Γιατί μία "situationship" δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί

Γιατί μία "situationship" δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί

Όλα δείχνουν ότι γίνεται ο κανόνας στον κόσμο του σύγχρονου dating

Situationship. Δεν είναι relationship αλλά ούτε και friendship. Για την ακρίβεια, είναι κάτι λιγότερο από μία ερωτική σχέση και κάτι περισσότερο από μία απλή φιλία με… προνόμια. Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, αυτό το «φαινόμενο» που εν έτει 2019 όλα δείχνουν ότι γίνεται ο κανόνας στον κόσμο του σύγχρονου dating;

Για πολλές γυναίκες και πολλούς άντρες, η situationship μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο νεύρων. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία μου με έκανε να διαπιστώσω ότι το να βρίσκεσαι σε μία σχέση δίχως ταμπέλες, δεν είναι απαραιτήτως μία κακή ιδέα καθώς και ότι μία situationship μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε relationship -στην περίπτωση που διαθέτεις εκείνη την αρετή που ονομάζεται υπομονή. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, το σίγουρο είναι πως η κατάσταση αυτή, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τι αξίζει -τελικά- να αναζητήσεις σε έναν άντρα.

Τι είναι η situationship

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι -και εσύ- σε μία situationship. Τον συναντάς συχνά και τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχουν περάσει πέντε περίπου μήνες από τότε που γνωριστήκατε και πλέον, παρακολουθείτε σειρές μαζί, κοιμάστε αγκαλιά, ερωτοτροπείτε. Επικοινωνείτε κυρίως μέσω μηνυμάτων -και δη διαδικτυακών. Δεν βγαίνετε ραντεβού με άλλα άτομα αλλά ο καθένας έχει τη ζωή του. Πηγαίνεις όπου θέλεις δίχως να δίνεις αναφορά και το ίδιο κάνει και εκείνος. Και ναι, τρέφετε αισθήματα ο ένας για τον άλλον, αλλά ξέρετε πως αυτό που σας ενώνει δεν είναι η αγάπη και σίγουρα γνωρίζετε πως η σχέση που έχετε αναπτύξει μεταξύ σας δεν έχει «ταμπέλα». Κάποιος από τους δυο (ή στην καλύτερη περίπτωση και οι δυο) θέλει να κάνει τη «συζήτηση», το DTR -το «Define the relationship» αγγλιστί. Ωστόσο, δεν είστε έτοιμοι για όσα θα προκύψουν όταν θα μιλήσετε πραγματικά για το τι είδους σχέση έχετε -ή το πώς θα θέλατε να εξελιχθεί. Σε κάθε περίπτωση, είτε θα καταλήξετε να «βαπτίσετε» άρον άρον τη situationship… relationship, είτε ένας από τους δυο θα βρεθεί απίστευτα απροετοίμαστος μπροστά στο ενδεχόμενο ενός σοβαρού ερωτικού δεσμού και θα αποφασίσει να λήξει -ακόμη και αν δεν το θέλει- το ειδύλλιο.

Γιατί δεν είναι τόσο άσχημο όσο φαντάζει

Παρά την αρνητική άποψη που πολλοί έχουν για τις situationships, η δική μου εμπειρία με «δίδαξε» ότι το να αποφεύγεις να προσδιορίζεις για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα το είδος της σχέσης που έχεις με έναν άλλον άνθρωπο -σε επίπεδο ερωτικό, φυσικά- δεν είναι τόσο κακό. Αρκεί απλώς να έχεις «γερό στομάχι». Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, λέει το γνωστό και παλιό γνωμικό και ποιες είμαστε εμείς πού εν έτει 2019 θα το αγνοήσουμε; Άφησε, λοιπόν, στην άκρη τον πανικό των 30 και κάτι και δώσε στη situationship σου τον χρόνο που έχει ανάγκη για να ωριμάσει και να εξελιχθεί ή… να «πεθάνει» στην ώρα της. Το γιατί θα το μάθεις παρακάτω.

Έχεις τηνευκαιρία να γνωρίσεις καλά τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ελέγξεις τα συναισθήματα που τρέφεις για κάποιον. Όταν είσαι ερωτευμένη είναι δύσκολο να μην γνωρίζεις τι σκέφτεται ο άλλος, τι θέλει από εσένα και φυσικά, αν το είδος της σχέσης που έχετε μπορεί να οδηγήσει σε κάτι σοβαρό. Αξίζει, όμως, να δεις την κατάσταση με ψυχραιμία και να μην πιέσεις τον φίλο σου να σου δώσει τις απαντήσεις που θέλεις «εδώ και τώρα» απλώς επειδή εσύ έπεσες «με τα μούτρα» (από την πρώτη κιόλας εβδομάδα) στη situationship ή γιατί δεν «έχεις χρόνο για χάσιμο» -ή «διάθεση να σπαταλήσεις τα πολύτιμα λεπτά της ζωής σου με έναν ακόμη μ…». Οι situationships σου δίνουν την ευκαιρία να πάρεις τον χρόνο σου και να γνωρίσεις κάποιον καλά. Γιατί, δηλαδή, να καταλήξεις -ξανά- με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν σου ταιριάζει όταν έχεις την ευκαιρία να «τεστάρεις» σε πολλά επίπεδα έναν εν δυνάμει ερωτικό σύντροφό σου; Σίγουρα το ενδεχόμενο να «παίξεις» και… να τα χάσεις όλα, βρίσκεται πάντα στο «τραπέζι». Δεν πρέπει, όμως, να σε αποθαρρύνει από το να παρατείνεις για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τη διάρκεια της situationship.

