7 ιδέες για να αλλάξεις τον κόσμο σου!

7 ιδέες για να αλλάξεις τον κόσμο σου!

Γιατί μπορείς να πετύχεις κάθε σου στόχο, αρκεί να το πιστέψεις!

«New year, new me?» Αρκετές από εμάς ξεκινάμε τη νέα χρονιά, με πολλές υποσχέσεις, τις οποίες όμως στη συνέχεια δεν τηρούμε. Γιατί όμως αρχίζουμε δυναμικά και μετά από μερικούς μήνες χάνουμε κάθε κίνητρο;

Κυρίως επειδή κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία όμως δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να υλοποιήσουμε. Ή επειδή μερικές φορές απλώς χάνουμε το πάθος μας για τον στόχο μας ή αδυνατούμε να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε εξαρχής να κάνουμε κάτι…

Παρόλα αυτά, ο Ιανουάριος μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να αναλογιστούμε για λίγο όσα θέλουμε να πετύχουμε μέσα στη χρονιά, να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη! Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας και να καταφέρουμε περισσότερα το 2019; Συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για να σε βοηθήσουμε!

Κατάγραψε τα«δυνατά» σου σημεία και τις αδυναμίες σου

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσεις στις αλλαγές που θέλεις, είναι να δημιουργήσεις μία λίστα με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά σου. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής και να κάνεις την αυτοκριτική σου, χωρίς υπεκφυγές. Αν η διαδικασία σε δυσκολεύει, συζήτα με ανθρώπους που σε ξέρουν καλά και μπορούν να σου πουν τη γνώμη τους πάνω στο θέμα. Έτσι, θα καταλάβεις τι μπορείς να βελτιώσεις και θα δεις πώς θα δουλέψεις, προκειμένου να εξελιχθείς και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτό σου. Αν λοιπόν είσαι έτοιμη να «διορθώσεις» τις κακές σου συνήθειες και να κάνεις μία νέα αρχή, ξεκίνα αντιμετωπίζοντας τον εαυτό σου και τις αδυναμίες σου!

Βρες ποιο «σχέδιο» θα ακολουθήσεις

Οι αλλαγές που θέλεις να κάνεις δεν θα συμβούν σε μια βραδιά. Πρέπει να εργαστείς σκληρά προκειμένου να τα καταφέρεις, για αυτό ένα πλάνο θα σε βοηθήσει να οργανωθείς. Αν για παράδειγμα, θέλεις να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, πρέπει να καταγράψεις τα βήματα που θα ακολουθήσεις για να πετύχεις τον στόχο σου. Σημείωσε ένα πράγμα που θα σε βοηθήσει να πιστέψεις στον εαυτό σου καθημερινά και βάλε μία προθεσμία, έτσι ώστε να μην αποπροσανατολιστείς.

Αντίστοιχα οργανώσου για κάθε στόχο σου! Πίεσε τον εαυτό σου να αφιερώσει 30 λεπτά στο γράψιμο κάθε Κυριακή ή να πηγαίνει δύο φορές στο γυμναστήριο μέσα στην εβδομάδα. Δες κάθε σου στόχο ως προτεραιότητα και μην επιτρέψεις σε καμία άλλη υποχρέωση ή δικαιολογία να σε κρατήσει μακριά του. Έτσι, θα καταφέρεις να πετύχεις όλα όσα ονειρεύτηκες. Και φυσικά, μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τις μικρές και τις μεγαλύτερες «νίκες» σου!

Αναζήτησε ένανμέντορα

Αν έχεις έναν συγκεκριμένο στόχο, ο καλύτερος τρόπος για να αντλήσεις έμπνευση και να βρεις κίνητρο να τον ολοκληρώσεις, είναι να αναζητήσεις έναν μέντορα. Εκείνος θα σου μεταδώσει τις γνώσεις του και θα σε διδάξει με τον καλύτερο τρόπο, χάρη στην εμπειρία που έχει. Μπορείς να δοκιμάσεις να ξεκινήσεις online μαθήματα, και να γραφτείς σε εκείνα στα οποία διδάσκουν καθηγητές που σε εμπνέουν. Εναλλακτικά, αν θέλεις να εξελιχθείς επαγγελματικά, αναζήτησε έναν μέντορα στο χώρο εργασίας σου, ο οποίος μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σε βοηθήσει να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις που θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις μία επιτυχημένη πορεία.

Όποιο και αν είναι το πάθος σου, μην ξεχνάς ότι η γνώση είναι δύναμη και μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου! Για αυτό μη σταματάς να ρωτάς και να μαθαίνεις.

Μην αφήνεις τις σκέψεις σου να σε παρασύρουν

Μην σκέφτεσαι υπερβολικά. Τι εννοούμε; Ότι μπορεί να καταναλώνεις πολύ χρόνο και ενέργεια, σκεπτόμενη τα επόμενά σου βήματα, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλώς να γίνεις λίγο πιο αποφασιστική και να δράσεις. Δεν υπάρχει λόγος να «κολλάς», επειδή δεν νιώθεις απολύτως σίγουρη και να καταλήγεις να σκέφτεσαι και να αναλύεις ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα στο μυαλό σου. Απλώς ανάκτησε τον έλεγχο και πάρε αποφάσεις που μπορείς να υποστηρίξεις. Μην είσαι μόνο thinker, γίνε και doer και δείξε στην πράξη πόσα μπορείς να κάνεις!

Κατάγραψε την πρόοδό σου

Αν θέλεις να κάνεις μεγάλες αλλαγές, πρέπει να καταγράφεις την πρόοδό σου. Προσπάθησε κάθε φορά που επιτυγχάνεις ένα βήμα να το καταγράφεις, ώστε να γνωρίζεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και να μπορείς να προχωράς παρακάτω. Ένας καλός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να σημειώνεις τις επιτυχίες σου. Έτσι, θα έχεις κίνητρο να συνεχίζεις με περισσότερη όρεξη και αισιοδοξία!

Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς για τον εαυτό σου

Μικρές αλλαγές στον λόγο σου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αρχικά, μην λες ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, όταν απλώς δεν θέλεις να το κάνεις. Για παράδειγμα, συνήθως, λέμε ότι θα ήταν αδύνατο να τρέξουμε έναν Mαραθώνιο, ενώ με την κατάλληλη προπόνηση είναι ένας στόχος μπορούμε εύκολα να πετύχουμε. Αυτός ο τρόπος σκέψης, μας περιορίζει και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι οι μαραθωνοδρόμοι ή αντίστοιχα άλλοι άνθρωποι που πετυχαίνουν μεγάλους στόχους έχουν κάτι που εμείς δεν έχουμε...

Σε κάθε περίπτωση, απλώς σταμάτα να μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου. Κράτησε τις θετικές σκέψεις και λέξεις. Όλοι κάνουν λάθη, απλώς τα ξεπερνούν και προχωρούν παρακάτω.

Σκέψου σαν leader!

Σε οτιδήποτε κάνεις, προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου σαν αρχηγό. Αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις να παίρνεις αποφάσεις! Θα μπορείς να βοηθάς τους άλλους να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους, θα γίνεις πιο ενεργητική και δραστήρια. Επιπλέον, θα μάθεις να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά, να είσαι περισσότερο υπεύθυνη, αλλά και να κάνεις λάθη και να μαθαίνεις από αυτά.

Ξέχνα όσα γνώριζες για τους leaders, και απλώς βρες το θάρρος να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες και να κάνεις όλα όσα κάποτε μπορεί να δίσταζες!