Τι (διαφορετικό) μπορείς να κάνεις με ένα smartphone

Σοφία Μαυραντζά
Τι (διαφορετικό) μπορείς να κάνεις με ένα smartphone

Η ζωή με ένα «θησαυροφυλάκιο» στα χέρια

Σοφία Μαυραντζά

Η αλήθεια είναι πως περνάω πολλές ώρες με το κινητό ανά χείρας. Για την ακρίβεια, επειδή καθημερινά ελέγχω τον χρόνο που καταναλώνω μπροστά στην οθόνη του κινητού μου ή σε κάποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιώ, καταναλώνω ούτε λίγο ούτε πολύ περί τις 5 ώρες ημερησίως στο smartphone μου (όχι, δεν δουλεύω από το κινητό). Το κινητό που έχω στα χέρια μου πρέπει να είναι αντάξιο της χρήσης που του κάνω, αλλά και με δυνατότητες που καθημερινά θα μου δίνουν ένα κίνητρο. Και κάπως έτσι γνώρισα το Samsung S10+…

Εν αρχή ην η σχεδίαση

Όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου, αμέσως ενθουσιάστηκα με το βάρος και τον σχεδιασμό του. Πρόκειται για έναν απόλυτα καινούργιο σχεδιασμό, που απομακρύνει καθετί που μπορεί να με αποσπάσει από την οθόνη. Με απόλυτα ακριβή κοπή laser, ασφάλεια στην οθόνη και Dynamic AMOLED που δεν ταλαιπωρεί τα μάτια, η οθόνη Infinity-O είναι η πιο πρωτοποριακή οθόνη Galaxy που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια, βλέπεις το Netflixάκι σου όπου κι αν βρεθείς (από τα ΜΜΜ με προορισμό το Θησείο, μέχρι το πλοίο για την Αμοργό). Και (αν είσαι αρκετά δοτική) παίζει και ο φίλος σου το παιχνίδι που γουστάρει. Γενικά ο σχεδιασμός του Samsung S10+ δεν υπάρχει, είναι από άλλον πλανήτη, φανταστικό και υπερτέλειο.

Μίλα μου για κάμερες

Οκ, η κάμερα πάντα με ενθουσίαζε. Θέλω να βγάζω ωραίες φωτογραφίες. Είμαι εκείνη που αν δεν ανεβάσω story στο Instagram, η παρέα δεν μπορεί να φάει. Λάθος, πάθος, αλλά οι καλές κάμερες με έφτασαν σε αυτό το σημείο. Διότι αν η φωτογραφία είναι καλή, γιατί να μην τη μοιραστείς με τους followers; Τι τους έχεις; Να τους κοιτάς; Όχι, φίλη μου. Το S10+ λοιπόν, έχει τα εξής μοναδικά χαρακτηριστικά: Έχει πέντε φακούς για να επιλέξεις, ανάλογα με το τι σκοπεύεις να φωτογραφίσεις. Δηλαδή έχουμε ένα πλήρες σετ φακών στην τσέπη μας, καθώς διαθέτει τηλεφακό για εκπληκτικές δυνατότητες ζουμ, ευρυγώνια κάμερα για καθημερινές στιγμές και υπερ-ευρυγώνια κάμερα για πανοραμικά τοπία. Τώρα μπορείς να αποτυπώσεις κάθε πτυχή αυτού του κόσμου, με την κάμερα υπερ-ευρυγώνιου φακού για να βγάλεις εκπληκτικές, κινηματογραφικές φωτογραφίες οπτικού πεδίου 123 μοιρών! Επίσης, μπορείς να ρυθμίσεις αν στη selfie είσαι μόνη ή με παρέα, μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού, επίσης να καθορίσεις πόσο bokeh θέλεις να είναι η φωτογραφία, να εφαρμόσεις ένα από τα 13 διαφορετικά φίλτρα πριν καν τραβήξεις τη φωτογραφία, ενώ το stabilizer του βίντεο ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζεις; Το Scene Optimizer είναι ένας ευφυής βοηθός φωτογραφίας που σκέφτεται για λογαριασμό μας, αναγνωρίζοντας 30 δημοφιλή θέματα. Το Local Tone Mapping προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις της κάμεράς μας στη σκηνή για να μας βοηθήσει να καταγράψουμε την καλύτερη δυνατή φωτογραφία. Επίσης, το Flaw Detection μας ειδοποιεί για φωτογραφικές αστοχίες.

Και να μην ξεχάσω: Η εστίαση σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την ανίχνευση ανθρώπων, επιτρέποντάς μας να απαλύνουμε το φόντο και να προσαρμόσουμε το βάθος πεδίου για όμορφα καλλιτεχνικά πλάνα.

Με μία πρόταση: Η κάμερα είναι τόσο έξυπνη που κάνει κάθε φωτογραφία να αξίζει να τη μοιραστούμε! Τι σας έλεγα;

*Η φωτό είναι τραβηγμένη με Samsung S10+ από το λόφο του Λυκαβηττού

Ξεκλείδωσέ το αν μπορείς

Για όλες εσάς (και εμένα) με τα… ένοχα μυστικά και τις «άπειρες» συζητήσεις στα chatrooms, που τρέμει το φυλλοκάρδι μας μην τυχόν και κάποιος μπορέσει και ξεκλειδώσει το κινητό μας, κάνοντας μια βαθιά βουτιά σε όλα όσα κρατάμε επτασφράγιστα, το S10+ είναι το alter ego μας. Τώρα ξεκλειδώνουμε το τηλέφωνο, αγγίζοντας απλά την οθόνη. Η Samsung μετακίνησε για εμάς τις λειτουργίες ασφάλειας από το πίσω μέρος του τηλεφώνου στο μπροστά, ενσωματώνοντας τον αισθητήρα υπερηχητικού δακτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη. Έτσι, απλά αγγίζεις την οθόνη, αναγνωρίζει το δαχτυλικό αποτύπωμα και… unlocked.

Μοιράσου την ενέργεια

Πάει ο καιρός που ξέμενες από μπαταρία. Πλέον, η ισχύς είναι δική σου, για να τη μοιραστείς. Η λειτουργία Wireless Powershare μας δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουμε τη φόρτιση σε πολλαπλές συσκευές. Πώς; Απλά ακουμπάς το ένα κινητό επάνω στο άλλο ή ακόμη φορτίζεις και τα ακουστικά σου επάνω στο κινητό σου. Και έτσι όχι μόνο ανταλλάσσεις ενέργεια, αλλά μπορεί να κάνεις και κάποια… γνωριμία, ζητώντας ευγενικά να… φορτίσεις λίγο. Εύκολο; Πανεύκολο (εγώ στο λέω).


*Η φωτό είναι τραβηγμένη με Samsung S10+ από το λόφο του Λυκαβηττού

Πολλές φορές σκέφτομαι, από ποιο κινητό ξεκινήσαμε, με το αναδιπλούμενο πορτάκι και τη μία σειρά χαρακτήρων. Και ειλικρινά, είναι φορές που δεν μπορώ να πιστέψω τα άλματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα. Και έπειτα σκέφτομαι «μήπως μεγάλωσα πολύ;». Αλλά όχι, η επόμενη γενιά στα smartphones είναι εδώ και εγώ, εσύ, εμείς όλες, μπορούμε να κρατάμε στα χέρια μας κινητά με νοημοσύνη. Και why not στην τελική; ?