Τι θα γίνει με τα Belt Bags κορίτσια;

Τι θα γίνει με τα Belt Bags κορίτσια;

Ποια μυστική συνομοσία κρύβεται πίσω από το μεγάλο fashion «comeback» της...μπανάνας.  

Δε θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία φορά που φόρεσα belt bag. Πάνε πολλά χρόνια, τουλάχιστον 15, αλλά τη θυμάμαι ακόμη. Εγώ και οι δύο καλύτερες φίλες μου, ανοίγαμε τα τσαντάκια μας να μετρήσουμε το χαρτζιλίκι που είχαμε βγάλει από τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Το δικό μου ήταν ένα μαύρο πανάρχαιο, αν δεν κάνω λάθος αποτυχημένο καλοκαιρινό δώρο του παππού και βολική λύση της τελευταίας στιγμής για να φυλάξω το μποναμά μου. Η καριέρα του συγκεκριμένου αξεσουάρ έμελλε να λήξει άδοξα εκείνο το πρωινό. Το φόρεσα, είπα τα κάλαντα, το έβγαλα και δεν το ξαναείδα από τότε. Αν εξαιρέσεις κάτι αγχωμένα delivery boy που ψάχνουν μέσα σε αυτά να βρούνε τα ρέστα μου για τη ζεστή πίτσα που παρήγγειλα ή κάτι νεαρούς φιλάθλους που καπνίζουν ανηλεώς έξω από συνδέσμους αθλητικών ομάδων, είχα να δω το τσαντάκι-μπανάνα από εκείνη την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ψέματα! Υπήρχε ένα επεισόδιο στο SATC που η Carrie πήγαινε να βρει κουνιστή λυγιστή τον Aidan και θυμάμαι πεντακάθαρα να έχει περασμένο ένα παρόμοιο τσαντάκι στη μέση της. Παραδόξως μία Carrie δεν ήταν αρκετή τότε για να φέρει την Άνοιξη.

Αυτό είναι μία μπα-νά-να

Όλα αυτά μέχρι και δύο εβδομάδες πριν που μία από τις δύο φίλες που ήδη προανέφερα εμφανίστηκε όλο καμάρι σπίτι μου. Παραμερίζοντας την άκρη του jacket της, εμφάνισε ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της και κάτω από το ύφασμα το νέο της απόκτημα. «Πήρα belt bag! Πώς σου φαίνεται;», «Πήρες “μπανάνα” εννοείς». Ήταν αναπόφευκτό ότι θα ξίνιζε τα μούτρα της. Δεν ήθελα να γίνω κακιά, ούτε να ειρωνευτώ τη νέα της αγορά. Να καταλάβω τι εννοούσε προσπαθούσα, ενώ κοιτούσα με αληθινή έκπληξη αυτό το υβρίδιο μπανάνας και βραδινού clutch και σκεφτόμουν πώς κατάφερε να χωρέσει σε μία τσάντα -όση η πατούσα του πρώην μου (max)- τα προικιά που συνήθως κουβαλάει μαζί της. Οκ, less is more, αλλά «belt bag» ρε κορίτσια η «μπανάνα»; Ήταν κομψότατο βέβαια, οφείλω να ομολογήσω.

Τι μας κρύβουν;

Προσπερνώντας την ασχετοσύνη μου, τα belt bag είναι καθιερωμένο must have trend από τα τέλη του 2017. Οι προτάσεις του 2019 από τους μεγάλους οίκους που δημιουργούνε τις τάσεις κάθε χρόνο, έχουν τουλάχιστον ένα σχέδιο belt bag στον κατάλογό τους. Εγώ πάλι, άργησα έναν ολόκληρο χρόνο αλλά προχώρησα στην ανάλογη έρευνα για να καταλάβω ποια μυστική συνομωσία της βιομηχανίας της μόδας, επέστρεψε αυτό το άβολο και βολικό ταυτόχρονα αξεσουάρ, που δεν ξέρεις αν το αγαπάς τόσο για να ζωστείς με αυτό, κάνοντάς το προέκταση του εαυτού σου ή, το μισείς για το πόσο λίγα πράγματα χωράει. Ούτε αυτό στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι είναι! Για να καταλάβεις τι εννοώ, έχει τουλάχιστον έξι διαφορετικές ονομασίες: Fanny pack για τους Αμερικάνους, bum bag για τους Άγγλους, le banana για τους Γάλλους, belly bags για τους Γερμανούς, marsupio για τους Ιταλούς.

