Sisterhood: Όταν η αδερφή σου είναι και o άνθρωπός σου

Sisterhood: Όταν η αδερφή σου είναι και o άνθρωπός σου

Ένα κείμενο που κατά βάθος ζητάει συγχώρεση για τις φορές που της είπα ότι είναι υιοθετημένη. 

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, οι γονείς μου φρόντιζαν να μη μου λείπει ποτέ τίποτα και να μου κάνουν όλα τα χατίρια. Θα μπορούσα να έχω εξελιχθεί στην πιο κακομαθημένη κόρη του κόσμου, μέχρι που αποφάσισαν να μου κάνουν το πιο πολύτιμο δώρο, τη μικρή μου αδερφή. Τον άνθρωπο που δίνει νόημα σε όλα εκείνα που αν δεν μπορούσα να τα μοιραστώ μαζί της, δεν θα είχαν απολύτως κανένα.

Μπορεί να απέχουμε ηλικιακά εφτά ολόκληρα χρόνια, όμως η διαφορά ηλικίας δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για να περνάμε ατελείωτες διασκεδαστικές ώρες μαζί. Τα πρώτα χρόνια θυμάμαι χαρακτηριστικά, προσπαθούσα να της μάθω τον κόσμο. Εγώ ήμουν εκείνη που της έδειξε πως να πλένει τα δόντια της, να δένει σφιχτά τα κορδόνια των παπουτσιών με διπλό κόμπο, να φτύνει μακριά τα κουκούτσια από το καρπούζι, να κάνει βουτιές χωρίς να κλείνει τη μύτη, να σηκώνεται στα δύο της πόδια, να γράφει το ονομά της και απολάμβανα όχι μόνο την «πρόοδό» της αλλά και τη δική μου σημαντικότητα στη ζωή της. Μετά νηπιαγωγείο, Δημοτικό, οι πρώτες φιλίες, έπειτα Γυμνάσιο, περίοδος, βόλτες, κοπάνες, κεραυνοβόλοι έρωτες με κιθαρίστες, Λύκειο η πρώτη σχέση, η πρώτη φορά, ο πρώτος αρκετά επίπονος χωρισμός που νόμιζε πως θα συνεχίζει να την πονάει για πάντα και η ένδοξη είσοδος στο Πανεπιστήμιο. Δυσκολεύομαι να περιγράψω το συναίσθημα αλλά ειλικρινά, τις φορές που η αδερφή μου, μου ζητούσε κάτι, από ένα παντελόνι μέχρι μία συμβουλή, ξαφνικά μεταμορφωνόμουν σε Wonder woman και ένιωθα τόσο «χρήσιμη» και ικανή για εκείνη, που μπορούσα να κατακτήσω όλο τον κόσμο.

Hug GIF from Siblingsday GIFs

Από την άλλη, εκείνη ήταν που πάντα με υποστήριζε απέναντι σε όλους, ακόμη και στον μπαμπά όταν έλεγε πως της δίνω το κακό παράδειγμα. Η αδερφή μου, όσο μικρή και αν ήταν, με ήξερε τόσο καλά που πάντα είχε τα κατάλληλα επιχειρήματα να τον «ακυρώσει» και την ίδια στιγμή να γίνει πολύ αυστηρή με εμένα. Σε εκείνη ζητούσα «κάλυψη» όταν τα είχα κάνει μαντάρα και πάντα είχε τον τρόπο να βρίσκει τις πιο πρακτικές λύσεις. Εκείνη με πήρε αγκαλιά όταν με είδε να κλαίω γοερά για εκείνον τον τύπο που μετά από 3 χρόνια μου ζήτησε λίγο χώρο και χρόνο. Εκείνη ήταν έτοιμη να χειροκροτήσει κάθε μου επιτυχία. Εκείνη μου «έτριξε» τα δόντια και με ξεκούνησε να κυνηγήσω τα όνειρά μου, όταν εγώ τα είχα παρατήσει τελείως. Ήταν δεν ήταν δεκαεφτά.

Μερικές φορές τείνω να πιστέψω πως η οικογένεια είναι η «αφορμή» να έρθουν δύο αδερφές (και ψυχές) κοντά. Για να καταλάβεις τι εννοώ, αν η αδερφή μου ήταν συμμαθήτριά μου στο σχολείο, νομίζω ότι καμία από τις δυο μας δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να γνωρίσει ή να κάνει παρέα με την άλλη αφού για αρχή, δεν έχουμε κανένα απολύτως κοινό σημείο. Φυσικά, δεν είναι δεδομένο ότι όλα τα αδέρφια μεταξύ τους θα γίνουν αυτόματα και besties αλλά όταν αυτό συμβαίνει, είναι κάτι παραπάνω από μαγικό. Παρακάτω ακολουθούν πέντε παραδείγματα που το αποδεικνύουν περίτρανα.

