Πέντε ταινίες που περιμένουμε από το Toronto International Film Festival 2018

Πέντε ταινίες που περιμένουμε από το Toronto International Film Festival 2018

Με την έναρξη του Toronto International Film Festival στις 6 Σεπτεμβρίου, διαλέξαμε πέντε ταινίες τις οποίες περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία.

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν ήδη να μας αποδείξουν πως το Toronto International Film Festival (TIFF) είναι εκείνο που ορίζει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σεζόν αλλά και των βραβείων Oscar. Το καναδέζικο φεστιβάλ που μοιάζει να ξεχνάς συχνά, έχει καταφέρει να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το φεστιβάλ της Βενετίας. Πράγμα που σημαίνει πως όχι απλά έχει εδραιώσει τη θέση του στο χώρο, αλλά μας κάνει να το περιμένουμε όλο τον Αύγουστο. Εξάλλου, από που ήρθε νομίζεις το «Three Billboards Outside Ebbing Missouri», το «The Shape Of Water», το «I, Tonya», το «Moonlight» και το «La La Land» για να φτάσουν να θεωρούνται οι πολυβραβευμένες επιτυχίες που είναι;

Φέτος, λοιπόν, με την ανακοίνωση των πρώτων προβολών του TIFF, ξεχωρίσαμε πέντε ταινίες για τις οποίες δεν βλέπουμε την ώρα να έρθουν προς το μέρος μας. Ανάμεσα σε αυτές τις παραγωγές, βρίσκεται μια ταινία του Barry Jenkins (μετά την επιτυχία που γνώρισε με το «Moonlight»), αλλά και του Steve McQueen, τέσσερα χρόνια μετά το οσκαρικό «12 Χρόνια Σκλάβος». Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις το δικό μας «Top 5» στο οποίο θα σε μυήσει με μεγάλη επιτυχία το TIFF από τις 6 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

If Beale Street CouldTalk, Barry Jenkins

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Moonlight», Barry Jenkins, είναι μια ιστορία αγάπης στο Harlem της Νέας Υόρκης. Στην περιοχή όπου οι έγχρωμοι ζούσαν στο περιθώριο της Χρυσής Εποχής του Μεγάλου Μήλου, ο James Baldwin έγραψε ένα βιβλίο για μια πανέμορφη ιστορία αγάπης πίσω στο 1970. Το 2018, ο Barry Jenkins αποφάσισε να επιστρέψει με την αφήγησή της μέσα από τη μεγάλη οθόνη.

Το νέο δράμα με τίτλο «If Beale Street Could Talk», μοιάζει να είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σεζόν και αυτό μοιάζει να το καταλάβαμε μέσα από ένα και μόνο teaser του. Σε αυτό το δίλεπτο βίντεο, ένας εν δυνάμει πατέρας κατηγορείται ψευδώς για βιασμό και μπαίνει στη φυλακή, ενώ ο Jenkins με τη σειρά του βρίσκει αφορμή για κοινωνικά σχόλια της εποχής, της φυλής αλλά και μιας Αμερικής που προσπαθεί να αλλάξει. Ως προσόν λειτουργεί και η επιλογή του να πρωταγωνιστήσουν δύο άγνωστοι σε εμάς αλλά πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί, οι Kiki Layne και Stephan James.

Vox Lux, Brady Corbet

Η Natalie Portman επιστρέφει σε μια ακόμα σκηνή ως μια γενναία νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να πετύχει στον χώρο της μουσικής, έχοντας ένα έντονο παρελθόν εφηβείας πίσω στο 1999 που δεν μοιάζει να την αφήνει να ηρεμήσει. Έχοντας πια τη δική της έφηβη κόρη στα 31 της (Raffey Cassidy), αλλά και έναν manager που θέλει όσο τίποτα την επιτυχία της στον χώρο της pop, ό,τι κι αν κοστίσει αυτό (Jude Law), η Celeste μοιάζει να πέφτει μόνο σε… τοίχους. Μετά το «Funny Games» ο Brady Corbet επιστρέφει πίσω από την κάμερα σε μια σύγχρονη τραγωδία, τις καταστάσεις που έκαναν τη ζωή της Celeste να πάρει αυτή τη μορφή.

Το «Vox Lux» όμως, δεν είναι μια εύκολη ταινία για την ενηλικίωση και τα προβλήματα που έχουν τα κορίτσια σήμερα με το που θεωρούνται μεμονωμένο μέρος ενός συνόλου. Η ιστορία του Brady Corbet, σχολιάζει τις αλλαγές στον χαρακτήρα κάθε έφηβου, τα κοινά χαρακτηριστικά του με τους υπόλοιπους συνομήλικους, καθώς και τον τρόπο που όλα αυτά δημιουργούν μια γενιά ολόκληρη.

