Πέντε ταξίδια με το αυτοκίνητο που αξίζει να κάνεις αυτές τις γιορτές

Πέντε ταξίδια με το αυτοκίνητο που αξίζει να κάνεις αυτές τις γιορτές

Μπορεί η πόλη να «φόρεσε» ήδη τα καλά της για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα, όμως εσύ, νιώθεις μία έντονη ανάγκη να φύγεις όσο πιο μακριά γίνεται από αυτή. Θέλεις να αναπνεύσεις τον καθαρό αέρα της εξοχής, να φας πιάτα με ολόφρεσκα προϊόντα στα ταβερνάκια των πιο γραφικών ελληνικών χωριών, να ζεσταθείς δίπλα σε πέτρινα τζάκια, να «χορτάσεις» τα μάτια σου με εικόνες μαγευτικών τοπίων και να βγάλεις αμέτρητες selfies με φόντο τις χιονισμένες και πευκόφυτες βουνοπλαγιές της επαρχίας μας.

Τα πράγματα είναι απλά φίλη μου. Βρες την κατάλληλη παρέα, εξόπλισε καταλλήλως το αυτοκίνητό σου και πάρε τους δρόμους! Μπορεί να άργησες να προγραμματίσεις το ταξίδι σου, όμως, με λίγη οργάνωση και υπομονή, θα καταφέρεις να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό σου και να βρεις ένα ζεστό κατάλυμα για να περάσεις μερικές ημέρες χαλάρωσης. Για να σε βοηθήσουμε να σχεδιάσεις σωστά -και εγκαίρως- το ταξίδι σου, εμείς ετοιμάσαμε μία λίστα με τα πέντε ταξίδια με το αυτοκίνητο τα οποία αξίζει να κάνεις αυτές τις γιορτές για να διασκεδάσεις και να πάρεις τον καθαρό αέρα που έχεις ανάγκη!

Τι να προσέξεις προτού βάλεις μπροστάτο αυτοκίνητο

Φυσικά, προτού πάρεις τους δρόμους, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κατά νου ορισμένα στοιχεία, προκειμένου να αποφύγεις τα απρόοπτα, να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό σου και να επιστρέψεις χαρούμενη στο σπίτι σου.

Ξεκίνα με μία σωστή προετοιμασία ταξιδιού. Οργανώσου και κατέγραψε τα αξιοθέατα που θέλεις να επισκεφτείς. Στη συνέχεια, «τσέκαρε» τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στις περιοχές που θα ταξιδέψεις και βρες όλες τις πιθανές διαδρομές.

Το πιο σημαντικό βήμα, όμως, πριν το ταξίδι αφορά στον έλεγχο του αυτοκινήτου σου. Επισκέψου ένα συνεργείο αυτοκίνητων για να διασφαλίσεις πως όλα είναι εντάξει και άλλαξε τα παλιά και φθαρμένα ελαστικά σου με τα κατάλληλα χειμερινά (ή εκείνα που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες σου)! Τα Goodyear αποτελούν αναμφίβολα μία εξαιρετική επιλογή! Σε κάθε περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις την κατάσταση των ελαστικών σου πριν οδηγήσεις και να είσαι σίγουρη πως το αμάξι σου έχει ποιοτικά λάστιχα που μπορείς να εμπιστευτείς και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα!


«Μαγικές» γιορτές στα Τρίκαλα

Αν επιθυμείς να νιώσεις τη «μαγεία» των γιορτών στο έπακρο, τότε ένα ταξίδι στα Τρίκαλα είναι η ιδανική επιλογή για εσένα. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, τα Τρίκαλα μεταμορφώνονται στον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό χάρη στον Μύλο των Ξωτικών! Πρόκειται για ένα απίστευτο θεματικό πάρκο, το οποίο θα προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019. Το πολικό express, το χριστουγεννιάτικο fun park, το σπίτι του Άη-Βασίλη, το παγοδρόμιο των ξωτικών, η χριστουγεννιάτικη αγορά, το ζαχαροπλαστείο των ξωτικών και το «candy express» είναι μερικοί μόνο λόγοι για να οδηγήσεις φέτος μέχρι τα Τρίκαλα.

Φυσικά, το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης, το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης, ο Λόφος του Προφήτη Ηλία, το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ του 16ου αιώνα, αποτελούν μερικά ακόμη αξιοθέατα τα οποία σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς κατά την παραμονή σου στα Τρίκαλα. Σε κάθε περίπτωση, θα φύγεις από εκεί ικανοποιημένη και «μαγεμένη»!

Στην κοσμοπολιτική Αράχωβα

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απουσιάζει η Αράχωβα. Αν θέλεις να περάσεις τις φετινές γιορτές διασκεδάζοντας με την παρέα σου σε ξέφρενα πάρτι, τότε η γραφική αυτή κωμόπολη -που είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού- αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσένα. Να θυμάσαι απλώς να μην πιάσεις ποτέ (ΜΑ ΠΟΤΕ) το τιμόνι αν προηγουμένως έχεις καταναλώσει αλκοόλ!

