My dating horror story: Όταν κατάλαβα τι σημαίνει curving

My dating horror story: Όταν κατάλαβα τι σημαίνει curving

Αυτό το trend στα ραντεβού πρέπει να εξαφανιστεί ASAP

Curving. Η πρώτη φορά που «συνάντησα» την εν λόγω λέξη ήταν πριν από μερικούς μήνες σε ένα άρθρο γνωστής ιστοσελίδας του εξωτερικού, το οποίο αναφερόταν σε μία από τις πιο ειδεχθείς τάσεις στον κόσμο των ραντεβού. Όπως, όμως, συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη, σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πέσω ΕΓΩ «θύμα» αυτής της «τοξικής» -όπως οι dating coaches ανά τον κόσμο την χαρακτηρίζουν- τακτικής.

Ήξερα «απ’ έξω» όλο το slang λεξικό του κόσμου των ραντεβού και δεν υπήρχε περίπτωση να την «πατήσω» -όπως είχε συμβεί ουκ ολίγες φορές στις «αδιάβαστες» κολλητές μου. Stashing, breadcrumbing, DTR, ghosting, pokemoning, tuning, benching, freckling, scrooging, banksying και vulturing. Τα γνώριζα όλα για να ταράζομαι περισσότερο από όσο έπρεπε για το curving. Ήμουν, μάλιστα, σίγουρη ότι θα αναγνώριζα εγκαίρως τα ανησυχητικά σημάδια και πως θα έλεγα αμέσως «αντίο» στον νεαρό που θα αποφάσιζε να με φέρει σε αυτή τη θέση -και μάλιστα δίχως να πληγωθώ. Όπως, όμως, λέει ο σοφός μας λαός, δεν πρέπει να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Και -δυστυχώς- αυτό ακριβώς έκανα εγώ.

Μα τιείναι, τέλος πάντων, το curving;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είχαν περάσει περίπου οκτώ μήνες από την ημέρα του χωρισμού μου με τον πρώην μου και όλα έδειχναν πως ήμουν έτοιμη να βγω ξανά εκεί έξω και να κατακτήσω τον dating κόσμο. Η αλήθεια είναι πως τα σχόλια περί ραντεβού που τα τελευταία χρόνια έκαναν οι καλές μου φίλες, ήταν τουλάχιστον αποθαρρυντικά. Ωστόσο, ήμουν σίγουρη ότι εγώ δεν... θα την πάθαινα.

Όλα αυτά μέχρι που ένα βράδυ σε ένα μπαρ κάπου στον κέντρο της Αθήνας συνάντησα τον Μ., εκείνον τον νεαρό ο οποίος έμελλε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου -σε βαθμό που δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάποιον άλλον για αρκετούς μήνες. Ήθελα να τον γοητεύσω και να τον κατακτήσω και η αλήθεια είναι πως από την αρχή της γνωριμίας μας, μου έδωσε το απόλυτο «πάτημα» για να το κάνω. Εκείνο που δεν μπορούσα να φανταστώ τότε, ωστόσο, είναι πώς θα έπεφτα γρήγορα «θύμα» αδυσώπητου curving.