The Sisters Brothers, Jaques Audiard

Ένας από τους πιο ταλαντούχους Γάλλους παραγωγούς κάνει το ντεμπούτο στον αγγλόφωνο κινηματογράφο του στο φετινό TIFF και το αποτέλεσμα μοιάζει εξαιρετικό παρά το είδος του. Πόσες πιθανότητες είχε ο Jacques Audiard να κάνει ένα Western αριστούργημα; Από ό,τι φαίνεται πολλές! Μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed και Carole Kane κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ και ήδη είμαστε πάρα πολύ περίεργες να δούμε το αποτέλεσμα, καθώς ήδη από το trailer της, η ταινία «The Sisters Brothers» φαίνεται πολύ ιδιαίτερη.

Η υπόθεση της ταινίας θέλει τα δύο αδέρφια και πληρωμένους δολοφόνους Eli και Charlie Sisters, να ψάχνουν εκείνο τον άνθρωπο που έκλεψε από τον πατέρα τους, ώστε να τον σκοτώσουν. Η πραγματική μαγεία της ταινίας βέβαια, κρύβεται ακριβώς στη μέση. Σε όλα τα απίστευτα γεγονότα που συμβαίνουν στους πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια του μεγάλου αυτού ταξιδιού. Έτσι, με τη φαντασία και την προϊστορία του Audiard να έχει κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα το 2015 για το Dheepan, αλλά και το μουσικό ταλέντο του Alexander Desplat, οι πιθανότητες να μείνουμε δυσαρεστημένοι από το «The Sisters Brothers» είναι ελάχιστες!

Beautiful Boy, Felix van Groeningen

Ο υποψήφιος για Oscar Timothée Chalamet επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως το παιδί που ανησυχεί κάθε γονιό του πλανήτη. Η ταινία «Beautiful Boy» είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία (που έγινε βιβλίο) του πατέρα και γιου, David και Nic Sheff, και σε βοηθά να δεις και τις δύο όψεις του νομίσματος. Ο Felix van Groeningen εξάλλου, είναι γνωστός για την ένταση που χρησιμοποιεί στις ταινίες του αλλά και για την τέλεια ισορροπία μεταξύ ποίησης και ρεαλισμού.

Η υπόθεση της παραπάνω ταινίας, ασχολείται με την πορεία ενός νεαρού άνδρα (Timothée Chalamet) ο οποίος έχει εθιστεί στα ναρκωτικά και τη σχέση που έχει με τους γονείς του που μοιάζει να έχουν κάνει τα πάντα σωστά στην οικογένειά τους. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο Nic, ο αγαπημένος πρωτότοκος γιος του David (Steve Carell), εθίζεται στην αμφεταμίνη, ο πατέρας του δεν μπορεί να το πιστέψει, αλλά ούτε και να το δεχτεί. Για αυτό τον λόγο κάνει και τα πάντα για να φέρει πίσω τον παλιό καλό εαυτό του Nic. Κι όπως κάθε γονιός, έτσι κι αυτός με τη σειρά του, ρίσκαρε όλη του τη ζωή για να είναι καλά το παιδί του. Το «Beautiful Boy» βέβαια, δεν είναι μια ταινία που «κρύβεται» από την πραγματικότητα ενός εθισμού, αλλά σου δίνει ελπίδα, αγάπη και λίγη ζωή ακόμη. Όσο δύσκολα κι αν περνάς.

Widows, Steve McQueen

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία του Steve McQueen που κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας, «12 Χρόνια Σκλάβος», έρχεται να μας κινήσει την περιέργεια με το «Widows». Σε αυτό το θρίλερ δράσης, πρωταγωνιστούν οι Viola Davis, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez, και Cynthia Erivo, οι οποίες υποδύονται τέσσερις γυναίκες που τις ενώνει το πένθος της απώλειας των «μαφιόζων» συζύγων τους.

Εκείνο που μοιάζει όμως, να μας τραβάει την προσοχή δεν είναι τόσο το πρωτότυπο σενάριο της ταινίας του McQueen, αλλά το μήνυμα που θέλει να περάσει για τις δυσκολίες που βρίσκουν μπροστά τους οι χήρες όταν αναλαμβάνουν τα χρέη που άφησαν πίσω τους οι σύζυγοί τους, ώστε να χτίσουν ένα εντελώς δικό τους μέλλον.