Πώς θα κάνεις το όνειρο για μία ζωή στο εξωτερικό πραγματικότητα;

Πώς θα κάνεις το όνειρο για μία ζωή στο εξωτερικό πραγματικότητα;

Άρον το back pack σου φίλη μου και περιπάτει...

Από μικρή έβλεπες ντοκιμαντέρ για πόλεις στα βάθη του κόσμου και ονειρευόσουν μία ζωή μακριά από εδώ. Άκουγες με αμείωτο ενδιαφέρον τις αφηγήσεις ανθρώπων που βρήκαν το θάρρος, φόρτωσαν ένα back pack στην πλάτη και προχώρησαν σε αυτό το μικρό βήμα που έφερε τεράστιες αλλαγές στη ζωή τους. Αν ακούς «εξωτερικό» και είσαι έτοιμη να αρχίσεις να φτιάχνεις βαλίτσα, κάνε λιγάκι ακόμη υπομονή. Παρακάτω έχουμε καταγράψει για σένα τέσσερις τρόπους, για να μας κουνήσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μαντήλι από την πύλη αναχωρήσεων του Ελ. Βενιζέλος και να φέρεις ακόμη πιο κοντά το μακρινό παιδικό σου όνειρο.

Είσαι ακόμη φοιτήτρια;

Το Πρόγραμμα Erasmus που ακούς να συζητάνε στους διαδρόμους της σχολής δεν είναι «διακοπές», δεν είναι ένα ακόμη ταξίδι, είναι μία… δεύτερη ζωή. Χωρίς υπερβολές είναι η πιο life changing φοιτητική εμπειρία που μπορείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου. Πιο συγκεκριμένα, σου δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθείς για ένα ή δύο εξάμηνα σε κάποιο Ίδρυμα του εξωτερικού που συνεργάζεται με το Τμήμα που φοιτάς και με πλήρη αναγνώριση του διαστήματος που παρακολούθησες. Όλα αυτά, ενώ σου χορηγείται ένα μέρος των εξόδων όπως αυτό της διαμονής.

Με άλλα λόγια, βρίσκεις αντιστοιχίες των μαθημάτων σου με μαθήματα που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα του εξωτερικού που σε ενδιαφέρει και αντί να τα παρακολουθήσεις εδώ, τα παρακολουθείς εκεί.

Αν έχεις τα μάτια σου και τη διάθεση σου ανοιχτά, το Erasmus θα γίνει για σένα πολλά περισσότερα από ένα πρόγραμμα μετακίνησης Ευρωπαίων φοιτητών. Θα γνωρίσεις τους πιο υπέροχους, παράξενους, ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Θα ανοίξεις μαζί τους συζητήσεις στα Αγγλικά, Γαλλικά, στη... γλώσσα του σώματος και μέσα από αυτές τις συζητήσεις, θα ανοίξει και το δικό σου μυαλό σαν αλεξίπτωτο!

Ίσως σε κάποιους φανεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά εγώ οφείλω να το αναφέρω. Πολλούς από τους Έλληνες που γνώρισα στην εξάμηνη διαμονή μου στη Λιλ, Βόρεια της Γαλλίας, ήταν άτομα που όπως και εγώ ξεκίνησαν έχοντας ένα εξάμηνο πλάνο στις «βαλίτσες» τους. Όταν τους συνάντησα εγώ βέβαια, άλλοι έκλειναν δύο και άλλοι τέσσερα χρόνια. Με άλλα λόγια, το Erasmus είναι ένα τρένο που αν περνάει από την πόλη που σπουδάζεις αξίζει να επιβιβαστείς. Δεν ξέρεις ποτέ πού μπορεί να σε βγάλει, ούτε καν αν θα υπάρχει γυρισμός. Όταν θα έχεις κάνει πια το πρώτο βήμα, όλα είναι πιθανά!

Συνέχισε τις σπουδές σου στο εξωτερικό.

Όλο και περισσότεροι φίλοι, μόλις ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών τους, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις μετέπειτα Μεταπτυχιακές τους σπουδές, σε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές χώρες παρέχουν προγράμματα Μεταπτυχιακών σπουδών δωρεάν. Μερικές που μου έρχονται γρήγορα στο μυαλό είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Επιπλέον η εξειδίκευση που μπορεί να θέλουν να πάρουν ή η έρευνα που θέλουν να πραγματοποιήσουν δεν έχει τις υποδομές να στηριχτεί στην Ελλάδα ή δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να καλύπτει αυτό το πεδίο. Αναζητώντας την τύχη των σπουδών τους στο εξωτερικό, συγχρόνως μπαίνουν σε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, μεταμορφώνονται σε πολίτες του κόσμου που έχουν να διηγηθούν απίστευτες ιστορίες από το σεργιάνι τους στα σοκάκια της Ευρώπης.