Τι είναι το curving; Πρόκειται για ένα μακρινό «ξαδερφάκι» του ghosting (ξέρεις, αυτό που συμβαίνει όταν βγαίνεις με κάποιον και ξαφνικά εξαφανίζεται και δεν απαντάει ποτέ στο μήνυμά σου). Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ghosting, λοιπόν, όταν ένας άντρας σου κάνει curving συνεχίζει να απαντάει στα μηνύματά σου, να επικοινωνεί μαζί σου και γενικά, να βρίσκεται «τριγύρω». Ωστόσο, αποφεύγει να σχολιάσει οποιαδήποτε αναφορά περί δέσμευσης και φυσικά, δεν κάνει προσπάθεια για να σου δείξει πώς αισθάνεσαι για τη μεταξύ σας σχέση -πόσω μάλλον να την προσδιορίσει. Ο άντρας ο οποίος κάνει curving αποφεύγει, επίσης, να σε συναντά συχνά -ή ακυρώνει τα ραντεβού σας την τελευταία στιγμή- βρίσκοντας συνήθως μια δικαιολογία, όπως οι παρακάτω: «Χίλια συγγνώμη, θα αργήσω να φύγω από το γραφείο», «πρέπει να πάω σπίτι και να απαντήσω σε κάτι emails», «έχω οικογενειακό τραπέζι πάλι», «πρέπει να πάω γυμναστήριο», «κανόνισαν τα παιδιά να τα πούμε και δεν μπορώ να ρίξω άκυρο», «Σόρυ, το Σάββατο τελικά δεν μπορώ. Θα κανονίσουμε, όμως, πολύ σύντομα». Κάπως έτσι, καταλήγεις να τον βλέπεις περίπου μία φορά το μήνα -αλλά να μην του λες «αντίο» διότι συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί σου και να σε κάνει να πιστεύεις ότι ενδεχομένως θέλει κάτι περισσότερο από εσένα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές είναι απολογητικός μαζί σου, γεγονός που σε κάνει να νιώθεις ότι ενδιαφέρεται για εσένα, απλώς κάτι (τι όμως;) συμβαίνει στη ζωή του και ίσως πρέπει να δείξεις κατανόηση και να του δώσεις τον χρόνο του.

Τι μουέμαθε η datingεμπειρία μου με τον Μ.

Η δική μου dating εμπειρία, μου έμαθε πως δεν υπάρχει μόνο μία, αλλά πολλές μορφές curving. Το πιο σημαντικό «μάθημα» που μου προσέφερε, ωστόσο, ήταν πως όταν το άτομο το οποίο σε ενδιαφέρει δεν σου δίνει την προσοχή και τη σημασία που χρειάζεσαι σχεδόν από την αρχή, τότε πρέπει να αποχωρείς on time από το «παιχνίδι». Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να σε γνωρίσει κάποιος καλά -και φυσικά να γνωρίσεις και εσύ εκείνον. Ωστόσο, αν αποφεύγει να συναντηθεί μαζί σου, τότε πώς θα έχει την ευκαιρία να σε μάθει;

Δυστυχώς, τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που λάμβανα συχνά κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών που διήρκεσε το… ειδύλλιό μου με τον curving τύπο, ήταν αρκετά για να με κάνουν να σέρνομαι και να χάνω τον χρόνο μου. Έπεισα τον εαυτό μου να αποδέχεται τις δικαιολογίες του και να πιστεύει πως πράγματι, για όλα ευθυνόταν η άσχημη μέρα που είχε στο γραφείο, ο τραυματισμός στην προπόνηση, ο πατέρας του μου τον «έχωσε» πάλι, η παρέα που ήθελε πάλι να αράξει στο σπίτι του. Βαθιά μέσα μου ήξερα πως δεν ενδιαφερόταν για εμένα στον βαθμό που θα ήθελα. Διατηρούσα, όμως, ακόμη την ελπίδα μου, πιστεύοντας πως αν με γνώριζε καλύτερα, θα καταλάβαινε ότι ήμουν ό,τι έψαχνε -ή κάτι σχετικό.

Όπως αποδείχθηκε, στη δική μου περίπτωση, ο Μ. ήταν διατεθειμένος να μου προσφέρει τόση σημασία, όση χρειαζόταν για να παραμείνω μία από τις… διαθέσιμες dating επιλογές του. Οι κινήσεις του «έδειχναν» πως ήθελε να «εξαφανιστεί», όμως, δεν το έκανε. Το γεγονός αυτό με οδηγούσε στο συμπέρασμα πως κάτι «έβλεπε» σε εμάς.