And so the story goes

Ένας πρόγονος του σημερινού belt bag, κάνει την εμφάνισή του πίσω στο 19ο αιώνα, περασμένο γύρω από τον κορμό ενός Ινδιάνου που το χρησιμοποιεί σαν φαρμακείο ενώ ακόμη πιο πριν το συναντάμε σε πίνακες του 13ου και του 14ου αιώνα ως θήκη όπλου. Έναν αιώνα μετά στη Γαλλία το βρίσκεις με το όνομα «chatelain». Φήμες λένε ότι το κουτί της Πανδώρας στο σύγχρονο κόσμο, άνοιξε από μία Αυστραλή, τη Melba Stone, γύρω στο 1960 η οποία είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει μία τσάντα, εμπνευσμένη από το μάρσιππο των καγκουρό. Αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν από τους ρεϊβάδες που έψαχναν ένα μέρος να βάλουν τα κλειδιά τους όσο θα «έλιωναν στο χορό» και ακριβώς εκεί, τα ίχνη του χάθηκαν. Πλησιάζοντας στο σήμερα, οι δύο πιο γνωστοί Ιταλικοί οίκοι μόδας το επαναφέρανε στα φώτα της πασαρέλας με ανέλπιστη επιτυχία την περασμένη χρονιά, σε σημείο το «never again» bag, να γίνει το νέο «It», που φορέθηκε από όλες και όλους, τον Α$AP Rocky, τη Μπιγιόνσε μέχρι τον Jared Leto και την ίδια σου την κολλητή.

Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και πέρυσι χαρακτηριζόταν ως ένα από τα πιο ντροπιαστικά fashion trends που έχουν περάσει ποτέ. Όχι, δεν εκφέρω δική μου άποψη. Το διάβασα στα περισσότερα περιοδικά μόδας του εξωτερικού, που ούτε και οι ίδιοι οι fashion editors δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό το απρόσμενο πισωγύρισμα. Προφανώς το χαμηλής ποιότητας υλικό των ανέμελων ‘80s, το νάιλον, τα έντονα χρώματα, ο χοντροκομμένος σχεδιασμός και το κάπως αντιαισθητικό φερμουάρ του, έχουν αντικατασταθεί από ακριβά υλικά, ολόχρυσες αλυσίδες, λεπτομέρειες και εγγράφες από τους μεγαλύτερους οίκους. Είναι τόσο δημοφιλής που έχουν δημιουργηθεί σχέδια ακόμη και για άντρες, οι οποίοι επιλέγουν συνήθως να το περνάνε γύρω από τον ώμο ή γύρω από το στήθος.

Η αλήθεια είναι πως το να επιλέξεις ένα belt bag, σε απαλλάσσει από πολλά άγχη. Για αρχή θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ότι δεν πρόκειται να σου κλέψουν την τσάντα και να μην το καταλάβεις αφού θα την έχεις συνέχεια κολλημένη επάνω σου. Δεύτερον, η επιλογή ενός τέτοιου αξεσουάρ σου επιτρέπει να μην «ψαχτείς» για το πώς θα εμπλουτίσεις το look σου με κάτι επιπλέον. Οι belt bags είναι ένα -προς το παρόν- τολμηρό statement από μόνες τους και μπορούν να αναβαθμίσουν ακόμη και το πιο basic outfit. Άσε ότι δίνει απάντηση στο καυτό ερώτημα: «Ναι αλλά θα έχει κάπου χώρο, να αφήσω τα πράγματα μου;» Δεν χρειάζεται να είσαι τουρίστας στο Μοναστηράκι, που φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα έγγραφά του για να το φορέσεις, δεν χρειάζεται να σε λένε Kylie Jenner, Carbi B ή το μικρό σου να είναι Hadid. Η μόδα είναι απρόβλεπτη ρόδα φίλη μου και γυρίζει. Ποτέ μη λες ποτέ. Δύο εβδομάδες τώρα, έχω κάνει φύλλο και φτερό το πατάρι του πατρικού μου, μήπως βρω εκείνο το μαύρο δερμάτινο τσαντάκι που μου είχε χαρίσει τότε ο παππούς μου.