Νύχτες Πρεμιέρας: Τα highlights από την 24η διοργάνωση

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα highlights από την 24η διοργάνωση

Όλα όσα είδαμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Όπως κάθε Σεπτέμβρη, έτσι και φέτος, υποδεχτήκαμε το Φθινόπωρο με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Οι Νύχτες Πρεμιέρας επέστρεψαν με ένα πλούσιο πρόγραμμα, γεμάτο εντυπωσιακές προβολές, ιδιαίτερους καλεσμένους, νέους δημιουργούς, πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες και φυσικά… ξέφρενα πάρτι!

Από τις 19 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, το κέντρο της πόλης γέμισε με κόσμο που πηγαινοέρχονταν από τον έναν κινηματογράφο στον άλλον για να προλάβει όσες περισσότερες ταινίες μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα απόγευμα. Οι σκοτεινές αίθουσες στο Άστορ, τον Δαναό, το Ιντεάλ, το Odeon Όπερα έγιναν σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους, που είχαν μία νέα αφορμή για να βγαίνουν κάθε βράδυ: Τη μαγεία του κινηματογράφου.

Μετά τις προβολές, οι συζητήσεις έπαιρναν «φωτιά», με τους σινεφίλ να συμφωνούν και να διαφωνούν για τις αγαπημένες τους ταινίες και την κουβέντα να συνεχίζεται στο ποτό στα μπαρ του κέντρου. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις Νύχτες Πρεμιέρας, που πρααγματοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV, είδαμε πολυαναμενώμενες ταινίες όπως το «Τhunder Road», το «Wild Life» και το «Climax».

Ποιες ταινίες ξεχώρισαν φέτος;

Φέτος λοιπόν, το φεστιβάλ μας παρέσυρε για μία ακόμη φορά στον αισθησιακό κόσμο του Γκασπάρ Νοέ. Μετά το «Μη Αναστρέψιμος» και το «Enter the Void» και το «Love», ο Γάλλος σκηνοθέτης κατάφερε να σοκάρει το κοινό για μία ακόμη φορά. Η νέα του τολμηρή δημιουργία με τίτλο «Climax» ήταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες που προβλήθηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Παράλληλα, το φεστιβάλ μας σύστησε σε μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του πολωνικού κινηματογράφου. Με κλασικά έργα εμβληματικών σκηνοθετών, όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Αντρέι Βάιντα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη μεγάλη οθόνη για μία ακόμη φορά σπουδαία έργα όπως «Μαχαίρι στο νερό» και το «Στάχτες και Διαμάντια».

Εξίσου «δυνατά» ήταν και τα ντοκιμαντέρ του προγράμματος, που μας εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας μερικά από τα μεγαλύτερα «Icons». Το παγκόσμιο σύμβολο του πανκ κινήματος των '70s, Βίβιαν Γουέστγουντ και το enfant terrible και επαναστάτης της σύγχρονης μόδας, Αλεξάντερ ΜακΚουίν, ήταν μόνο δύο από τις χαρακτηριστικές προσωπικότητες που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Φυσικά, οι μουσικές ταινίες που κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους καλεσμένους δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα. Η καθηλωτική ιστορία της δημοφιλούς M.I.A. από τον πόλεμο στη Σρι Λάνκα και την μετανάστευση στο Λονδίνο, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις , ενώ το Studio 54 μας ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη του '70!
Στην Αθήνα, οι ταινίες «Οι Κληρονόμοι» , «Ληστεία στο Μουσείο», «Στους Διαδρόμους» και «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» ήταν οι μεγάλοι νικητές του φεστιβάλ, που κατάφεραν να αποσπάσουν βραβεία. Μπορεί να μην καταφέραμε να τις παρακολουθήσουμε όλες, όμως παρακάτω συγκεντρώσαμε τις τρεις δικές μας αγαπημένες! Ποιες ταινίες ξεχώρισαν φέτος;

