Τι έμαθα παρακολουθώντας το «13 going on 30»

Τι έμαθα παρακολουθώντας το «13 going on 30»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Spoiler alert

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένα millennial κορίτσι εκεί έξω που γυροφέρνει τα 30 και δεν έχει δει αυτή την ταινία. Αν ανήκεις στην κατηγορία που μόλις ανέφερα, πατάς «pause» στο κείμενο, «play» στην ταινία και με ευχαριστείς αργότερα. Μπορεί να μην είναι κάποιο αριστούργημα που... δαφνοστολίστηκε στις Κάννες, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο απολαυστική! Αν, πάλι, την είδες όταν κυκλοφόρησε, πίσω στο μακρινό 2004, μία επανάληψη θα σε πείσει πως η γνωστή romcom με τη Jennifer Garner, που από 13 χρονών ξυπνάει και είναι... 30, σε προετοίμαζε για τη «δύσκολη» ενηλικίωση που σου επιφύλασσε το μέλλον… ή τουλάχιστον εγώ αυτό διαπίστωσα, βλέποντάς τη 14 χρόνια μετά και λίγο πριν τα πρώτα μου -άντα.

Παρακάτω, ακολουθούν οκτώ μαθήματα ζωής που προσπάθησε η Jenna να μας διδάξει από τα δικά της λάθη.

  • Αλλάζοντας οπτική τα… πάντα αλλάζουν

Όταν το περιοδικό που εργάζεται η Jenna πρέπει να βρει μία νέα κατεύθυνση γιατί αλλιώς πάει για «κλείσιμο», εκείνη αποφασίζει να του διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που είχε μέχρι τότε. Που πάει να πει: Αλλάζοντας την οπτική σου, δίνεις μία νέα προοπτική στα πράγματα, μετακινώντας τα προς μία άλλη κατεύθυνση πιο… αναζωογονητική. Πώς θα βρεις νέες ιδέες, αν δεν αλλάξεις λίγο τον τρόπο που βλέπεις τα πάντα γύρω σου; Θα εκπλαγείς όταν συνειδητοποιήσεις πως η λύση σε μερικά προβλήματα βρίσκεται… out of the box.

  • Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, δεν θέλουν όλοι το καλό μας

Μόλις η Jenna παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει, για την ακρίβεια να φέρει στην επιφάνεια τον πραγματικό της εαυτό, η Lucy και μέχρι πρότινος κολλητή της, αρχίζει να στήνει δολοπλοκίες εις βάρος της, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να πουλήσει τις ιδέες της στο αντίπαλο περιοδικό. Ναι, είναι ένα θλιβερό plot twist αλλά όχι τόσο θλιβερό όσο όταν συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Η ταινία είναι ένα καλό παράδειγμα να καταλάβουμε πως όσο μεγάλες, έμπειρες, σίγουρες και αν νιώθουμε για τον εαυτό μας, πρέπει να προσέχουμε πολύ ποιους ανθρώπους επιλέγουμε να κρατάμε δίπλα μας και για ποιους λόγους. Επιπλέον, οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, γιατί λοιπόν να μην επιλέγουμε ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για εμάς;

  • Μία αλλαγή στη συμπεριφορά σου, μπορεί να σου αλλάξει όλη τη ζωή

Όταν η Jenna κατάλαβε πως ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στους άλλους ήταν ο λόγος που όσοι αγαπούσε χάθηκαν από κοντά της, μπόρεσε να ανακάμψει. Άλλαξε στάση, ζήτησε συγγνώμη και σταδιακά άρχισαν οι σχέσεις με τους γύρω της να αλλάζουν, από τους γονείς της μέχρι τη γραμματέα της. Η αλλαγή στη συμπεριφορά της είναι που στο τέλος γυρίζει «τούμπα» τη ροή της ταινίας και της… πραγματικότητας.

  • Τα απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα καλύτερα

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ταινίας είναι όταν η Jenna και ο Matt είναι στην παραλία και τρώνε Razzles απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου. Κι όμως, μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι τα σκεφτόμαστε και η ευτυχία πολύ πιο κοντά από ό,τι επιμένουμε να τη βλέπουμε. Αρκεί ένα κουτάκι από τις αγαπημένες σου καραμέλες, μία ήσυχη παραλία και ο άνθρωπος που αγαπάς πιο πολύ στον κόσμο, για να είσαι ευτυχισμένη.