Αν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου σε προπτυχιακό επίπεδο και «τρώγεσαι» με τις σκέψεις ρωτώντας τον εαυτό σου ξανά και ξανά: «Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό;», σου απαντάμε: «Γιατί όχι φίλη μου;».

Κάνε εκεί το ξεκίνημα ή τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα

Ναι, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Ξεπερνώντας όμως τις αρχικές πρακτικές δυσκολίες, θα βγεις ακόμη πιο δυνατή και υπεύθυνη, ανοίγοντας συγχρόνως ένα μεγάλο φάσμα πιθανοτήτων για τον εαυτό και το μέλλον σου, σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα είχες αν ήσουν ένας εργαζόμενος στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα του σήμερα. Για αρχή, ξεκίνα να εργάζεσαι κάπου εδώ, μέχρι να συγκεντρώσεις τις οικονομίες για τα πρώτα σου έξοδα και το ίδιο διάστημα, αναζήτα στο Internet αγγελίες για εργασία στην Ευρώπη. Με ένα πολύ πρόχειρο γκουγκλάρισμα θα δεις πως οι σελίδες είναι πολλές και οι επιλογές ακόμη περισσότερες.

Όσες φορές νιώθω ότι η τύχη δεν είναι με το μέρος μου, θυμάμαι πάντα την ιστορία της φίλης μου της Αλίκης. Ένα μεσημέρι, κάπου μέσα Καλοκαιριού, δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει και συμπλήρωσε «για πλάκα» (δεν κάνω πλάκα), μία αίτηση για internship, σε έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, που η συντομογραφία του περιλαμβάνει τέσσερα γράμματα και έχει έδρα το Βέλγιο. Τη δέχτηκαν αρχικά για ένα χρόνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα επανέλαβε τη διαδικασία. Τρία χρόνια μετά (για την ακρίβεια ένα μήνα πριν), υπέγραψε συμβόλαιο για μόνιμη θέση με μισθό διπλάσιο από τον αρχικό που δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητος. Αν προς το παρόν νομίζεις και εσύ, όπως η Αλίκη τότε, ότι δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, «cross your fingers» και ξεκίνα να συμπληρώνεις αιτήσεις! Εμείς σου ευχόμαστε καλή τύχη!

Εθελοντίσου!

Αμφιβάλλω αν υπάρχει αυτή η λέξη στα Νέα Ελληνικά αλλά κατάλαβες πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάω. Σχετικά με το ζήτημα του εθελοντισμού, αν γκουγκλάρεις «Volunteering in Europe» θα δεχθείς έναν καταιγισμό πληροφοριών. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις! Για να κάνεις καλύτερο focus, μπορείς στις μηχανές αναζήτησης της κάθε ιστοσελίδας που φιλοξενεί εθελοντικά προγράμματα, να επιλέξεις με δικά σου κριτήρια, πού, πώς και φυσικά πότε θα εθελοντιστείς. Με άλλα λόγια, θα περάσεις ένα διάστημα κάπου προσφέροντας τις υπηρεσίες σου και σαν αντάλλαγμα εκείνοι θα σου παρέχουν φαγητό, διαμονή και σε μερικές περιπτώσεις, αν και σπάνια, ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο, ένα χαρτζιλίκι για κάποια μικροέξοδά σου. Το κάθε πρόγραμμα έχει δικά του κριτήρια και διαφορετικές παροχές για τους εθελοντές του.

Εδώ το πεδίο κι αν μεγάλο! Μπορεί να σου ζητηθεί να διδάξεις Αγγλικά σε παιδιά, μέχρι να βοηθήσεις μία οικογένεια να οργανώσει το δικό της λαχανόκηπο. «Εθελοντίζομαι» πρώτα από όλα, σημαίνει πως νοιάζομαι. Δες τις επιλογές που υπάρχουν, τόλμα να πειραματιστείς με τα όριά σου, ανακαλύπτοντας νέες πτυχές του εαυτού σου που ούτε εσύ δεν γνώριζες ότι υπάρχουν! Για αυτό άλλωστε δεν ταξιδεύουμε;

Όποια κατεύθυνση και αν αποφασίσεις να πάρεις, να θυμάσαι πως η διαμονή στο εξωτερικό είναι πολύ πιο απλή υπόθεση από ό,τι την παρουσιάζουν οι γύρω μας. Μην τους ακούς! Αψήφησε τις αμφιβολίες που έχεις και αν όντως είναι ο διακαής σου πόθος, να περάσεις ένα διάστημα της ζωής σου σε κάποια άλλη χώρα, ακόμα και αν οι συνθήκες δεν δείχνουν τώρα να είναι οι κατάλληλες, αργά ή γρήγορα θα βρεις τον τρόπο που βολεύει εσένα για να το καταφέρεις. Μέχρι τότε μην χάνεις χρόνο και την πίστη στον εαυτό σου! Κάνε σχέδια κι όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα σχέδια που κάνεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα να τα πραγματοποιήσεις στο μέλλον!