Είναι ό,τι χρειάζεταικατά τη διάρκεια μίας ασταθούς περιόδου της ζωής σου

Η ομολογουμένως παρατεταμένη παραμονή μου σε μία situationship με έμαθε, επίσης, πως πρόκειται για το είδος της σχέσης που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει κατά τη διάρκεια μίας ασταθούς περιόδου της ζωής του. Αν δεν είσαι καλά σε οικονομικό ή εργασιακό επίπεδο, αν βρίσκεσαι σε μία φάση αναπροσαρμογής, επαναπροσδιορισμού των στόχων σου και αναζήτησης μιας καλύτερής καριέρας, αν απλώς σε αυτό το στάδιο της ζωής σου χρειάζεται να εργάζεσαι πολύ, να διαβάζεις σκληρά ή να ταξιδεύεις συνεχώς, τότε πίστεψέ με, δεν θέλεις να βάλεις ταμπέλα στη «σχέση» σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώθεις πίεση ή θα αισθάνεσαι ό,τι πρέπει να κάνεις κάτι για να κρατήσεις τον άλλον κοντά σου. Μία σχέση δεν θα λύσει τα υπόλοιπα προβλήματά σου. Φρόντισε, λοιπόν, να βελτιώσεις πρώτα τη ζωή σου και να διευθετήσεις τα θέματα που σε απασχολούν και στη συνέχεια στρέψε -αν πιστεύεις πως είναι αναγκαίο- την προσοχή σου στη συναισθηματική σου ζωή. Δεν θέλεις να περιπλέξεις περισσότερο την καθημερινότητά σου στο στάδιο που βρίσκεσαι. Έτσι δεν είναι;

Να είσαι ξεκάθαρηκαι… έτοιμη για όλα

Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να παραδεχθώ πως μία situationship μπορεί να σε πληγώσει και να σε κάνει να... παραλογιστείς -και να δημιουργήσεις κάθε είδους σενάρια στο μυαλό σου. Αυτός είναι ο λόγος που, όπως προανέφερα, αν θέλεις να «τα παίξεις όλα», πρέπει να έχεις «γερό στομάχι» και να εξοπλιστείς με υπομονή. Αν διαπιστώσεις, λοιπόν, ότι τα συναισθήματα που τρέφεις για τον άνθρωπο με τον οποίο βγαίνεις είναι αρκετά ισχυρά και καταλάβεις εγκαίρως πως δεν βρίσκεσαι στην ίδια «σελίδα» με εκείνον, καλό είναι να λάβεις τα μέτρα σου. Δηλαδή, είτε να τον ενημερώσεις για το πώς αισθάνεσαι, είτε να του εξηγήσεις με κομψό τρόπο τους λόγους για τους οποίους επιθυμείς να βάλεις τέλος στη situationship σας. Μην διστάσεις να πάρεις την πρωτοβουλία να κάνεις «την κουβέντα» (ξέρεις, εκείνη τη συζήτηση περί του «πού πηγαίνουμε τελικά εμείς οι δυο;»). Αν δεν μπορείς να του μιλήσεις για όσα νιώθεις, δείξε τις προθέσεις σου με πράξεις. Άρχισε να γνωρίζεις άλλους ανθρώπους και να βγαίνεις ξανά ραντεβού. Κράτησε τις επιλογές σου ανοιχτές και σιγά σιγά άρχισε να απομακρύνεσαι από εκείνον.

Μην περιμένειςνα αλλάξουν τα πάντα σε μία βραδιά

Τέλος, ακόμη και αν τα πράγματα μεταξύ σας δείχνουν να κυλούν ομαλά και η αναζήτηση «κοινού εδάφους» βαίνει καλώς, μην περιμένεις πως τα πάντα θα αλλάξουν σε μία βραδιά. Χρειάζεται χρόνος για να πάει μία situationship στο επίπεδο μίας relationship. Το «γιατί» σχετίζεται με τις ανάγκες και τα βιώματα του καθενός. Χαλάρωσε, λοιπόν. Γνώρισε τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, άφησε τον σε γνωρίσει και εκείνος και απόλαυσε αυτή τη φάση της ζωής σου.

Ο σοφός μας λαός λέει πως «η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει». Η παραπάνω παροιμία, βέβαια, μπορεί να μην ισχύσει στη δική σου περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου από νωρίς για κάθε ενδεχόμενο. Είναι σημαντικό να μην αιφνιδιαστείς αν το άλλο άτομο σου ανακοινώσει -ή σου δείξει- πως θέλει να «αποχωρήσει» και να νιώθεις ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πεις -και εσύ- το «αντίο». Όπως είπαμε, «όλα παίζουν» σε μία situationship. Με λίγα λόγια, αν αποφασίσεις να μείνεις σε μία τέτοια σχέση για διάστημα που ξεπερνά τους πέντε μήνες, φρόντισε να είσαι σε θέση να ελέγχεις τα συναισθήματά σου.