κάθε μέρα

Τρεις συντάκτριες αποκαλύπτουν όσα άλλαξαν στη ζωή τους

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Η αλήθεια είναι, όμως, πως αν δεν είσαι το κορίτσι που λατρεύει το πρωινό ξύπνημα, τότε πώς μπορείς να δεις - και να προλάβεις - όλα τα καλά;

Όλες είχαμε φίλους που ξυπνούσαν κάθε μέρα από τα χαράματα για να κάνουν την «τρέλα» τους και ναι, ανήκαμε και εμείς σε εκείνους που τους αποκαλούσαμε τρελούς. Διότι γιατί να ξυπνήσει κάποιος από τις 5 το πρωί για να πάει στην παραλία και να τραβήξει την «τέλεια φωτογραφία» ή να φάει με το πάσο του το «πιο υγιεινό πρωινό»;

Κάπως έτσι, τα χρόνια πέρασαν με εμάς να δίνουμε κάθε μέρα «μάχες» με τα ξυπνητήρια και να γκρινιάζουμε που έπρεπε να πάμε στο γραφείο από τις 10. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που διαβάσαμε ένα άρθρο αναφορικά με το πόσα πολλά χάνουμε όταν ΔΕΝ ξυπνάμε νωρίς. «Λέτε να το δοκιμάσουμε;», ρώτησα τη Σοφία και την Κατερίνα. «Μην το σκέφτεσαι καν», μου απάντησαν εκείνες με μια φωνή, μέχρι που αποφάσισα να κάνω την αρχή και τις… παρέσυρα. Τις προκάλεσα και εκείνες δέχτηκαν την πρόκληση. Πλέον, λοιπόν, κλείνουμε αισίως τους τρεις μήνες πρωινού ξυπνήματος και πλέον μπορούμε με περηφάνεια να δηλώσουμε πως είμαστε τα… early birds που πάντα ονειρευόμασταν να γίνουμε (και ας μην το παραδεχόμασταν).

Κάθε πρωίξυπνώ για να το βάλω στα πόδια

«Είσαι τρελή; Πού πηγαίνεις τέτοια ώρα; Θα πέσεις κάτω». Αυτά ήταν τα λόγια της μητέρας μου την πρώτη φορά - στη ζωή της - που με είδε να ξυπνώ από τις 6 το πρωί και να φοράω τα αθλητικά μου. Πίστευα πως δεν θα με άκουγε αλλά ο θόρυβος από τα παγάκια που έπεφταν στο ποτήρι με τον Nescafé frappé μου την ξύπνησε. «Ατυχία», σκέφτηκα διότι ήξερα τι θα άκουγα από μια μαμά που το μόνο που θέλει (από τη μέρα που γεννήθηκα) είναι να με βλέπει να τρώω από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν σταματά να δηλώνει πως θα γίνω πιο όμορφη μόνο αν πάρω «τρία τέσσερα κιλάκια παραπάνω».

Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισα να μην την αφήσω να με επηρεάσει. Πήρα τους δρόμους από τις 6.30 το πρωί και μέσα σε ένα τέταρτο, είχα φτάσει στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και απολάμβανα την πρωινή δροσιά και τη θέα της Ακρόπολης. Μέχρι εκείνη την ημέρα, είχα δει τη γοητεία της πρωινής Αθήνας μόνο όταν επέστρεφα από νυχτερινή διασκέδαση στα αγαπημένα μπαράκια του κέντρου. Έκανα μια στάση για να χαρώ τη σιωπή και στη συνέχεια συνέχισα να τρέχω στο κέντρο της πόλης που την ώρα εκείνη ξυπνούσε σιγά και νωχελικά.

Στην αρχή ήμουν μόνη. Μέσα σε λίγες ημέρες, όμως, βρήκα και άλλους τρελούς. Τους βλέπω κάθε μέρα να τρέχουν «από τα χαράματα» - όπως εγώ - και μπορεί να ανταλλάσσουμε μόνο ένα βλέμμα και ένα σιγανό «καλημέρα», όμως, νιώθουμε πως πέρα από τη λέξη αυτή, μας ενώνει κάτι πιο έντονο: Ξέρουμε πόσο απολαυστικά ξεκινά ο κόσμος κάθε πρωί όταν όλοι κοιμούνται και πατούν με μανία το snooze. Συνεχίζω, λοιπόν, να τρέχω το πρωί διότι με κάνει να αισθάνομαι όμορφα και να νιώθω τι σημαίνει να ζει - και να απολαμβάνει - κάποιος πραγματικά το τώρα.

Κάθε πρωίσηκώνομαι για την πιο τρυφερή μουσούδα

Η Φρουφρού είναι 7 ετών. Η Φρουφρού κι εγώ είμαστε κολλητές. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι περνάω καλύτερα όταν πίνω στο σπίτι καφέ με το μικρό λευκό σκυλάκι μου, παρά όταν βρίσκομαι με τις φίλες μου για ποτό. Έχει την πιο τρυφερή μουσούδα του κόσμου όλου. Τα πιο εκφραστικά μάτια. Την πιο πηγαία χαρά (και κουνιστή ουρά).

