Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»; Υπάρχουν 5 τρόποι να το καταφέρεις!

Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»; Υπάρχουν 5 τρόποι να το καταφέρεις!

Και να κάνεις -επιτέλους- τη ζωή σου πιο εύκολη.

Μόλις είχα σχολάσει από το γραφείο και βρισκόμουν «λιωμένη» από την κούραση στη θέση του οδηγού όταν χτύπησε το κινητό μου. Στην άλλη γραμμή ήταν η κολλητή μου, η οποία αφού με ρώτησε τι κάνω και πώς κύλησε η μέρα μου στο γραφείο, με παρακάλεσε να περάσω από το σπίτι της. Μέσα σε δευτερόλεπτα, κάνω τις αναγκαίες μαθηματικές πράξεις. Χρειάζομαι τουλάχιστον 50’ εξαιτίας της κίνησης για να φτάσω σπίτι της, άλλες δύο -το λιγότερο- ώρες να κάτσουμε και άλλη μία για τις καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένων των 30’ που χρειάζομαι από το σπίτι της στο δικό μου. Με πρόχειρους υπολογισμούς, θα έφτανα σπίτι μου μεταξύ 23.00 και 23.30 -στην καλύτερη-. Φτάνοντας, θα έπρεπε να ετοιμάσω το φαγητό μου για την επόμενη μέρα, να κάνω ένα γρήγορο μπάνιο, να αφιερώσω ένα μισάωρο στο εαυτό μου να αποφορτιστεί και να πέσω -επιτέλους- κάπου πολύ μετά τη μία για ύπνο.

Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας πως ο χρόνος θα κυλούσε με αυτούς τους ρυθμούς και πως κατά βάθος αυτό που είχα ανάγκη ήταν να κρυφτώ κάτω από το διπλό μου πάπλωμα μέχρι να με ξυπνήσει το ξυπνητήρι, δεν μπορώ να αποσαφηνίσω τι ακριβώς έπαθα και απάντησα μηχανικά «Σε μία ώρα το πολύ, θα είμαι εκεί. Έχει λίγη κίνηση μωρέ» για να το μετανιώσω λίγα μόλις δευτερόλεπτα αργότερα.

Από μικρή θυμάμαι πως μου ήταν δυσκολότερο να πω «όχι» σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν ήθελα να κάνω, από το να μπω στη διαδικασία να το κάνω. Έτσι, κατέληξα να σπαταλάω πολύ χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν θέλω ή ψάχνοντας προφάσεις για να τα αποφύγω, απλά γιατί δεν μπορούσα να ξεστομίσω ένα ειλικρινές και τίμιο -εδώ που τα λέμε- «όχι».


Αν αναγνωρίζεις το εαυτό σου στις παραπάνω λέξεις, έχω καταγράψει για σένα πέντε εύκολα βήματα για να μην έρθεις ξανά στη δύσκολη θέση να πεις άλλα ψυχαναγκαστηκά «ναι».

Πάνω από όλα, ειλικρίνεια...

Μπορεί να σου φανεί αρκετά παράξενο αλλά οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» να βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα. Είναι κατά κάποιον τρόπο στη φύση μας. Φυσικά, μέχρι κάποιο σημείο είναι όντως σημαντικό να σκεφτόμαστε και να υπολογίζουμε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των άλλων, χωρίς όμως αυτό να προϋποθέτει πως θα προσπερνάμε επανειλημμένα τα δικά μας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να εφεύρεις άλλες ιστορίες ή δικαιολογίες για να αποφύγεις κάτι. Οι άνθρωποι που όντως ενδιαφέρονται για εσένα, όπως και εσύ για εκείνους, θα κατανοήσουν την ανάγκη σου για προσωπικό χώρο και χρόνο και δεν θα σου κρατήσουν μούτρα, αν επιλέξεις απλά να πεις ένα «όχι» και να μην ακολουθήσεις.

...και ευγένεια

Υπάρχουν πολλές φορές που έχουμε ανάγκη να περάσουμε λίγο παραπάνω χρόνο με τον εαυτό μας και άλλες που απλά δεν είμαστε στο ανάλογο mood για να συναντήσουμε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. «Σήμερα δεν θα μπορέσω. Είχα μία δύσκολη μέρα και χρειάζομαι ξεκούραση. Θα ήθελες να τα πούμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα»; Λέγοντας κάτι παρόμοιο, δίνεις μια εναλλακτική στο «άκυρο» που μόλις έριξες και όλα δείχνουν κάπως καλύτερα. Μην ξεχνάς πως η ευγένεια και οι καλοί τρόποι, είναι το κλειδί για πολλές «πόρτες» που θα βρεις κλειστές στη ζωή σου.

