Πέντε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος

Πέντε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος

Ιδέες για μία πιο χαλαρή καθημερινότητα

Δυστυχώς, καμιά μας δεν έχει... ανοσία στο άγχος. Το στρες δεν κάνει διακρίσεις και μας επηρεάζει όλες ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Και αυτό διότι, οι λογαριασμοί πάντα πρέπει να πληρωθούν, η κίνηση στον δρόμο δεν γίνεται να εξαφανιστεί και τα meetings μάς περιμένουν στο γραφείο. Επιπλέον, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και δεν έχουμε πάντα τον έλεγχο. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, που άλλοτε είναι ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες, από απρόσμενους χωρισμούς, μέχρι απροειδοποίητα τεστ… Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε το άγχος μας! Ποιοι είναι αυτοί;

Ζωγραφική και γράψιμο

Αν το άγχος σε καταβάλλει στον ελεύθερό σου χρόνο, τότε απλώς ξέχνα για λίγο τον υπολογιστή σου και το smartphone σου. Πες «όχι» στα social media, και αν είσαι αρκετά τολμηρή διάγραψε τα apps σου, από το κινητό σου, ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό και να περνάς τον πολύτιμο χρόνο σου σκρολάροντας στο Instagram και στο Facebook.

Βρες εναλλακτικούς τρόπους για να απασχοληθείς δημιουργικά και προσπάθησε να εξωτερικεύσεις την καλλιτέχνιδα που κρύβεις μέσα σου! Δοκίμασε να εκφραστείς μέσα από το γράψιμο ή τη ζωγραφική. Θεωρείς ότι δεν το «έχεις»; Ακόμη και αν πιστεύεις ότι δεν είσαι ταλαντούχα ζωγράφος ή συγγραφέας, αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο δημιουργική. Μπορείς να δοκιμάσεις απλώς να χρωματίσεις ένα βιβλίο με έτοιμα σχέδια ή να καταγράψεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και ίσως να βρεις ένα νέο χόμπι που σε συναρπάζει.

Διάβασε ένα βιβλίο ή δες το αγαπημένο σου σόου

Προκειμένου να ξεχαστείς και να μη σκέφτεσαι διαρκώς όλα όσα σε απασχολούν, πρέπει να κάνεις focus στις έγνοιες των άλλων, είτε αυτές είναι πραγματικές είτε είναι φανταστικές. Κάνε την αρχή, διαλέγοντας ένα καλό βιβλίο ή μία ενδιαφέρουσα σειρά.

Το να καταπολεμήσεις το άγχος σου καμιά φορά μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να διαβάσεις μία νουβέλα, ώστε να απορροφηθείς από την ιστορία και τα προβλήματα κάποιου άλλου για λίγο. Αν δεν έχεις όρεξη να δεις τηλεόραση ή να διαβάσεις, υπάρχουν πάντα πολύ ενδιαφέροντα podcasts και audio books που ενδέχεται να σου ταιριάζουν περισσότερο.

Πέρνα χρόνο έξω από το σπίτι

Πέρνα χρόνο στη Φύση, προκειμένου να ανακουφιστείς από το άγχος σου. Μία βόλτα στον καθαρό αέρα και τον ήλιο, θα τονώσει τη διάθεσή σου και θα σε κάνει να βλέπεις τα πάντα πιο αισιόδοξα.

Μην αφήσεις, λοιπόν, τον χειμώνα να σε κρατήσει μακριά από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο. Μάλιστα, όσο ζεσταίνεσαι από την άσκηση, το κρύο θα σου φαίνεται πιο ευχάριστο. Μπορείς να πας για περπάτημα, για ποδήλατο ή να δοκιμάσεις ένα χόμπι στον καθαρό αέρα. Με την άσκηση, ο οργανισμός σου θα απελευθερώσει ενδορφίνες, που είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας. Βρες, λοιπόν, το άθλημα που σου αρέσει και κάνε τη γυμναστική αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός σου.

Και μπορεί όλες να γνωρίζουμε ότι η άσκηση, μειώνει το άγχος, όμως κάποιες δεν είμαστε fan της γυμναστικής. Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι ότι το τρέξιμο είναι βασανιστήριο, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική, δοκίμασε να ξεκινήσεις χορό. Γράψου σε μία τάξη hip hop ή tango για παράδειγμα!

Δοκίμασε να διαλογιστείς

Προκειμένου να καταφέρεις να διαχειριστείς το άγχος σου, πρέπει να βάλεις σε τάξη το χάος που επικρατεί στο κεφάλι σου. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, ή ακόμα και μία βόλτα στη Φύση θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο των σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό σου.

Καθώς περνάμε πολλές ώρες καθισμένες στο γραφείο, ακόμη και το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος μας. Η γιόγκα είναι μία δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν, ανά πάσα στιγμή στο σπίτι σου. Πάρε το mat σου και δες ένα tutorial που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Αντίστοιχα, μπορείς να βρεις και βίντεο με guided meditations για αρχάριους, ώστε να μάθεις να συγκεντρώνεσαι.

Δοκίμασε μαθήματα αυτοβελτίωσης

Είναι δύσκολο να ισορροπήσεις τη δουλειά, τον χρόνο που περνάς με τον εαυτό σου και τους φίλους σου. Παρόλα αυτά, αν αναζητάς χόμπι για να καταπολεμήσεις το άγχος, πρέπει να βάλεις στο ήδη φορτωμένο σου πρόγραμμα ένα μάθημα αυτοβελτίωσης.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στη μαγειρική, να μάθεις μία νέα γλώσσα ή να κάνεις μαθήματα κεραμικής. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δοκιμάσεις σεμινάρια πάνω σε κάτι που σε ενδιαφέρει, και να αφιερώσεις χρόνο σε αυτό. Έτσι, παράλληλα, θα πιστέψεις στον εαυτό σου, θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα αποσπάσεις την προσοχή σου από οτιδήποτε σου προκαλεί άγχος!

Τέλος, μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ευχαριστεί μπορεί και να σε χαλαρώσει. Ακόμα και η ενασχόληση με την κηπουρική ή τη μαγειρική μπορούν να σε ηρεμίσουν μετά από μία δύσκολη ημέρα και να σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις το μυαλό και το σώμα σου από τις επιπτώσεις του άγχους.