Κοιμόμαστε αγκαλιά κάθε βράδυ, έτσι όλα αυτά τα χρόνια το πρωί, όταν το ξυπνητήρι χτυπούσε, εκείνη πηδούσε από το κρεβάτι και έτρεχε με φόρα στις σκάλες για να φτάσει στην εξώπορτα. Γάβγιζε, χοροπηδούσε, ήταν καθημερινά σε μία έξαλλη κατάσταση. «Γρήγορα Φρουφρού, μόνο 5 λεπτά έχουμε!» φώναζα εγώ και την έβγαζα μία βόλτα - αστραπή πριν φύγω γεμάτη τύψεις για το γραφείο.

Εδώ και δύο μήνες περνάμε την ωραιότερη περίοδό μας. Το ξυπνητήρι χτυπά πλέον δύο ώρες νωρίτερα. Φοράω αθλητικά, παίρνω τη Φρουφρού και ξεκινάμε τη βόλτα μας. Με έναν Nescafé frappé στο χέρι φυσικά. Στάση στο φούρνο για ζεστό κουλούρι. Η μικρή μου αμαζόνα κατ’ εικόνα του Ιντεφίξ περπατά με άλλον αέρα, λες και καμαρώνει: «Κοιτάξτε, η μαμά μου με βγάζει μία ώρα βόλτα», αυτό θα φώναζε αν μπορούσε. Και ειλικρινά, μετανιώνω για όλα αυτά τα χρόνια, για όλες αυτές τις πρωινές ώρες που οι δυο μας χάσαμε. Δεν πειράζει, όμως γιατί πλέον κάθε μέρα ο κόσμος ξεκινά απολαυστικά. Με τη Φρουφρού και τον Nescafé frappé μου.

Κάθε πρωίξυπνώ για να απολαύσω την ηρεμία

Βήματα στις μύτες των ποδιών, χέρια που ψάχνουν τους διακόπτες στους τοίχους και πόρτες που κλείνουν όσο πιο αθόρυβα γίνεται. Μόνο αν έχεις ξυπνήσει «στα σκοτάδια» ξέρεις τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις προκειμένου να μην ξυπνήσεις τους υπόλοιπους που κοιμούνται…

Με απόλυτη προσοχή και ακρίβεια μπορείς να φτάσεις μέχρι το σαλόνι, χωρίς να ξυπνήσεις κανέναν και να το μετατρέψεις στο καταφύγιό σου. Εκεί, θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις την απόλυτη ησυχία που επικρατεί. Μπορείς να διαβάσεις το αγαπημένο σου site, να απολαύσεις το πρωινό σου, να δεις ένα inspirational video στο youtube, να δοκιμάσεις να κάνεις yoga ή meditation…

Για εμένα, το βασικό όταν ακολούθησα την πρόκληση της Ειρήνης ήταν ότι κατάφερα να καταπολεμήσω το άγχος μου. Μία ώρα αρκούσε για να προετοιμάσω την ημέρα μου, να οργανωθώ και να καταγράψω τις υποχρεώσεις μου. Χωρίς άγχος, με μοναδική συντροφιά τον frappé μου μπορούσα να ξεκινήσω λίγο πιο χαλαρά το πρωινό μου.

Γιατί κανείς δεν μου αποσπούσε την προσοχή και με «καθαρό» μυαλό μπορούσα να συγκεντρωθώ απόλυτα και να έχω λίγο χρόνο αποκλειστικά για εμένα. Κάπως έτσι αυτή η ώρα καθιερώθηκε και έγινε η καλύτερη στιγμή της ημέρας μου.

Πώς θα αρχίσεις να ξυπνάς και εσύ πιο νωρίς

Τι και αν οι φίλες μας λένε τρελές; Τι και αν λέμε πλέον μερικά «όχι» στις προτάσεις της παρέας για after work drinks; Το να γίνεις early bird είναι κάτι παραπάνω από μια απλή επιλογή, είναι ένας τρόπος ζωής που θα σου δείξει πώς μπορείς να απολαμβάνεις κάθε μέρα τον κόσμο στο φουλ. Άρχισε να ξυπνάς λίγο πιο νωρίς κάθε μέρα και θα καταλάβεις ότι πλέον σηκωνόμαστε από τα κρεβάτια μας από τα χαράματα, όχι γιατί πρέπει αλλά διότι το θέλουμε.

Και όχι, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Μπορείς να ξυπνάς νωρίς κάθε πρωί και οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν. Το πρώτο βήμα είναι να «εκπαιδεύσεις» ουσιαστικά τον εαυτό σου. Άρχισε να ρυθμίζεις το ξυπνητήρι λίγο και πιο νωρίς κάθε μέρα. Φρόντισε, επίσης, να μην κοιμάσαι αργά. Για να συνηθίσεις, καλό είναι να κάνεις σταδιακά και αυτή τη μετάβαση. Το σίγουρο είναι πως αν πέφτεις στο κρεβάτι από τις 10 το βράδυ, μέχρι τις 6 το πρωί θα έχεις σηκωθεί άνετη και θα απολαμβάνεις τον Nescafé frappé σου. Τέλος, φρόντισε να υπάρχει κάτι που θα περιμένεις με ενθουσιασμό κάθε πρωί. Εμείς βρήκαμε τις δικές μας πρωινές «τρέλες». Εσύ;