Extra tip: Μην αφήσεις την ανάγκη σου να φανείς ευγενική και καλοπροαίρετη να μειώσει το δυναμισμό ή τη σταθερότητα της άποψής σου.

No GIF from No GIFs

Ποιο(ς) είναι το πρόβλημα

Την επόμενη φορά που νιώθεις ότι δεν μπορείς να πεις «όχι» σε κάποιον, προσπάθησε να καταλάβεις ποιος είναι ο παράγοντας που σε δυσκολεύει να το κάνεις. Τις περισσότερες φορές, αυτό που μας «τρώει» είναι μία προσωπική ενοχή. Ενώ μπορεί να μην κατηγορούμαστε από κανέναν, εμείς συνεχίζουμε να μη δίνουμε «συγχωροχάρτι» στον εαυτό μας. Αν, πάλι, συμπεράνεις πως ο λόγος που δεν μπορείς να αρνηθείς μία πρόταση είναι γιατί σε ανησυχεί η αντίδραση του ατόμου που στην έκανε, καλύτερα να κάνεις μία επανεκτίμηση της σχέσης σας και γενικότερα των ανθρώπων που σε περιβάλλουν. Σύμφωνα με ειδικούς, μερικοί άνθρωποι τείνουν να λένε περισσότερα «ναι» εξαιτίας της ανασφάλειάς τους. Θεωρούν πως το «όχι» είναι μία απειλή στις σχέσεις τους με τους άλλους και προτιμούν να πιεστούν από το να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις αυτές.

Δεν είσαι σούπερ ήρωας

Καλώς ή κακώς, κανείς από εμάς δεν έχει γεννηθεί με κάποια σούπερ δύναμη, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, άρα είναι απόλυτα θεμιτό να παραδεχτείς ότι απλά «είσαι κουρασμένη». Δεν είναι τόσο δύσκολο. Πάρε παράδειγμα εμένα στην ιστορία που σου ανέφερα παραπάνω. Είχα μόλις σχολάσει, ήμουν «κομμάτια» και το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να πάω σπίτι, να μαγειρέψω και να ξεκουραστώ. Αντ’ αυτού, προτίμησα να σπαταλήσω το βράδυ μου και την ελάχιστη ενέργεια που μου είχε απομείνει για να ευχαριστήσω κάποιον άλλο. Ναι, μερικές φορές θα χρειαστεί να το κάνεις αλλά όχι όλες όσες σου ζητηθεί.

Twirling Wonder Woman GIF from Wonderwoman GIFs

«Όταν λέμε όχι, είναι όχι»

Κλείνοντας με την αγαπημένη φράση του μπαμπά μου, να ξέρεις πως όταν με το καλό καταφέρεις να προφέρεις τη λέξη «όχι», πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι ο δέκτης έχει λάβει το μήνυμα και σε άκουσε. Αν ο άλλος συνεχίζει και επιμένει, προσπαθώντας να σε πείσει να κάνεις κάτι που δεν θες, είναι ένας άνθρωπος που δεν υπολογίζει τα συναισθήματά σου και κατά κάποιον τρόπο υπονομεύει το δικαίωμά σου να επιλέγεις ελεύθερα αυτό που θες. Ναι, καλό θα ήταν να επανεξεταστεί και αυτή η σχέση, αφού πρώτα γίνει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ σας.

No GIF from No GIFs

ΥΓ: Να θυμάσαι πως οι σχέσεις που αξίζουν, είναι εκείνες μέσα στις οποίες νιώθεις άνετη και ελεύθερη να εκφράσεις τις ανάγκες σου. Το να πεις «όχι» σε κάποιον φίλο σου, μπορεί να αποδειχθεί ένα ολέθριο τεστ αλλά αξίζει να το τολμήσεις. Αν το «όχι» σου προκαλέσει μία δυσάρεστη αντίδραση από τον άλλο η οποία σε κάνει να νιώθεις άσχημα, τότε μάλλον είναι μία φιλία που δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης στη ζωή σου.