Τα τελευταία χρόνια η Αράχωβα αποτελεί τον Νο1 χειμερινό και ανοιξιάτικο προορισμό των εκδρομέων -και όχι άδικα. Απέχει μόλις 200 χλμ από την Αθήνα, ενώ το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού -που βρίσκεται κοντά της- συνιστά έναν ακόμη λόγο για να επισκεφτείς φέτος την περιοχή. Στην περίπτωση, πάντως, που αυτές τις γιορτές ταξιδέψεις με το αυτοκίνητο μέχρι την Αράχωβα, μην παραλείψεις να επισκεφτείς και το μαντείο των Δελφών!

Για σκι στα Καλάβρυτα

Για εσένα που λατρεύεις τα σπορ και τη Φύση, τα Καλάβρυτα είναι ο προορισμός τον οποίο αξίζει να επισκεφτείς φέτος. Στο γνωστό Χιονοδρομικό Κέντρο της περιοχής θα επιδοθείς στα αγαπημένα σου χειμερινά αθλήματα (αν δεν «το έχεις», θα πιεις μία ζεστή σοκολάτα, απολαμβάνοντας τη θέα). Τι άλλο θα κάνεις στα Καλάβρυτα; Θα απολαύσεις την ομορφιά της ελληνικής Φύσης με μία βόλτα με τον Οδοντωτό, θα χαλαρώσεις περπατώντας στα σοκάκια της ιστορικής πόλης, θα επισκεφτείς το εντυπωσιακό σπήλαιο Λιμνών των Καστριών και θα απολαύσεις τοπικά εδέσματα και πιάτα στις ταβέρνες της περιοχής. Το χειμερινό τοπίο σίγουρα θα σε αναζωογονήσει και θα σου προσφέρει τις εικόνες που χρειάζεσαι για να αποβάλλεις το άγχος της καθημερινότητας.

Προσοχή, όμως! Επειδή θα χρειαστεί να διασχίσεις πολλά χιλιόμετρα με αρκετές στροφές, πρέπει να έχεις απόλυτη προσοχή στον δρόμο και να δώσεις βάση στα ελαστικά σου! Να θυμάσαι πως αρκεί ένα σκασμένο λάστιχο για να καταστρέψει τη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια μιας σύντομης, χειμερινής απόδρασης. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιλέξεις για το αυτοκίνητο σου ελαστικά τα οποία εμπιστεύονται οι κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ταξίδι στο Μέτσοβο και την παράδοση

Στην περίπτωση δε που σε αυτό το ταξίδι θέλεις να βιώσεις μια εμπειρία ακόμη πιο παραδοσιακή, τότε αξίζει να οδηγήσεις φέτος μέχρι το Μέτσοβο. Πρόκειται για έναν πραγματικά παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων και εντυπωσιάζει από τη πρώτη στιγμή τον επισκέπτη με τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια του και φυσικά, τα φρέσκα, ντόπια προϊόντα που μπορείς να καταναλώσεις ανά πάσα στιγμή (όπως τα τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα).

Αν αποφασίσεις να κάνεις φέτος ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο μέχρι το Μέτσοβο, καλό είναι να επισκεφτείς και μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Πολιτσές, η εντυπωσιακή Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου και φυσικά, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή (η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο της κωμόπολης), σίγουρα πρέπει να μπουν στη λίστα σου.

Ρομαντική εξόρμηση στο Μαίναλο και ταχωριά του

Τέλος, αν το μόνο που θέλεις να κάνεις κατά τη διάρκεια των φετινών χειμερινών σου διακοπών είναι να χαλαρώσεις με τον αγαπημένο σου δίπλα σε ένα πέτρινο τζάκι, να απολαύσεις τον καφέ σου στην «καρδιά» ενός παραδοσιακού χωριού και να ταξιδέψεις με το αυτοκίνητο ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική, περιτριγυρισμένη από την «πλούσια» ελληνική Φύση, τότε αυτόν τον Χειμώνα πρέπει να κάνεις μία εξόρμηση στην ορεινή Αρκαδία!

Γιατί να ταξιδέψεις ως εκεί; Διότι στο Μαίναλο και τα ιστορικά χωριά που βρίσκονται γύρω από αυτό, θα περάσεις ρομαντικές στιγμές με τον καλό σου και θα αναζωογονηθείς, αναπνέοντας τον καθαρό αέρα της περιοχής.

Επισκέψου τα Μαγούλιανα, τη Βλαχέρνα, τη Βυτίνα, την «κοσμοπολίτικη» Δημητσάνα, τη γραφική Καρύταινα και την πανέμορφη και ιστορική Στεμνίτσα και κάνε μία βόλτα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου για να απολαύσεις τη θέα από εκεί και φυσικά, να επιδοθείς σε ένα χειμερινό σπορ και να… παίξεις με το χιόνι!

Όπου και αν πας, φρόντισε απλώς να είσαι προσεκτική. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν στους δρόμους είναι πολλοί και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα… πολλαπλασιάζονται! Το χιόνι και γενικά, οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να σε θέσουν σε κίνδυνο (μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τα χειμερινά ελαστικά;). Όπως προαναφέραμε, λοιπόν, είναι άκρως σημαντικό να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να μεριμνήσεις για την ασφάλειά -και τα ελαστικά σου ASAP! Μην ξεχνάς να τηρείς τον ΚΟΚ, να φοράς πάντα τη ζώνη σου και μην οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ. Με λίγα λόγια, αν θέλεις να έχεις ένα ξεκούραστο ταξίδι, ακολούθησε όλες τις συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με το αυτοκίνητο!