Σε κάνει ακραία περήφανη

Το «ακραία περήφανη» δεν περιγράφει το απύθμενο δέος που νιώθεις για τη μικρή ή τη μεγάλη σου αδερφή. Σε κάνει και νιώθεις τόσο περήφανη για εκείνη που θα μπορούσες να ανέβεις με μία ντουντούκα στις ταράτσες του κέντρου και να φωνάξεις την περηφάνεια σου. Είτε είχε μέσο όρο άνω του 18 στο τελευταίο τετράμηνο, είτε πήρε προαγωγή, είτε βρήκε ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ στο πεζοδρόμιο, για σένα είναι το σπουδαιότερο και λαμπρότερο πράγμα στον κόσμο. Είναι η αδερφή σου και είναι η καλύτερη!

Sister Twitches GIF from Sister GIFs

Μοιράζεστε τις καλύτερες συμβουλές

Η διαφορά ηλικίας που έχεις με την αδερφή σου, σας «επιτρέπει» να βιώνετε διαφορετικά στάδια της ζωής σε κοινό timing. Που σημαίνει: Mε τους φίλους μας περνάμε κατά κανόνα καλά αφού μοιραζόμαστε ταυτόχρονα κοινές εμπειρίες και προβληματισμούς όπως την καθημερινότητα του σχολείου, του Πανεπιστημίου, τα ευτράπελα της εφηβείας και τις «πρώτες φορές» της φοιτητικής ζωής. Με το να μην συμπλέεις με την αδερφή σου στην πορεία της ζωής, βοηθάει και τις δύο πλευρές αφού η κάθε μία δίνει στην άλλη μία συμβουλή που δεν θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να σκεφτεί με τίποτα.

Sisters GIF from Nationalsiblingsday GIFs

Σας δένουν οι… ιδιαίτεροι δεσμοί της οικογένειας

Το πολύ καλό του να έχεις αδέρφια είναι πως μοιράζεσαι με κάποιον το ίδιο «σετ» γονιών. Και πίστεψέ με, αυτό είναι όχι απλά ανακουφιστικό αλλά σωτήριο! Γνωρίζετε και οι δύο από την καλή και από την… ανάποδη όλα αυτά τα περίπλοκα, ιδιαίτερα και πολλές φορές ενοχλητικά χαρακτηριστικά που κάνουν την οικογένειά σας ξεχωριστή και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσες να τα μοιραστείς με κάποιον φίλο σου. Μόνο εσείς ξέρετε πόσο αστεία μπορεί να γίνει η μαμά όταν θυμώνει και πόσο σπαστικός ο μπαμπάς όταν απαιτεί Σάββατο πρωί να τακτοποιήσετε τις ντουλάπες. Μόνο εσείς ξέρετε πως ένα σαλάμι αέρος μπορεί να φέρει μία τετραμελή οικογένεια κυριολεκτικά στα… μαχαίρια.

Addams Family GIF from Addamsfamily GIFs

Ξέρει τα πάντα

Η αδερφή σου δεν είναι σαν την κολλητή σου που ξέρει πολλά για σένα και -μεταξύ μας- σε κρατάει στο χέρι. Η αδερφή σου ξέρει τόσα που καταλήγει να είναι το ίδιο το χέρι που σε κρατάει. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. Αν η αδερφή σου ήταν αντικείμενο, θα ήταν ένα κρυφό θησαυροφυλάκιο, μέσα στο οποίο είναι καλά φυλαγμένα όλα τα σκοτεινά και πραγματικά ντροπιαστικά μυστικά σου μαζί με τις -σχεδόν- εξευτελιστικές γκριμάτσες που της στέλνεις στο chat. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να προβλέψει μόνο από το άκουσμα της φωνής σου αν θα ακυρώσεις ένα ακόμη Σαββατόβραδο με τις φίλες σου, για να «λιώσεις» άλουστη, με σκισμένο t-shirt και το παγωτό αγκαλιά, βλέποντας επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά. Συνήθως εκείνη φέρνει το παγωτό και εσύ «βάζεις» τα burger.

26. You Have To Constantly Remind Yourself That Your Little Siblings WILL Grow Up Into “adults.” GIF from Sibling GIFs

Η σχέση σας είναι… διπολική

Την ίδια στιγμή που μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που δεν είσαι ορφανή από αδερφή, την ίδια στιγμή θέλεις να την πάρεις αγκαλιά και να της πεις πως χωρίς εκείνη θα ήσουν ένα τεράστιο τίποτα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει το «μαξιλαράκι» της οικογένειας, που σας δίνει την επιλογή να «σφαχτείτε», να μαλλιοτραβηχτείτε, να βριστείτε με ευρηματικότατες λέξεις και φράσεις μέχρι να εμφανιστεί ο μπαμπάς ή μέχρι απλά να κουραστείτε, χωρίς όμως να ανησυχείτε ότι θα χάσετε η μία την άλλη. Πώς να στο πω; Την ίδια στιγμή που θες να τη σκοτώσεις, την ίδια ακριβώς στιγμή θα σκότωνες τους πάντες για αυτή.

Kids Falling GIF from Kids GIFs

Τέλος, αγαπιέστε πριν καλά καλά μάθει η μία το όνομα της άλλης. Αγαπιέστε από την πρώτη στιγμή που ειδωθήκατε, ίσως και πριν από αυτή, βαθιά, απόλυτα με τον ίδιο ανιδιοτελή τρόπο και θα αγαπιέστε για πάντα και πάντα.