Να τισημαίνει να σου κάνουν curving

Η παραπάνω, όμως, δεν είναι η μόνη μορφή curving, όπως μπόρεσα να διαπιστώσω μιλώντας με πολλές φίλες και γνωστές και μελετώντας αρκετά δημοσιεύματα αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις στον κόσμο του dating.

Διότι το curving είναι, μεταξύ άλλων, ένας «ύπουλος» και σίγουρα δειλός τρόπος για να εξαφανιστεί κάποιος από τη ζωή σου. Όταν ο άλλος δεν μπορεί να βρει το θάρρος να σου πει ότι δεν θέλει κάτι σοβαρό από τη σχέση σας ή πως δεν ενδιαφέρεται πια για εσένα, τότε προτιμά να σε κρατάει στην αναμονή και να περιορίζει αργά και… βασανιστικά την επικοινωνία του μαζί σου. Όσο, λοιπόν, εσύ προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει με τον τύπο και να σπας το κεφάλι σου για να βρεις έναν τρόπο για να τον φέρεις κοντά σου, εκείνος υλοποιεί ήδη την «έξοδό» του.

Κατά πολλούς dating experts, βέβαια, το curving είναι και ένας τρόπος για να αποφύγει κάποιος να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Αν στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του δεν επιθυμεί να ερωτευτεί, να αγαπήσει και να προσφέρει την καρδιά του σε μία γυναίκα, τότε χρησιμοποιεί τη μέθοδο που προαναφέραμε προκειμένου να σε έχει για όσο περισσότερο διάστημα μπορεί στην «καβάτζα» του. Εν ολίγοις, τα αισθήματα που τρέφει για εσένα δεν είναι τόσο ισχυρά (ή δεν επιτρέπει να είναι) ώστε να τον κάνουν να θέλει να σε βλέπει συχνά. Όταν, όμως, δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει, δεν λέει όχι σε ένα ραντεβού μαζί σου.

Μην ξεχνάς ακόμη πως με το να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, τονώνει το «εγώ» του. Βλέπεις, όταν ξέρει ότι υπάρχει μία γυναίκα η οποία θέλει να τον κάνει μέρος της ζωής της -και ενδεχομένως περιμένει με αγωνιά κάθε μέρα πάνω από το smartphone για ένα μήνυμά του- τότε αισθάνεται αναμφίβολα περισσότερο επιθυμητός.

Πώς θα αντιμετωπίσειςτους απανταχού curvers

Όταν διαπιστώσεις και αποδεχθείς το γεγονός ότι κάποιος σου κάνει curving, φρόντισε να του πεις «αντίο» και να μην ξοδέψεις άλλη ενέργεια και χρόνο σε εκείνον. Μπορείς να τον κάνεις, φυσικά, να το πληρώσει με το ίδιο, ή και χειρότερο νόμισμα -όπως για παράδειγμα με ένα επικό ghosting. Μπορείς, επίσης, να τον φέρεις σε δύσκολη θέση, ξεκαθαρίζοντάς του τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις από εκείνον. Το πιο πιθανό είναι πως θα ζοριστεί αλλά θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τις πράξεις του και να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις.

Η ατάκα που άκουσα εγώ από τον Μ. αποτελεί σίγουρα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ξέρεις πόσο μου αρέσεις αλλά αυτή την περίοδο είμαι πολύ πιεσμένος και δεν μπορώ να σου δώσω ό,τι θέλεις».

Σε κάθε περίπτωση, στο curving εσύ είσαι εκείνη η οποία θα βάλει τέλος σε αυτό το ρομαντικό (έστω και μόνο από την πλευρά σου) ειδύλλιο. Διότι θα φτάσει η στιγμή που θα οδηγηθείς στο σημείο να δεις τα πράγματα όπως είναι, θα κατανοήσεις πως αξίζεις περισσότερα από όσα λαμβάνεις από αυτόν τον ερωτικό σύντροφο και θα πεις «ως εδώ» στον curver που δεν έχει χρόνο για εσένα! Αντιμετώπισέ τον και όλα θα πάνε καλά!