  • Μην ξεχνάς τι είναι σημαντικό!

Η Jenna από όταν θυμάται τον εαυτό της, απέρριπτε τη φιλία και την καλοσύνη για την αποδοχή και τη δημοτικότητα. Ακόμη και όταν η ζωή της έδειχνε να έχει πάρει την τροπή που πάντα ήθελε δεν ήταν ευτυχισμένη και δεν είχε τίποτα υπό τον έλεγχό της. Αυτό συνέβη γιατί δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στα πράγματα που ήταν όντως σημαντικά και κακά τα ψέματα, πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί να καταλήγουμε παγιδευμένες σε πράγματα που δεν είναι ουσιαστικά και στο τέλος της μέρας δεν έχουνε καμία αξία;

  • Χρησιμοποίησε το παρελθόν για να σχεδιάσεις το μέλλον

Και πάνω που όλοι νομίζουν πως το πάρτι του περιοδικού θα ήταν μία παταγώδης αποτυχία, η Jenna βάζει να παίξει το Thriller του -αθάνατου- MJ. Πάει δηλαδή πίσω στο παρελθόν, σκαλίζει και φέρνει στην επιφάνεια αυτό το «διαμάντι» της ποπ, δίνοντας μία ξέφρενη τροπή στο βαρετό πάρτι των σοβαρών «ενηλίκων». Μία απλή υπενθύμιση λοιπόν: Το «νέο» δεν είναι πάντα η απάντηση. Που πάει να πει: Κάτι που ξέρουμε από παλιά ή αγαπούσαμε όταν ήμασταν μικρότεροι, μπορεί να είναι η λύση ενός προβλήματος, η απάντηση σε ένα ερώτημα ακόμη και το καταφύγιό μας, όταν τα πράγματα εκεί έξω γίνονται δύσκολα για εμάς.

  • Απόλαυσε το παρόν, αντί να προσμένεις το μέλλον

Συχνά πιάνουμε τους εαυτούς μας να θέλουν να πατήσουν fast forward και να πάνε σε ένα μέλλον που φαντάζονται πως θα είναι τέλειο. Το ζήτημα είναι πως δεν έχουμε καμία γυάλινη σφαίρα για να μπορούμε να έχουμε την παραμικρή ιδέα πώς θα είναι το μέλλον, με αποτέλεσμα να χάνουμε το παρόν. Όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αντί να επιθυμείς διακαώς να περάσει ο χρόνος γρήγορα και να μετατραπεί το παρόν σε παρελθόν, απόλαυσε το όσο περισσότερο μπορείς.

  • Ποτέ δεν είναι αργά

Σε όποιο σημείο της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, αν δεν σου αρέσει ο τρόπος που κυλάνε τα πράγματα, μπορείς πάντα να τα διορθώσεις. Η ηλικία και ο χρόνος γενικότερα είναι απλά αριθμοί στη σειρά, δεν πρέπει να είναι παράγοντας στις αποφάσεις που θα πάρεις, ειδικά όταν αυτές σου δίνουν πιθανότητες να κάνεις τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι.

  • Κάνε επανεκκίνηση

Όταν ζητείται από τους εργαζόμενους του περιοδικού που εργάζεται η Jenna να επανασχεδιάσουν το περιοδικό, αν θέλουν αυτό να συνεχίσει να κυκλοφορεί, όλοι θεωρούν πως το παιχνίδι είναι χαμένο, μίας και κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Η Jenna είναι η μόνη που αντιλαμβάνεται αυτή την προτροπή ως μια ευκαιρία να φέρει νέο αέρα, ζωντάνια και δημιουργικότητα πίσω στο περιοδικό. Μεταφέροντας όλο το παραπάνω στην πραγματική ζωή, ναι, μερικές φορές νομίζουμε πως είμαστε μία ανάσα πριν το τέλος του κόσμου αλλά και έτσι να είναι, μπορούμε πάντα να τον φτιάξουμε από την αρχή και ακόμη καλύτερο. Όλοι λίγο πολύ φτάνουμε σε ένα τέλμα και μπορεί αυτό να γίνει η ευκαιρία μας να κάνουμε επανεκκίνηση...