Studio 54

Ήταν η ταινία που κατάφερε να μας μεταφέρει στη μοναδική ατμόσφαιρα του θρυλικότερου κλαμπ στα χρονικά της ποπ κουλτούρας. Μας ταξίδεψε στην λαμπερή Νέα Υόρκη του '70 και μας παρέσυρε στον τρόπο που διασκέδαζαν μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. A-list celebrities όπως ο Andy Warhol, ο Mick Jacker, ο Michael Jackson, η Tina Turner, η Brooke Shields, ο Calvin Klein και ο Woody Allen έχουν περάσει τις πόρτες του κλαμπ που κατάφερε να μείνει στην ιστορία. Χόρεψαν, φλέρταραν, έκαναν καταχρήσεις και παρεκτράπηκαν…

Οι αξέχαστες στιγμές τους επανήλθαν στο προσκήνιο μέσα αυτό το πολύ προσεγμένο ντοκιμαντέρ, που μας μύησε σε έναν πιο συναρπαστικό κόσμο γεμάτο μουσική και σκάνδαλα. Μέσα από την αφήγηση του ιδιοκτήτη του Studio 54, ανακαλύψαμε τα «μυστικά» του και μάθαμε για τον «περιβόητο ναό της seventies ηδονής», που έχει συνδεθεί με το τρίπτυχο σεξ, ναρκωτικά και ντίσκο. Από το ξεκίνημα του κλαμπ και την ταχύτατη άνοδό του, μέχρι την ιλιγγιώδη πτώση του, μαθαίνουμε τα πάντα για τον μοναδικό αυτόν χώρο που έχει συνδεθεί με τις πιο ξέφρενες νύχτες στη Νέα Υόρκη.


Wild Life

Η ιστορία αφορά στη ζωή ενός εφήβου στη Μοντάνα των '60s, ο οποίος αναστατώνεται όταν βλέπει τον ευτυχισμένο γάμο των γονιών του να καταρρέει. Δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την κατάσταση και τα νέα δεδομένα, όμως καταφέρνει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Κάπως έτσι, στη μεγάλη οθόνη βλέπουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ενηλικίωσης, η οποία παράλληλα αποτελεί ένα σχόλιο για την πλασματική εικόνα που υπάρχει σχετικά με την αμερικανική οικογένεια.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνοθετικό Ντεμπούτο του Πολ Ντάνο κατάφερε να μας συγκινήσει μέσα από «δυνατές» σκηνές, που μπορεί να μην είναι γεμάτες δράση, αλλά «ξεχειλίζουν» από συναίσθημα. Παράλληλα, οι καθηλωτικές ερμηνείες του Τζέικ Τζίλενχαλ και της Κάρεϊ Μάλιγκαν, που αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της ταινίας.


Westwood: PunkIcon Activist

Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να αφηγηθεί καλύτερα τη ζωή της Βίβιεν Γουέστγουντ από την ίδια; Η πρωτοπόρος Βρετανίδα σχεδιάστρια εντυπωσιάζει όχι μόνο με τα εκκεντρικά της ρούχα, αλλά και με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της.

Στο πολύ ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ, μας μαθαίνει μέσα από τη δική της ιστορία να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να μην το βάζουμε κάτω. Μας εμπνέει αλλά και μας ευαισθητοποιεί. Μέσα από τη δράση της, μας παρακινεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της και να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αφού μας πάει πίσω στον χρόνο, στην εποχή που με τον τότε σύντροφό της και μάνατζερ των Σεξ Πίστολς, Μάλκολμ ΜακΛάρεν, έκανε την seventies πανκ παγκοσμίως γνωστή μέσα από τις κολεξιόν της, μας μεταφέρει στο σήμερα. Ακόμα, καθορίζει τη μόδα, κάνει όμως πολλά περισσότερα. Η ακούραστη ακτιβίστρια κάνει τη δική της «επανάσταση» καθημερινά μέσα από τον τρόπο ζωής της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.


Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες που προβλήθηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας μπορείς να βρεις εδώ!